Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Repententie în 15 scoli

• 15 unitãti scolare au „picat“ la tezele cu subiect unic • media pe care au obtinut-o elevii de clasa a VIII-a la cele trei teze nu a trecut de 5 • directorii recunosc situatia si ridicã neputinciosi din umeri • dascãlii care vor fi descoperiti cã i-au ajutat pe elevi, ori i-au lãsat sã se inspire din diverse surse, riscã sanctiuni •

15 scoli din judetul Neamt au ajuns, dupã ce elevii lor au sustinut tezele cu subiect unic, într-o situatie extrem de jenantã. Respectivele unitãti nu au încasat note care sã le permitã sã aibã media, la toate cele trei teze sustinute de cãtre elevii de clasa a VIII-a, peste psihologicul cinci. Lista neagrã cuprinde scolile Gîdinti, Dobreni, Scoala 7 Piatra Neamt, Scoala Bahna, Gîrcina, Stãnita, Bistrita, Bãlusesti, Solca - Oniceni, Tupilati, Timisesti, Scoala 2 Roman, Dochia, Poieni si Vãleni. Alte scoli, destul de multe ca numãr, au „trecut“ la douã discipline si sînt în stare de „repetentie“ la una. Este cazul Scolii de Arte si Meserii Valea Ursului, care a obtinut media 5,90 la matematicã, 7,70 la istorie si 4,96 la românã, Scoala Crãcãoani, care la românã a adunat media 4,96 si s-a situat mai bine la celelalte douã obiecte, Izvoare - Bahna, care a luat 3,74 media la o tezã, Ghindãoani - a picat la istorie, Fãurei - a picat la matematicã, Stînca - Pipirig - nu a luat notã de trecere la românã, Doljesti n-a trecut de 5 la matematicã. N-au sãrit de un prag psihologic din cele trei posibile nici scolile Rotunda, Bozieni, Podoleni si Tolici-Petricani. Aceste medii sînt discutabile pe alocuri, dat fiind faptul cã în mai multe locuri din judet s-a reclamat faptul cã supravegherea nu s-a fãcut asa cum trebuia, dascãlii care au asistat la desfãsurarea tezei fiind un fel de „lupi paznici la stînã“. „Nu trebuie sã ascundem faptul cã sînt pãrinti care au reclamat diferite lucruri. Pe unele le-am verificat. Avem propuneri venite din partea lor, pe care le vom face publice Ministerului Educatiei, Cercetãrii si Tineretului. Din pãcate, în unele scoli din judet, supravegherea s-a fãcut nu asa cum scrie în metodologia de desfãsurare a tezelor cu subiect unic. Avem metodele noastre de a verifica modul cum s-a fãcut supravegherea si acolo unde dascãlii nu au fost corecti, li se va reduce 2% din salariu pe luna curentã, nu vor avea dreptul la gradatii sau salarii de merit, nu vor mai participa la alte supravegheri“, a declarat profesorul Mihai Lãcãtusu, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.
În judetul Neamt, promovabilitatea la tezele cu subiect unic, la clasele a VII-a si a VIII-a, a fost de 74%. Din tot judetul, cel mai bine s-a clasat Colegiul National Calistrat Hogas, care a depãsit media 9,30 la toate cele trei discipline la care s-au dat lucrãri. Dar trebuie precizat faptul cã este o singurã clasã, formatã din elevi care au fost selectionati, adicã nu se încadreazã în tipicul claselor din scolile de masã.

Directorii, cu scuze si acuze

ÃŽntrebati cum comenteazã situatia înregistratã în scolile pe care le conduc, directorii celor 15 unitãti de învãtãmînt aflate „sub linie“ încercã sã justifice cele întîmplate. „Situatia aceasta se datoreazã, în primul rînd, interesului scãzut al unor elevi fatã de studiu si datoritã lipsei de perspectivã a celor care au învãtat mai mult. Si poate noi am fost mai corecti decît altii, decît în alte scoli. Nici emotiile copiilor care au sustinut aceste teze nu trebuie trecute cu vederea. Am vrut corectitudine, pentru a-i determina pe elevi sã învete. Am avut întîlnire cu pãrintii, pentru a le prezenta si lor situatia înregistratã. Cadrele didactice au fãcut ce au putut. S-a fãcut pregãtire la românã, cu cei de-a opta, de douã ori pe sãptãmînã, de la 7 la 8, si veneau tot elevii care învãtau acasã. Cu cei de-a VII-a s-a fãcut pregãtire o datã pe sãptãmînã, totul a fost gratis pentru ei, dar nu s-a reusit mare lucru. E o mare problemã obtinerea rezultatelor deosebite. Si e foarte greu sã-i mentinem pe copii în sistem si sã diminuãm infractionalitatea. Un elev care abandoneazã scoala va avea nevoie de bani pentru un pahar, pentru o tigarã, si dacã nu are acesti bani va da în cap pentru a-i obtine. ÃŽmi este foarte greu sã comentez situatia din scoala noastrã. Rezultatele obtinute sînt cinstite. Nu ne cade deloc bine acest lucru, mai ales în situatia în care si comunitatea localã ne întreabã care sînt rezultatele. Dar am mers pe ideea cã e mai cinstit sã nu ne furãm singuri cãciula, ajutîndu-i pe elevi, si sã le arãtãm adevãratele rezultate. Dar nici sã le dãm cu barda în cap celor care lucreazã cu acesti elevi! Sînt mai multi factori care au concurat la obtinerea acestor rezultate“, a declarat profesor Niculina Butunoi, directorul Scolii Gîrcina.
Si Neculai Pantalon, directorul Scolii Dochia, a încercat cã gãseascã oarece scuze pentru aparitia unitãtii de învãtãmînt pe care o conduce pe „lista rusinii“. „Asta este realitatea. Ne-am situat sub 5 la media pe scoalã la cele trei teze - românã, matematicã si istorie sau geografie, dar concurã mai multi factori la înregistrarea acestui rezultat. Altceva nu am ce comenta...“, a declarat directorul Pantalon.

Articol afisat de 2499 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective