Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Fugar peste granita cu pasaportul tatalui

• un adolescent a fugit în Italia cu pasaportul tatalui • acesta a fost prins de carabinieri si repatriat •

Un adolescent în vîrsta de 17 ani, dintr-o localitate învecinata cu municipiul Roman, a fugit de acasa si a reusit sa treaca granita în Italia, folosindu-se de pasaportul tatalui. Parintii sai nici macar nu au banuit unde se afla, crezînd ca este la bunici. Dupa o perioada, însa, îngrijorati ca nu primisera nici un semn de viata de la acesta, au anuntat autoritatile. Surpriza mare a venit în momentul în care au fost înstiintati ca a fost repatriat din... Italia. V.N a intrat sub monitorizarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) Neamt. „Am avut un caz, pe zona Roman, de repatriere a unui baiat de 17 ani, care a plecat ilegal în Italia, împreuna cu doi prieteni, în vîrsta de 18, respectiv 19 ani. Baiatul a parasit România fara stirea parintilor, folosindu-se de pasaportul tatalui. Timp de doua saptamîni, parintii l-au crezut plecat la bunci, unde de altfel mai obisnuia sa mearga. Baiatul a fost gasit de carabinieri, care au anuntat autoritatile, adolescentul fiind tinut într-un centru pentru protectia copilului, din Italia. Ulterior, acesta a fost trimis acasa, dupa ce, în prealabil, a fost recunoscut de parintii care aflasera de la autoritati despre «isprava» lui. Noi am fost sesizati de Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si am tinut sub supraveghere acest caz, timp de trei luni. Baiatul provine dintr-o familie modesta, a terminat doar zece clase si a marturisit ca nu ar vrea sa mai traiasca o experienta asemanatoare, dar ca va parasi tara dupa ce va împlini 18 ani. Copilul s-a reintegrat destul de repede, propunîndu-si sa termine liceul“, a precizat Alina Chiriac, asistent social în cadrul DGASPC Neamt. Totodata, tînarul a intrat si în atentia oamenilor legii, care cerceteaza împrejurarile în care a trecut frontiera de stat.

727 de „singuri acasa“

Numarul tot mai mare al copiilor ai caror parinti muncesc în strainatate, ramasi sub supravegherea rudelor, fratilor sau cunoscutilor a devenit un fenomen îngrijorator, monitorizat de DGASPC Neamt. Deja, în evidentele institutiei figureaza 727 de astfel de copii din Roman si zona arondata. Alina Chiriac a mai declarat ca, desi minorii sînt lasati în grija rudelor apropiate, care încearca sa le asigure o educatie sanatoasa, ei simt din plin lipsa parintilor. Si asta nu doar din punct de vedere comportamental, ci si emotional, copiii avînd tendinta sa fie mai libertini decît cei proveniti din familii fara asemenea probleme. „Si în colectivitati «se simte» un copil crescut de bunici, de rude si chiar de fratii mai mari. De obicei, acestia sînt mai tristi, purtînd amprenta singuratatii. Nici o ruda sau alt membru al familiei nu poate suplini rolul de mama, ori tata. Cu atît mai mult, copilul simte absenta parintilor si, chiar daca nu recunoaste acest lucru, trairile lui sînt evidente“, a declarat Alina Chiriac. Cadrele didactice sînt cele care observa adesea suferinta copilului aflat în aceasta situatie, chiar daca acesta pare exuberant si încearca sa mascheze dorul de parinti. Nici banii si nici cadourile trimise de unii parinti cu generozitate nu-i fac mai fericiti pe copiii ramasi singuri. Rezultatele la învatatura sînt, de multe ori, sub asteptarile profesorilor. De mentionat ca DAGSPC are în evidenta doar cazurile raportate, respectiv cele ale persoanelor plecate în „afara“ pe baza de contract. Dar, se pare ca numarul copiilor ramasi singuri este mult mai mare.

Articol afisat de 1725 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective