Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Noiembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ATÃŽT I-AU IUBIT

ATÃŽT I-AU IUBIT

Cum au votat nemtenii

• Mircea Geoanã a obtinut în judet 14.800 de voturi în fata lui Traian Bãsescu • în 62 de localitãti, din 83 cîte sînt în judet, PSD a avut procente mai mari decît PDL • pe zona Piatra Neamt, PDL are cu 10 procente mai mult ca PSD • în Roman, diferenta PDL-PSD s-a redus la trei procente, în favoarea portocaliilor • pedelistii promit rãsturnarea situatiei pentru turul II •

37,64% este procentul cu care pesedistul Mircea Geoanã a iesit învingãtor în judetul Neamt. Pe locul II s-a situat Traian Bãsescu, cu un procent de 31,48%, iar Crin Antonescu a obtinut 16,37%. Ca numãr de voturi, în Neamt, Mircea Geoanã a adunat 89.796, Bãsescu - 75.108, iar Crin Antonescu a fost sustinut de cãtre 39.055 de nemteni. La nivel de Piatra Neamt, Bãsescu a iesit învingãtor cu un procent de 36,03% (18.576 de voturi), urmat de Geoanã - 26,4% (13,478 de voturi) si Antonescu - 21,95% (11.315 voturi). La Roman, trendul a fost acelasi. Bãsescu a iesit cel mai bine - 33,34% (9.822 de sustineri), Geoanã - 30,70% (9.044 voturi), iar Antonescu - 20,13% (5.932%). Procentul cel mai mare pe Tîrgu Neamt a fost luat de PSD - 32,96%, urmat de PDL - 26,68% si PNL - 22,85%. La Bicaz, Bãsescu a luat 33% (1.170 voturi), Geoanã 28% (1.004 voturi), Antonescu 18% (640 de voturi).
La ora închiderii procesului electoral, 21.00, prezenta la vot pentru alegerea presedintelui a fost la nivel de judet de 50,62% (din care 49,91% în mediul urban), iar pentru referendumul national 48,97% (din care 47,82% în mediul urban). La sectiile de votare speciale s-au prezentat la vot 8.852 de persoane, care au votat pentru alegerea presedintelui. Dintre acestea, 8.525 si-au exprimat votul si pentru pentru referendumul national. Aceste procente situeazã judetul Neamt pe locul 33 la nivel national în privinta numãrului de alegãtori care si-au exercitat dreptul la vot pentru presedintele României si pe locul 30 pentru referendumul national.

PSD, cîstigãtor de la un capãt la celãlalt în douã colegii

Liderii social-democrati sperau în victorie la aceste alegeri, dar pe alocuri rezultatele obtinute i-au uimit si pe ei. „Avem douã colegii în care PSD a obtinut victorie în absolut toate localitãtile. Este vorba despre Colegiul 5, al deputatului Ioan Munteanu, si de colegiul de la Tîrgu Neamt si comunele limitrofe. ÃŽn cinci colegii din opt, cîte sînt în judet, PSD a iesit învingãtor. Cel mai bun scor a fost obtinut de cãtre Colegiul 5, apoi Colegiul lui Victor Surdu (zona Horia - Girov si pînã la Tîrgu Neamt), apoi colegiul din zona Tîrgu Neamt si comunele învecinate, pe locul IV a iesit Valea Muntelui si pe locul V colegiul din zona Roznov. Am fost învinsi de cãtre PDL la cele douã colegii de pe Piatra Neamt si la cel din Roman“, a declarat senatorul Ion Chelaru, presedinte interimar al PSD Neamt. Dacã pietrenii si romascanii s-au dovedit a fi dedicati pedelistilor la aceste alegeri, tîrgnemtenii au votat PSD. Dintre parlamentarii pesedisti, cel mai bun scor a fost obtinut de cãtre deputatul Ioan Munteanu, care a scos cu 8.000 de voturi mai mult decît PDL în colegiul sãu. „La Oniceni am scos un procent de 80%, la Bozieni de 72%, la Valea Ursului - 70%, la Gîndinti - 68%, iar la Sãbãoani - 51%. ÃŽn toate cele 16 comune din colegiu am cîstigat, inclusiv la Sagna, Stãnita, Gherãiesti, Icusesti si Poienari, care au primari PDL. Am spus de la începutul campaniei cã era o atmosferã de schimbare, la care s-a adãugat munca organizatiilor noastre. Diferenta dintre PSD si PDL este de 26 de procente în colegiul meu, iar PNL a obtinut 6%“, a declarat deputatul Ioan Munteanu. Si deputatul Culitã Tãrîtã a mai dovedit o datã sustinerea de care se bucurã din partea electoratului, aducînd din colegiul sãu un procent de 41,52% în favoarea lui Mircea Geoanã, în vreme ce sustinerea pentru Traian Bãsescu a fost de 34,76%, iar pentru Crin Antonescu de 10,9%. Desi pe colegiu situatia a fost în favoarea rosiilor, în orasul Roznov s-a votat PDL, asa cum s-a întîmplat si în comuna Borlesti, unde a fost agreat mai mult Traian Bãsescu.

PSD a cîstigat si unde erau primari PDL

ÃŽn judetul Neamt sînt 34 de primari membri PSD, iar succesul acestei formatiuni s-a înregistrat în 62 de localitãti, ceea ce înseamnã cã aproape 30 de primari ai altor formatiuni s-au trezit învinsi de electorat în unitãtile administrativ-teritoriale pe care le conduc. Sînt si cîtiva primari pesedisti care au fost în situatie inversã, la Bicazu Ardelean, Bicaz Chei si Tarcãu. „Am obtinut rezultate foarte bune la Roman. Dupã alegerile anterioare, PDL era în fata noastrã cu 15 procente, iar dupã turul I al prezidentialelor am redus diferenta la trei procente. 500 de procente ne-au distantat acum de PDL, iar la alegerile trecute diferenta a fost de 15.000 de sustineri în avantajul portocaliilor. Cred cã prezenta la vot a fost masivã la aceste alegeri din douã motive principale. ÃŽn primul rînd a fost valul evident anti-Bãsescu, pe care l-am preluat de la populatie cu sloganul «Scãpati-ne de el!», iar al doilea motiv a fost smecheria lui Bãsescu de a organiza referendumul în paralel cu alegerile“, a mai spus seful interimar al pesedistilor nemteni. Desi pînã asearã, la închiderea editiei, nu se realizase un clasament PSD pe tarã, pentru a se sti exact pe ce loc se situeazã judetul nostru cu procentul de 37,64% în favoarea lui Mircea Geoanã, liderii pesedisti nemteni sperau cã Neamtul este în prima parte a topului. „Avem un avans de 14.800 de voturi fatã de PDL, într-un judet adînc portocaliu. Cu vointa oamenilor, Neamtul a redevenit rosu“, a mai spus Ioan Chelaru.

PDL promite schimbarea

Desi scorul în municipiile judetului a fost în favoarea portocaliilor, situatia nu i-a multumit prea mult pe liderii acestei formatiuni. Se pare cã primii care o vor „încasa“ de la sefii PDL sînt tocmai primarii localitãtilor în care PSD a luat caimacul. „A fost o campanie care în judetul Neamt s-a desfãsurat fãrã incidente deosebite. Din punct de vedere al PDL cred cã ar fi trebuit sã avem în vedere o analizã punctualã pe localitãti. A fost si o stare de automultumire si cred cã nici consilierii locali nu s-au implicat suficient pentru a-i convinge pe cetãteni sã îl voteze pe Traian Bãsescu. Dar în turul II va fi mai multã mobilitate si sînt convins cã Traian Bãsescu va fi ales din nou presedinte al României. Ne-am trezit cu anumite surprize mai putin plãcute în comunele în care avem primari PDL“, a declarat Vasile Pruteanu, vicepresedinte al PDL Neamt. 15.937 de nemteni s-au dovedit a fi alãturi de peremistul Vadim Tudor, cãruia i-au dat votul, ceea ce reprezintã un procent de 6,68%, peste media pe tarã.

Articol afisat de 3442 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective