Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 2 Martie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cine este domnul Dan Vasile Constantin?

Am cunoscut multi oameni politici la viata mea, dar ceea ce se întîmplã astãzi în judetul Neamt, în cadrul unui grup care a luat puterea, este de necrezut, de neconceput! Mã întreb unde vom ajunge? Deseori aud în popor afirmîndu-se: „nu te pune cu cei multi si... cã au mintea odihnitã“. O fi, nu zic ba, dar nu-i mai putin adevãrat cã sînt si oameni politici ce nu pot fi pusi în aceeasi „oalã“.
De cînd am redevenit cetãtean cu o anumitã pozitie în conducerea spitalului, am constatat faptul cã unii neinstruiti (sã mã exprim elegant) încearcã, dar nu vor reusi, sã deturneze activitatea conducerii spitalului de la lege. Am spus-o si o repet, noua conducere nu „apleacã urechea“ la doleantele unui individ sau ale unui grup de interese. Legea este cea care dicteazã noii conduceri ce are de fãcut. Pe aceastã temã se poate comenta mult dar, cum eu sînt un tip mai pragmatic în probleme de politicã si administratie, voi relata cele trãite în preajma unor consilieri judeteni si unor asa zisi oameni ce se autonumesc în CA al Spitalului Piatra Neamt si nu numai! Iatã faptele:
1. Recent, spitalul a avut un CA format din oameni competenti ce ajutã directia spitalului ca prin demersurile fãcute sã aducã pe linia de plutire un management neperformant lãsat mostenire de conducerile anterioare, fãrã ca cineva sã-si asume responsabilitatea. Sã reamintim faptul cã Ministerul Sãnãtãtii, cu ani în urmã, a mai achitat datorii, dar nimeni nu a plãtit nimic! De data aceasta cred cã organele abilitate sã facã control vor evidentia în concluzii cine sînt cei ce si-au bãtut joc de fondurile spitalului si vor dispune mãsuri în consecintã.
2. Atunci cînd treburile spitalului o luaserã pe calea cea bunã, unii membri ai CJ au gãsit beneficã schimbarea CA al spitalului. Ne-am trezit cu o echipã, avînd în frunte un utecist cu vechi state, as spune chiar cu apucãturi dictatoriale, numit Dan Vasile Constantin, însotit de un director DSP cu o mare calitate: are o flexibilitate deosebitã a coloanei vertebrale în fata factorilor politici, cã doar-doar si-o mentine functia si o doamnã dr. Cãiescu, despre care se zvoneste cã în scurt timp va fi sefa unui nou serviciu de sãnãtate la CJ! Ultimii doi, sînt membri în CA ale spitalelor din judet, dar în mod deosebit al Spitalului Judetean de vreo sase ani si au avut prin alternantã si functia de presedinte al acestui consiliu. Mã întreb, care a fost contributia acestor personaje cu functii în Sãnãtate atît timp cît spitalul a ajuns în starea de disfunctionalitate în care l-am gãsit? Judecati si dvs! Cei trei citati mai sus au venit sã schimbe abuziv, fãrã explicatii sau motivare, douã doamne, dr. Grãdinaru si dr. Pipirigeanu, adevãrate profesioniste în domeniu, fiindu-ne de mare ajutor în luarea unor mãsuri benefice bunei functionãri a spitalului. Atît directorul DSP, pe numele lui Morenciu, cît si dna dr. Cãiescu au tutelat cheltuirea banilor spitalului fãrã chibzuialã si responsabilitate. De altfel, domnul Constantin a afirmat în cadrul CA cã acest consiliu nu are nici o responsabilitate! Usor se poate constata cã avem „abonati de profesie“ în comisii si comitete ceea ce mã face sã strig: Cinste lui Caragiale cãci este valabil si în ziua de azi, cã de, tot a trecut el prin Piatra Neamt.
3. Numirea consilierilor judeteani în CA al spitalului trebuia sã îndeplineascã o normã obligatorie cerutã de Legea 95/2006 cu modificãrile ulterioare, care la art. 186 al.2 lit.b, consfinteste: „doi reprezentanti numiti de CJ ori de CL, dupã caz, din care unul sã fie economist. Scurt si la obiect. Norma se impune si nu se discutã. ÃŽntrebat fiind, domnul a avut un zîmbet greu de caracterizat.

3. ÃŽn legãturã cu modul cum s-a schimbat CA la spital, am încercat sã mã adresez consilierilor judeteni în sedinta din 20.02.2013, respectînd conditiile cerute de regulamentul de desfãsurare a sedintelor de consiliu (cerere adresatã vicepresedintelui, dna. Emilia Arcan, înscrierea la diverse etc.). Dar, surprizã! Dna. Emilia Arcan s-a retras împreunã cu domnul Constantin si un colonel ajuns consilier, într-o camerã alãturatã. La cîteva minute, cei trei au apãrut în salã si s-a deschis sedinta. Convins fiind cã sedinta va fi condusã de dna. Emilia Arcan, aleasã presedintã de sedintã, am constatat cã de fapt Constantin a fost cel ce a condus sedinta dupã bunul lui plac. Si-a pus omul care sã-l propunã ca presedinte al comisiei de concurs pentru functia de manager al Spitalului Piatra Neamt, pe nimeni altul decît pe acel colonel. Cînd sedinta a ajuns la capitolul diverse, presedinta a supus la vot cererea subsemnatului de a-mi expune punctul de vedere. Constantin a sãrit ca ars, afirmînd cã nu am dreptul acesta si cã el nu-mi recunoaste calitatea de reprezentant al presedintelui CJ!? Deoarece majoritatea alesilor nu cunosc regulamentul de desfãsurare a sedintelor de consiliu, doresc sã le reamintesc art.42, al.2, lit.b unde se afirmã: „presedintele consiliului, respectiv vicepresedintele care prezideazã sedinta, va da cuvîntul consilierilor, invitatilor, precum si persoanelor care participã din proprie initiativã la sedintã, în ordinea solicitãrii, nimeni neputînd lua cuvîntul dacã nu îi este acordat“. Nici vorbã de vot, era decizia presedintelui care trebuia sã-mi dea cuvîntul conform solicitãrii fãcute în prealabil. Mi s-a pus pumnul în gurã înainte ca vreunul din ei sã aibã curiozitatea sã afle ce as fi avut de spus. Oare cei mai multi dintre consilieri nu cunosc faptul cã Spitalul Judetean face parte integrantã din politica statului român privind siguranta nationalã si, de ce nu, siguranta cetãteanului?

4. Analizînd critic situatia, îi aduc la cunostintã domnului Constantin cã este ignorant în ale legii si cã mi-a încãlcat dreptul meu fundamental de cetãtean si nu numai de reprezentant oficial, luîndu-mi dreptul - libertatea de exprimare, drept inviolabil, prevãzut de art. 30 din Constitutie. La aceasta se mai adaugã si normele europene cum ar fi: a). Pactul International privind Drepturile Civile si Politice (ratificat de România prin Decretul 212/1974, intrat în vigoare la 03.01.1976 si b). Declaratia Universalã a Drepturilor Omului. Abuzurile consilierului Constantin creeazã un raport juridic între faptã si prejudiciu (în cazul meu, privare de un drept), aspect ce-l voi folosi la momentul potrivit. Totusi, în cadrul CJ, sînt si consilieri ce cunosc regulamentul de desfãsurare a sedintelor, ce-i drept - foarte putini si pe aceastã cale doresc sã le multumesc celor doi consilieri si în special domnului Cristian Tomulet, care le-a explicat celor multi cã am dreptul sã-mi sustin punctul de vedere în fata consiliului si nu este necesarã procedura de vot. Avînd în vedere calitatea de consilier al PSD a domnului Constantin si greutãtile fãcute spitalului în privinta administratiei, îmi permit ca cetãtean al acestui judet cu vechi state de serviciu profesional si administrativ, sã vã întreb domnule Presedinte al PSD Neamt, Ionel Arsene, chiar nu vã intereseazã soarta Spitalului Judetean? Evident, întrebarea este retoricã si am convingerea cã vã intereseazã, fapt pentru care vã revine obligatia sã analizati atitudinea consilierilor dvs. într-o emisiune televizatã, împreunã cu subsemnatul, în asa fel încît populatia judetului sã constate adevãrata situatie a spitalului. Sub semnãtura dnei. Arcan Emilia a reusit sã dezorganizeze activitatea Spitalului Judetean, activitate ce pornise pe un drum cu rezultate bune. Ca un personaj cu bun renume, sper sã rãspundeti provocãrii ce v-o adresez. Astept rãspunsul d-voastrã.

P.S.: ÃŽn toatã aceastã luare de pozitie am folosit pentru Dan Vasile Constantin apelativul „domnul“ desi se cuvenea sã folosesc altul, din alte vremuri, în ton cu o functie avutã.

Articol afisat de 4059 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dr. Octavian HUIANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective