Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Octombrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Amplu proiect de reîmpãdurire

• 1.000 de de salcîmi vor fi plantati de personalitãti si oameni de suflet în judetul Neamt • actiunea va avea loc vineri, partener national fiind Romsilva •

„România prinde rãdãcini“ este titlul unui proiect care se va derula si în judetul Neamt începînd din aceastã toamnã, pe o perioadã de cel putin cinci ani. Campania are drept scop refacerea pãdurilor din judetele Bacãu, Neamt si Suceava, Romsilva, ca partener national, asigurînd consultanta de specialitate si logistica. Parteneri importanti sînt Consiliul Judetean, Primãria Roman, Primãria Doljesti si trustul Realitatea Media - Catavencu. Participantii la aceastã campanie vor fi proprietarii simbolici ai arborilor plantati. Vor fi realizate plãcute de indentificare pentru fiecare arbore, pe care va fi inscriptionat numele fiecãrui plantator. Aceastã actiune are rol educativ, intentia fiind de a avertiza populatia asupra efectelor negative pe care le presupune defrisarea pãdurilor, întrucît pãdurea contribuie la combaterea eroziunii solului, micsoreazã viteza apei la viituri, oxigeneazã si filtreazã aerul etc. ÃŽn judetul Neamt, a fost aleasã ca zonã de împãdurire o suprafatã de cinci hectare din comuna Doljesti. Plantarea celor 1.000 de salcîmi va avea loc vineri, 17 octombrie, la ora 10. Sînt asteptate circa o mie de persoane, nume publice sau oameni simpli, care trãiesc în diverse zone ale tãrii, dar s-au nãscut în Neamt. „Dupã împãdurirea din aceastã lunã, în primãvarã vor reveni în Neamt, pentru a face completãrile si pentru extinderea zonei. Am ales o zonã afectatã de inundatii.
Vreau sã depãsim modul bãscãlios în care se vorbeste despre viitor. Sã reusim sã aducem pãdurea la nivelul anilor 1800, cînd 47% din suprafatã tãrii era împãduritã“, a declarat realizatorul TV Mihai Tatulici.
Dan Aldea, director general adjunct al Regiei Nationale a Pãdurilor a spus cã în prezent, în România, suprafata împãduritã este de 27%, iar media europeanã este de 25%. Terenurile pe care se vor realiza împãduririle sînt atît ale personelor fizice, care nu au bani pentru asta, cît si ale persoanelor juridice. „Reîmpãdurirea este o obligatie legalã. Pe terenuri defrisate pãsuneazã cîteva animale. De aceea vom insista foarte mult pe împãdurirea acestor suprafete, a albiilor majore, pe terenurile degradate si pe perdelele de protectie de la limita cu cãile de acces“, a declat Dan Aldea.
Dragos Bucurenci, directorul Asociatiei „Maimultverde“ a spus cã este mult mai ieftin sã se planteze azi copaci care sã fie valorificati peste 30 de ani, decît sã se plãteascã atunci pentru a se obtine masã lemnoasã. Ovidius Mãrcutianu, directorul Romsilva Neamt a completat cã prin acest proiect se realizeazã un act reparator, la ceea ce s-a distrus în ultimii 20 de ani. Vasile Pruteanu, presedinte al Consiliului Jduetean Neamt, a promis sprijin în buna desfãsurare a acestei campaniii si nu a exclus ca din primãvarã, institutia pe care o conduce sã se implice si într-o altã campanie, în paralel cu aceasta.

Articol afisat de 1392 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective