Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2014
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Ianuarie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cu Nicolae Manolescu,   despre decadenta culturii

Cu Nicolae Manolescu, despre decadenta culturii

• presedintele Uniunii Scriitorilor din România a vorbit despre subfinantarea culturii si lipsa de interes pentru acest domeniu • totul s-a întîmplat de Ziua Culturii Nationale • academicianul fost prezent la dezvelirea bustului poetului nepereche, Mihai Eminescu • „Din multitudinea de activitãti umane, din tot ce face omul, singura care adunã si nu desparte este cultura“, a declarat renumitul critic român •

Inaugurarea la Piatra Neamt a bustului poetului nepereche, Mihai Eminescu, a adus în oras nume grele ale culturii nationale. Este vorba de academicianul Nicolae Manolescu, ambasadorul României la Unesco si presedintele Uniunii Scriitorilor din România, academicianul Valeriu Cotea, Cassian Maria Spiridon, presedintele Filialei Iasi a Uniunii Scriitorilor, lîngã ei fiind si reprezentanti nemteni ai fenomenului cultural. Momentul a coincis cu marcarea Zilei Culturii Nationale, prilej cu care au fost aduse în atentie si problemele cu care se confruntã scriitorii, cei din domeniul culturii, un domeniu subfinantat si trecut de ani de zile în planul doi al vietii cotidiene. Aceste aspecte au fost scoase în evidentã de presedintele USR, academicianul Nicolae Manolescu. „Momentul inaugurãrii bustului poetului Mihai Eminescu la Piatra Neamt este unul festiv, un moment în care mai sîntem si noi bãgati în seamã. Altfel, nu prea ne vede nimeni. Sîntem mai mult interesati de nenorociri si trãim timpuri în care cultura este aproape ignoratã. Pot spune cã sînt scriitori cu adevãrat mari care au stat nebãgati în seamã si cîte 200 de ani. Dincolo de momentul festiv, existã ceva ce trebuie mentionat de fiecare datã. Din multitudinea de activitãti umane, din tot ce face omul, singura care adunã si nu desparte este cultura. Celelate activitãti dezbinã, dar în culturã ne întelegem, nu ne despãrtim. Expozitiile, concertele, toate acestea adunã la un loc oamenii. Este un domeniu nedescriminatoriu si fãrã frontiere. Are efecte mari si dacã am avea un Institut Cultural care sã functioneze bine, atunci cultura ar fi cel mai important bun pentru export. Cultura româneascã este un bun de export cu care putem iesi în lume, sã nu mai fim judecati dupã toti derbedeii. Este un domeniu care cu sigurantã meritã mai multã atentie“, a spus Nicolae Manolescu. Acesta a remarcat atentia pe care au acordat-o pietrenii acestui eveniment. A sesizat prezenta unui numãr mare de institutii media, exprimîndu-si convingerea cã este vorba si de multã presã scrisã.

„Nu pot decît sã-i felicit pe colegii din Piatra Neamt“

Academicianul s-a arãtat plãcut surprins de sprijinul CJ si al primãriei pietrene pentru o astfel de manifestare. „Remarc sprijinul Consilului Judetean si al Primãriei Piatra Neamt în realizarea acestui proiect (realizarea bustului lui Eminescu - n.r.), spre deosebire de ideea ministrului culturii care a spus cã noi ne descurcãm singuri. De exemplu, statul francez alocã culturii 13 miliarde de euro pe an. Sînt bani care se duc în culturã si se întorc cei mai multi din cultura scrisã. Nu din cinema, ci din cultura scrisã. ÃŽn România cultura scrisã este nesubventionatã, dar este o vorbã, bagi bani, scoti bani, nu bagi bani, nu scoti nimic. Sînt dezbateri nesfîrsite la astfel de evenimente, dar eu nu pot decît sã-i felicit pe colegii din Piatra Neamt. Au reusit sã aducã la un astfel de eveniment atît de multi oameni cum nu am mai vãzut de mult, dar si foarte multã presã“, a mai adãugat presedintele USR. Unul din cei care s-a zbãtut pentru reusita manifestãrii de ieri a fost scriitorul Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii „G.T. Kirileanu“. „Pentru noi, Ziua Culturii Nationale este în fiecare zi, iar astãzi avem bucuria de a avea invitati pe mãsurã, spre cinstirea poetului nepereche Mihai Eminescu“, a spus Alui Gheorghe. A luat cuvîntul si presedintele CJ, Culitã Tãrâtã: „Este greu sã vorbesc despre acest eveniment dupã Nicolae Manolescu. Este adevãrat cã dupã 1990 nu s-a mai pus accent pe culturã, desi rostul culturii este fãrã margini, aproape incomensurabil. Noi ne-am fãcut istoria si prin culturã. Inaugurarea bustului poetului Mihai Eminescu la Piatra Neamt este un semn de revenire“. Si primarul Gheorghe Stefan a lãudat initiativa bibliotecii: „Mã bucur pentru cã la initiativa lui Adrian Alui Gheorghe am reusit sã avem la Piatra Neamt un bust al poetului national. Sînt atît de multi scriitori de mare valoare aici, încît nici nu stiu dacã am venit aici sã vã vãd pe dumneavoastrã, sau sã vãd bustul, cred cã ambele variante“. Ideea de a ridica la Piatra Neamt statuia lui Mihai Eminescu s-a nãscut la finele anului trecut, la initiativa Bibliotecii Judetene. Lucrarea a fost realizatã de sculptorul Lucian Tudorache si a costat 45.000 de lei, bani obtinuti de la Consiliul Judetean, Primãria Piatra Neamt si societatea Rifil. Lucrarea a fost sfintitã de un sobor de preoti, iar momentul artistic a fost sustinut de elevi ai Liceului de Arte „Victor Brauner“.

Cîte ceva despre Nicolae Manolescu

Nicolae Manolescu s-a nãscut la 27 noiembrie 1939, la Rîmnicu
Vîlcea, într-o familie de profesori. Tatãl sãu, Petru Apolzan era
originar din Sibiel, iar mama, Sabina, a predat franceza, unul dintre
elevii ei fiind Virgil Ierunca. În anul 1953, dupã arestarea pãrintilor
din motive politice, a fost înfiat de bunicul matern, Manolescu, si
a luat numele acestuia. Nicolae Manolescu este critic si istoric
literar, cronicar literar si profesor universitar, membru titular al
Academiei Române. Este considerat ca unul dintre cei mai importanti critici literari români din ultimele decenii. Una dintre cãrtile sale fundamentale este Istoria criticã a literaturii române, apãrutã în 2008 într-o editie definitivã. În decembrie 2011, Senatul Universitãtii Bucuresti l-a declarat Profesor emerit, iar Administratia prezidentialã l-a decorat cu Ordinul National Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltã distinctie a statului. Este membru fondator al Aliantei Civice si a fost ales presedinte al Partidului Alianta Civicã, între 1992 si 1996 fiind senator de Sibiu.

Articol afisat de 1246 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective