Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2012
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Octombrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Iaca, presa-i vinovatã de dezastrul de la Teatru!

Iaca, presa-i vinovatã de dezastrul de la Teatru!

• mai voalat sau direct, reprezentantii Teatrului Tineretului au reprosat presei cã nu le este alãturi • si cã impasul în care a ajuns institutia, din cauza nefunctionalitãtii TT, i se cam datoreazã •

Cu toate cã organizeazã conferinte de presã, în medie, o datã la sase luni, sau poate si mai rar (parcã au mai fost si niste comunicate extrem de laconice), atunci cînd le convoacã, reprezentantii Teatrului Tineretului reusesc sã îsi arate nepotrivirea cu statutul de mesageri, în ciuda unor calitãti de maestri ai scenei. O astfel de situatie s-a întîmplat ieri, cînd conducerea Teatrului Tineretului a organizat o conferintã, la care au participat directorul Liviu Timus si cîtiva dintre actorii pietreni. Intentia lor a fost de a trage un semnal de alarmã asupra situatiei grave în care a ajuns institutia de culturã, care de mai bine de un an si jumãtate a rãmas fãrã sediu si nu are unde sã joace. Doar cã de la semnalul de alarmã pe care ar fi vrut sã îl tragã, s-a ajuns la a se emite reprosuri la adresa presei, care nu este alãturi de actori, nu le relateazã succesele si nu le plînge de milã atunci cînd nu au cele necesare pentru buna desfãsurare a activitãtii. Discutiile, initiate de cãtre directorul Liviu Timus, au început cu brand-ul pe care îl reprezintã de ani de zile Teatrul Tineretului din Piatra Neamt. Apoi a vorbit de importanta de a lucra cu un regizor de mãrimea lui Alexandru Dabija, în ciuda opozitiei „unora“, despre cheltuielile reduse la jumãtate în cazul colaborãrii marelui regizor cu institutia nemteanã comparativ cu contractele pe care acesta le are cu alte teatre din tarã. Apoi directorul TT s-a plîns cã actorii sînt gãsiti vinovati de faptul cã au repetat în sala „neomologatã“ a Teatrului piesa „Karaoke“, în regia lui Alexandru Dabija.

Cine trage-n actori?

A lipsit însã din declaratiile sale nominalizarea celor care îi acuzã pe actori cã s-au folosit de o salã în care au improvizat spatiul de repetitii, pentru cã nu este terminatã treaba în incintã. Sirul plîngerilor a continuat cu trimitere la elementele esentiale fiunctionãrii unui teatru si care lipsesc pentru cã nu au fost prinse în proiectul de reabilitare. Nici în acest caz nu s-a fãcut referire la cine sînt cei care au omis sã prevadã în proiect cã trebuie scaune, cortinã, stãngi, lumini, acusticã. „Am predat Teatrul în conditi perfecte de functionare si acum nu mai avem nimic. Mãcar la nivelul la care l-am lãsat sã îl preluãm! Noi cerem Teatrul în care sã ne întoarcem si sã putem juca. Din primãvarã am sesizat unele aspecte si am tot scris. I-am atentionat cã vom avea un Teatru frumos vãruit, dar nefunctional!“, a spus Liviu Timus, referindu-se la persoane si institutii pe care nu le-a nominalizat niciodatã, dar le-a gãsit vinovate de dezastru. Apoi si-a justificat motivul conferintei de ieri: „Dorinta noastrã nu e de a ne certa toatã ziua. Cerem îndurare la cei din jur, pentru cã vrem sã ne întoarcem la TT. Nouã nu ni s-a oferit nimic la schimb de cãtre cei care au initiat proiectul! Singuri ne-am gãsit spatiul în care am stat temporar pentru repetitii sau am jucat. Acum sîntem trasi de urechi cã am intrat în salã, dar trebuia sã repetãm undeva! Avem spectacolul împachetat, mergem cu el oriunde, pentru cã e pregãtit!“.

Cînd se vor spune si nume?

Reprezentantii TT au refuzat elegant sã precizeze cine sînt cei pe care îi considerã vinovati de situatia înregistratã la Teatru, dar au reprosat presei cã nu a urmãrit proiectul de reabiliatre ca sã nu se fi ajuns la dezastru si cã nu este alãturi de actori, pentru a le prezenta succesele de pe scenele din tarã si strãinãtate. Cu tot respectul fatã meseria si priceperea pe care o au, facem precizarea cã atîta vreme cît Teatrul Tineretului nu îsi anuntã activitatea si succesele înregistrate, nu putem relata astfel de amãnunte, pentru cã nu însotim actorii în spectacole. Dar dacã s-au emis comunicate de preã, au fost publicate fãrã de tãgadã. Iar dacã se scriu texte în defavoarea acestei categorii, asta e pentru cã vorbim despre o institutie în care se cheltuie bani publici, care functioneazã si datoritã bugetului judetului si reclamei pe care mai des sau mai rar o facem prin media. Nu s-a stat la pîndã pentru a-i prinde pe actori gresind, asa cum o actritã a declarat. Am fi vrut sã scriem cine sînt cei care au realizat un proiect de modernizare a Teatrului copiind unul din alt judet si uitînd sã corecteze amãnunte precum „cresterea numãrului de scaune de la 350 la 500“, în conditiile în care la Piatra Neamt erau doar 220, ori „modernizarea custii sufleorului“, cîtã vreme aceasta nu existã la noi. Si am fi vrut ca directorul Timus sã spunã si cine sînt cei care îl amenintã telefonic sau indirect sã renunte la a mai vorbi despre problemele de la TT. Poate pe viitor se va trece si la înfruntãri directe si nu voalate.

Articol afisat de 1722 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective