Intoxicat de la... salam
Ioan G., în vîrstã de 54 de ani, din Roman, a ajuns la Serviciul de Urgentã din cadrul Spitalului Municipal duminicã, 7 octombrie, cu simptomele unei toxiinfectii alimentare, dupã ce a mîncat salam. Bãrbatul a precizat cã a consumat preparatul cu o zi în urmã si cã sîmbãtã noaptea a început sã-i fie rãu. „Nu este pentru prima oarã cînd consum preparatele unei firme cunoscute de produse din carne. Nu a fost nici o problemã, n-am stat de douã ori pe gînduri înainte de a prepara un sandvis. Spre searã, însã, a început sã-mi fie greatã, apoi am avut vãrsãturi si scaune diareice. Nu stiu, practic, ce s-a întîmplat, toatã noaptea mi-a fost rãu si duminicã dimineata m-am prezentat la spital. Dupã ce o sã mã tratez, nu voi mai consuma salam din acesta“, a povestit Ioan G.. Bãrbatul a primit tratamentul corespunzãtor, a rãmas cîteva ore la camera de stabilizare, fiind îndrumat ulterior la Sectia boli infectioase. Cadrele medicale au precizat cã toxiinfectiile alimentare produse de preparatele din carne pot fi cauzate nu doar de produsul în sine, care poate fi în termenul de valabilitate, însã consumatorul trebuie sã respecte si conditiile de transport si depozitare. „De obicei, toate produsele din carne trebuie consumate cu prudentã. ÃŽn primul rînd, trebuie verificat termenul de valabilitate al produsului comercializat, pentru cã au mai fost situatii în care au fost consumate produse din carne expirate de o zi, însã consumatorii nu au prezentat tulburãri digestive. Ne-am mai confruntat cu situatii în care bolnavii au ajuns la spital dupã ce au consumat salam uscat acasã, în cãmarã. Populatia trebuie sã respecte toate conditiile de pãstrare a oricãrui tip de aliment, atît din punct de vedere igienic, cît si termenul de valabilitate“, au precizat cadrele medicale.
|