Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

ITM amenintã: luna si amenda la „ArcelorMittal“

• ITM a lansat o serie de controale, dupã plîngerile tevarilor • deja, au apãrut si neregulile • inspectorul sef Ioan Popescu crede cã amenzile lunare pot duce la remedierea situatiei • investigatiile sînt în curs de desfãsurare •

Inspectoratul Teritorial de Muncã (ITM) Neamt amenintã cea mai mare fabricã din judet, „ArcelorMittal“ Roman, cu sanctiuni lunare, dupã amplele controale fãcute, zilele acestea, în întreprindere, de cãtre seful institutiei, Ioan Popescu. Descinderile au venit în urma unor repetate plîngeri ale tevarilor nemultumiti de remunerarea necorespunzãtoare pentru activitatea depusã. „Am primit sesizãri de la mai multi angajati din cadrul «ArcelorMittal», prin care se spunea cã orele suplimentare nu le sînt plãtite si cã nu se respectã programul de repaus al muncitorilor. Astfel, am demarat în cursul sãptãmînii trecute o serie de controale în cadrul unitãtii, pentru a vedea clar ce se întîmplã. M-am deplasat personal, avînd în vedere faptul cã era vorba de o sesizare privind o abatere la Codul Muncii. Am mai fost informati de faptul cã nu este remunerat timpul efectiv lucrat, cã orele suplimentare nu erau plãtite de cãtre angajator si, mai mult de atît, nu erau respectate zilele de repaus sãptãmînal. Din cercetãrile pe care le-am fãcut pînã în prezent am constatat, în cîteva cazuri deocamdatã, cã nu sînt respectate aceste mãsuri. Ancheta se aflã în curs de derulare si dacã în urma verificãrilor vom descoperi cã oamenii nu sînt plãtiti pentru orele lucrate suplimentar sau cã muncesc la foc continuu fãrã a le fi respectat repausul sãptãmînal, atunci vom aplica mãsurile legale care se impun, în conformitate cu prevederile Codului Muncii“, a declarat inspectorul sef al ITM Neamt. Acesta a mai precizat cã sanctiunile contraventionale emise pentru încãlcarea acestor drepturi, respectiv plata orelor peste program si a pauzei sãptãmînale, este cuprinsã între 1.500-3.000 de lei.

Amenzi lunare?

Inspectorul sef al ITM Neamt a mai precizat cã, în situatia în care aceste sanctiuni vor fi date angajatorului lunã de lunã, neregulile vor înceta. ÃŽn situatia în care se va pune problema plãtii retroactive, acest lucru este mai greu de stabilit. „Un lucru este clar, munca efectuatã trebuie plãtitã, cu atît mai mult orele prestate dupã program. ÃŽn ceea ce priveste repausul sãptãmînal de douã zile, aceastã normã prevãzutã în Codul muncii trebuie respectatã. Ancheta va mai dura probabil pînã la sfîrsitul acestei sãptãmîni si abia dupã aceea, în functie de concluziile stabilite, vom lua mãsurile legale, care se impun“, a mai precizat inspectorul sef Ioan Popescu.
De precizat cã aspectele semnalate ar fi si mai grave în situatia în care se întîmplã un accident de muncã în cazul unui angajat care presteazã activitate peste orele de program.
Sindicalistii din „ArcelorMittal“ s-au declarat multumiti de faptul cã o institutie a statului se îngrijeste de soarta muncitorilor. Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber „Petrotub“, a declarat cã aspectele referitoare la neplata orelor suplimentare sau sistarea repausului sãptãmînal sînt „probleme mai vechi“. „De altfel, noi a trebuit sã cerem în instantã aceste drepturi si abia dupã interventia executorului judecãtoresc s-a putut trece la plata lor, efectivã. Acum, este bine cã si ITM verificã fabrica, pentru cã oamenii sînt direct interesati sã fie remunerati pentru cît muncesc. Asteptãm si noi sã vedem deznodãmîntul acestor controale si eventualele sanctiuni“, a declarat Gheorghe Ciobanu. Sindicalistii de la fabrica de tevi sînt, de asemenea, nemultumiti si de conditiile de lucru în multe sectii, salariatii fiind predispusi la accidente. Pînã la ora închiderii editiei, conducerea fabricii nu a putut fi contactatã.

Articol afisat de 1936 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara BUGA, Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective