Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dispãrut în Siret

Dispãrut în Siret

• un romascan a pierit în suvoaie, lîngã podul de la Lutca • de douã zile îl cautã pompierii, fãrã succes • acest caz a creat si o confuzie care a dus la alertarea salvatorilor de la Piatra Neamt • în aceeasi zi, în acelasi loc, un adolescent a fost salvat de la moarte •

Un tînãr de etnie rromã, din municipiul Roman, si-a pierdut viata, duminicã, 5 iulie, în apele aparent calme ale Siretului, într-una dintre cele mai periculoase zone pentru scãldat, cea a podului rutier de la Lutca. Doar o fractiune de secundã a durat pînã ce trupul lui Cãtãlin Giosanu, în vîrstã de 18 ani, a dispãrut sub suvoaie, fãrã ca zecile de persoane aflate în zonã sã mai poatã face ceva. Tragedia a avut loc într-o zi canicularã, cînd temperaturile ridicate i-au fãcut pe multi romascani sã iasã din case, aglomerînd atît pãdurile, dar mai ales malurile rîurilor, în speranta de a gãsi ceva rãcoare. „Noi am fost sesizati cu privire la acest caz la ora 16.53, la fata locului fiind mobilizat camionul specializat în asemenea interventii, dotat cu barca pneumaticã. Subofiterii nostri au efectuat cãutãri, însã fãrã succes. Actiunea de «scotocire» cu cãngile a continuat si luni, 6 iulie, de dimineatã pînã dupã prînz, fãrã ca trupul neînsufletit sã fie gãsit“, a declarat locotenentul Constantin Mihai Parasca, comandantul Detasamentului de Pompieri Militari Roman. De mentionat cã acest caz a dus si la o confuzie, în primã fazã crezîndu-se cã au existat douã persoane decedate. Din aceastã cauzã si o echipã de salvatori de la Piatra Neamt a trebuit sã vinã la Roman. „Dupã primirea acestui prim apel, ne-a fost semnalat un alt posibil caz de înec, în zona podului peste Siret, de la Ion Creangã. Cum echipajul local era plecat în misiune, a fost trimis camionul cu barcã de la Detasamentul Piatra Neamt. Pînã la urmã, totul s-a dovedit o confuzie, fiind, în fapt, vorba despre semnalarea aceluiasi caz, însã cu alte date“, a mentionat cãpitanul Iulian Jugan, purtãtor de cuvînt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Petrodava“ al judetului Neamt. Tragedia a semnãnat durere în comunitatea tigãneascã din Roman. „Am apelat la autoritãti, sã facã eforturi pentru cãutarea trupului lui Cãtãlin Giosanu. Mai mult decît atît, multi membri ai comunitãtii stau permanent pe malul Siretului, în speranta cã bãiatul va fi gãsit“, a declarat Liviu Daraban, lider al etniei rromilor din municipiul Roman. De mentionat cã, foarte probabil, cadavrul tînãrului va apãrea în douã-trei zile, asa cum se întîmplã, de obicei, cu persoanele înecate.

A avut zile

Un alt romascan, de 17 ani, a scãpat miraculos cu viatã, în urma unei pãtanii similare, în aceeasi zi, tot în zona unde s-a înecat si Cãtãlin Giosanu. Lucian Pîrtac a fost salvat de o tînãrã, care l-a resuscitat pînã la sosirea Salvãrii. „Duminicã dupã-amiazã, în jurul orei 18, la Centrul de Primiri Urgente a fost adus un tînãr cu «status postsubmersie». Acesta a fost scos la timp din apã si i s-a fãcut resuscitare de cãtre persoanele aflate pe mal, astfel încît atunci cînd a ajuns echipajul Statiei de Ambulantã, tînãrul avea semnele vitale prezente. Era constient, cooperant, fiind internat în Sectia Anestezie Terapie Intensivã, pentru tratament si îngrijiri de specialitate. Este foarte important ca, în astfel de situatii, cei din anturajul victimei sã intervinã la timp, cu manevre de resuscitare. Persoanele de fatã au practicat la timp manevrele de bazã. Este bine de stiut cã, în astfel de cazuri, se fac 30 de compresiuni toracice. Simultan, se face respiratia gurã la gurã, cîte o compresiune toracicã, la douã respiratii“, a declarat doctor Maria Tãlmãcel, medic coordonator în cadrul CPU. Tînãrul a fost monitorizat de personalul medico-sanitar, din cadrul Sectiei Anestezie Terapie Intensivã, pînã luni dimineatã, cînd a fost externat, la cererea familiei. „Pacientul a prezentat un edem cerebral usor, cu o perioadã scurtã de pierdere a memoriei. ÃŽn cursul noptii, a rãmas internat în Sectia ATI, fiind monitorizat pînã dimineatã, cînd si-a revenit. Era stabil hemodinamic, a rãspuns favorabil tratamentului administrat si luni dimineatã a plecat acasã la cererea familiei. De regulã, în cazul submersiei în apele dulci, existã riscul aparitiei edemului pulmonar, însã tînãrul a rãspuns pozitiv la medicatia administratã“, a precizat medicul sef al Sectiei ATI, Nicoleta Buga.
ÃŽn continuare, Siretul, Moldova si Bistrita se anuntã foarte periculoase pentru amatorii de scãldat. Zeci de persoane au murit, în fiecare an, pentru cã s-au aventurat în suvoaie. Autoritãtile din localitãtile riverane au montat peste tot panouri de avertizare, care sînt ignorate de cetãtenii înfierbîntati, cei mai expusi la riscul de înec fiind copiii sau persoanele care au consumat „o bere“ înainte sã intre în apã.

Articol afisat de 1863 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A. MARCU, L. BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective