Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Noiembrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Catavencii“ din CL si rusinea PSD-ului

• „majoritarii“ din CL Piatra Neamt si-au dat cu stîngul în dreptul • au convocat o „extraordinarã“, dar nu le-a trecut nici un proiect • pe cel cu restrîngerea accesului în sãlile de sport l-au „retras cu succes“ • liberalii învîrt cutitul în „rana“ parcãrilor n

„Majoritarii“ din CL Piatra Neamt au reusit în mod „magistral“ sã-si dea cu stîngul în dreptul în ultimele douã sedinte. Dupã rusinea din sedinta de joia trecutã, cînd a fost evident cã au resurse sã-l întreacã si pe celebrul Catavencu la oportunism si promisiuni fãrã acoperire, în subiectul tarifelor pentru parcãrile de resedintã, si-au dat si mai abitir în petec la sedinta extraordinarã de ieri. Pe care au convocat-o cei de la PSD si PMP, avînd initial sase proiecte pe ordinea de zi. Au retras mai întîi un proiect, apoi un al doilea chiar înainte de sedintã, au încercat fãrã succes sã modifice prin amendament un altul, pentru ca în final sã le pice toate. ÃŽn conditiile în care au chipurile majoritate - desi s-a vãzut cît de fragilã - fiind suficient sã lipseascã doi consilieri si sã se abtinã un altul de la PMP. Moment în care nici majoritate la vot nu au mai avut, darãmite sã-si asigure douã treimi din voturi asa cum ar fi trebuit pentru a le trece proiectele. Toate acestea s-au petrecut sub privirile încîntate ale minoritarilor liberali, îmbrãcati în tricouri „de ocazie“ pe care scria cã sustin sportul nemtean. Si care probabil si-au fãcut cruce vãzînd cum se faulteazã singuri oponentii politici. Dupã care au învîrtit cutitul în ranã la o conferintã de presã în care au marsat pe subiectul parcãrilor de resedintã si pe cel cu accesul liber al cluburilor în sãlile de sport din curtea Primãriei. Concluzia privind modul în care au convocat si pregãtit sedinta de CL cei de la PSD-PMP-ALDE a fost trasã de primarul Dragos Chitic. O bramburealã din care a spus cã a încercat o zi întreagã sã înteleagã ceva, dar nu a reusit. Cît priveste proiectul cu accesul în sãlile de sport, criticat de liberali si de opinia publicã, pentru cã ar lovi în interesele cluburilor sportive si ale practicantilor de sport în general, cei de la PSD l-au retras pe ultima sutã de metri. Dupã ce în spatiul public apãruse informatia cã PMP va vota împotrivã. Venitã chiar de la sef, Laurentiu Dulamã. Care e de vãzut dacã va avea de suferit pe viitor. Politic, cu trimitere la functia de vicepresedinte de CJ, tot pe o majoritate PSD-PMP-ALDE. Revenind, retragerea proiectului a fost cea mai „inspirantã“ cale gãsitã de social democrati pentru a mai salva ceva din dezastrul de imagine.

Parcãrile de resedintã, cuiul din talpa PSD

Dezastru se prefigura încã de dupã sedinta anterioarã. Cînd PSD îsi dãduse rãu de tot cu ciocanul electoral peste degete în subiectul cu tarifele la parcãrile de resedintã. Cei mai multi si-au amintit atunci de Caragiale si celebrul citat: „Din douã una, dati-mi voie: ori sã se revizuiascã, primesc! dar sã nu se schimbe nimica; ori sã nu se revizuiascã, primesc! dar atunci sã se schimbe pe ici pe colo, si anume în punctele… esentiale”. Cam asa a fost cu votul pentru tarifele pentru parcãrile de resedintã din CL Piatra Neamt, în sedinta de pe 24 noiembrie. Cel putin dinspre consilierii arcului majoritar PSD-ALDE-PMP. Care au votat împotriva proiectului initiat de minoritarii liberali pentru reducerea tarifelor cu 30%, însã, ulterior, social-democratii au bãlmãjit ceva despre o reducere cu 60%. Care se va produce în mod „extraordinar“, într-un viitor incert, posibil prin ianuarie, si dupã îmbunãtãtirea managementului firmei Parking. Cã printre politicienii români sînt foarte multi „catavenci“, stiam. ÃŽnsã vom continua mereu sã fim surprinsi pînã unde se pot unii înfunda în ridicol, semn cã nici marele Caragiale nu a avut suficiente resurse de imaginatie comparativ cu rezervele de oportunism si „lipsã de simtire“ ale unor alesi contemporani. Dar sã rememorãm faptele care au dus la „deznodãmîntul“ din sedinta de joi. Liberalii au anuntat în urmã cu cîteva zile cã vor reducerea tarifelor practicate de Parking pentru parcãrile de resedintã. Pentru persoane fizice de la 142 lei la 100 lei, iar pentru persoane juridice de la 342 lei la 170 lei si vor initia un poriect de hotãrîre de CL în acest sens. Despre suspiciunile mai mult sau mai putin întemeiate cã a fost urmãrit si un interes electoral prin aceastã propunere am mai vorbit. Ca si despre faptul cã decizia vizeazã o societate care nu e în „sfera de influentã“ a PNL, conducerea Parking fiind apropiatã politic de PMP. Dincolo de aceste aspecte, rãmîne problema tarifelor pentru un serviciu în cazul cãruia pietrenii sînt „consumatori captivi“. Adicã nu prea au alternativã si trebuie sã plãteascã obligatoriu tariful stabilit de alesii locali. Care e unul peste ceea ce se practicã în orase mult mai mari, unde si veniturile populatiei sînt mai consistente. Aici nici nu prea e loc de gresealã în conditiile în care Neamtul e la coada clasamentului privind veniturile. Te-ai fi asteptat sã fie la coada clasamentului si cînd vine vorba de pretul parcãrilor, al apei, al gunoiului etc.

Explicatii tîmpe

Revenind, liberalii au aruncat cartoful electoral cu parcãrile direct în poala majoritarilor din CL, care, în încercarea de a scãpa cît mai usor, au venit ulterior cu explicatii care au frizat penibilul. Cu greu am reusit sã întelegem cã votul împotrivã a avut la bazã grija de a nu bãga Parking în faliment. Numai cã, tot în explicatiile greu inteligibile ale PSD pe marginea subiectului, se mai vorbea de o analizã a unor experti independenti care ar duce la concluzia cã poate fi operatã o reducere de... 60%. Si din acest moment chiar nu am mai înteles nimic. Ori existã o „analizã a unor experti independenti“ care spune cã se pot reduce tarifele cu 60%, primesc, si atunci zic sã se reducã fãrã amînare. Ori nu se cunoaste încã impactul unei reduceri, primesc, si atunci scãderea de 60% e doar praf în ochi. Un mic moment de atentie meritã si o declaratie cel putin nefericitã fãcutã în sedinta de joi de un consilier PSD. Victor Marghidan a opinat, citat fiind în presa localã, cã n-ar trebui sã beneficieze pietrenii în detrimentul unei societãti a CL. Afirmatie care în cazul în care ar exista societate civilã l-ar trimite pe nefericitul emitent în cosul politicii, pentru cã „tradusã“ afirmatia nu spune altceva decît cã nu trebuie sã renunte politicienii la nici o bucãticã de ciolan, chiar dacã asta înseamnã un pic mai bine pentru amãrãsteanul votant. Iar liberalii au preluat din zbor gafele adversarilor si au trecut la ultimatumuri: au anuntat ieri cã, dacã pînã pe 5 decembrie, PSD nu depune un proiect pentru reducerea cu 60% a tarifelor, fac ei acest lucru. La pachet cu trecerea parcãrilor în administrarea primãriei. Moment în care, au calculat liberalii, primãria ar încasa mai mult decît din redeventã, chiar dacã tarifele ar fi mai mici de jumãtate. E drept cã liberalii nu au pãrut la fel de convinsi cã aceeasi retetã de ieftinire a tarifului s-ar putea aplica si în cazul parcãrilor cu ora. Care sînt administrate de un operator privat. Ceea ce poate da nastere la unele semne de întrebare. Apropos de consecventã în a urmãri interesul pietreanului. O abordare sãnãtoasã ar fi însã cea care ar porni de la cît poate suporta pietreanul ca tarif pentru un loc de parcare, fie ea de resedintã sau cu ora. Apoi ar trebui mers la eficientizarea activitãtii pentru a oferi celor din Piatra Neamt servicii la preturi pe care si le pot permite. Pentru cã nu-mi aduc aminte sã ne fi „condamnat“ cineva sã sustinem din buzunarele noastre niste societãti ale CL care sînt neperformante sau sã crestem profitul unui privat ce „trage linii“ (de parcare) pe domeniul public. Doar ca sã-si ia unii salarii frumusele si sã primeascã si ei cîte un ciolan pentru munca de la partid sau sã prospere vreun privat „conectat“ la mediul politic.

Articol afisat de 1531 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective