Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
BAC CONTESTAT

BAC CONTESTAT

• peste o mie de contestatii au fost depuse dupa prima sesiune a bacalaureatului • gemenii fostului inspector scolar general Emil Creanga au picat, întrucît au luat sub patru la teza la limba si literatura româna • mîine vor fi facute publice rezultatele finale •

Subiectele la proba scrisa la limba si literatura româna au facut vraiste printre candidatii la examenul de bacalaureat, prima sesiune, din acest an. Desi ieri dupa-amiaza nu se stia numarul exact al celor respinsi, cert este ca multi absolventi de clasa a XII-a nu sînt fericiti în aceste momente. Profesorul Mihai Lacatusu, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, a declarat ca aproximativ 14% din numarul total de note obtinute în prima sesiune a bacalauratului au fost contestate de catre candidati. „Nu stiu cu exactitate numarul de contestatii, dar au fost depuse aproximativ 1.100. Printre acestea, predomina contestatiile la tezele facute la proba scrisa la limba si literatura româna. Tezele respective au fost resigilate si se trimit la un centru de reevaluare. ÃŽn cele patru ore de dupa afisarea rezultatelor partiale, cît a fost termenul pentru depunerea contestatiilor, la centrele de examen din judet a fost foarte multa activitate. Membrii comisiilor au raspuns solicitarilor celor care faceau contestatii si totul a fost în regula“, a declarat inspectorul scolar general Mihai Lacatusu.

Gemenii ex-inspectorului scolar general au ratat BAC-ul

Printre parintii dezamagiti din judetul Neamt se numara profesorul Emil Creanga, fostul inspector scolar general al Inspectoratului Scolar. Gemenii sai au fost respinsi dupa prima sesiune a examenului de bacalaureat, întrucît nu au obtinut nota de trecere pe tezele la limba si literatura româna. Ambii adolescenti s-au prezentat de 9,5 la proba orala la româna, de zece la engleza, baiatul a luat 7,2 la matematica, iar fata - 7,1, la contabilitate baiatul a luat 7, iar fata - 8, la educatie fizica amîndoi au luat zece, iar pe teza scrisa la româna au luat sub 4. Ambii copii au depus contestatie, în speranta ca, dupa reevaluarea lucrarilor, membrii unei alte comisii le-ar putea da nota de trecere. Date fiind notele de la celelalte probe, în cazul în care ar primi nota cinci la recorectare, situatia lor la examenul de bacalaureat s-ar schimba radical. În caz contrar, ei au sansa sa participe la a doua sesiune a examenului de maturitate, care va începe la sfîrsitul lunii viitoare.
Însa, pîna mîine, 10 iulie, cînd se vor reafisa rezultatele de la BAC, de data aceasta finale, peste o mie de tineri din Neamt stau cu inima strînsa de emotie, asteptînd notele de dupa contestatii. Proba care le-a dat batai de cap absolventilor de clasa a XII-a a fost cea scrisa la limba si literatura româna.

Bacalaureatul la Bicaz, afisare cu întîrziere nejustificata

Peste editia 2007 a examenului de bacalaureat s-a asternut linistea. La Bicaz, cei implicati, elevi si parinti, aveau însa sa traiasca clipe de mari emotii pe parcursul întregii zile, deoarece afisarea rezultatelor s-a petrecut tîrziu în noapte, undeva în jurul orei 21. Nimeni n-a aflat care sa fi fost cauza, desi, se vorbeste prin oras, precum ca o teza „buclucasa“ s-ar fi încurcat cu o alta, la fel de „zgubilitica“ de la Borca, iar pentru clarificarea situatiei, comisiei i-ar fi trebuit cîteva ore bune de munca. Asta în timp ce nervii proaspetilor bacalaureati au cedat rînd pe rînd, facînd loc unor nedorite, dar justificate crize de isterie. „ÃŽsi bat joc de noi. Stam si asteptam aici ca prostii de la amiaza si ni se spune ca rezultatele sînt pe drum, adica de la Piatra Neamt, spre Bicaz. Sîntem mintiti cu nerusinare“, a afirmat unul dintre elevi, care n-a dorit sa-si dea numele. Cam aceleasi vorbe însotite de invective la adresa comisiilor de orice fel, adresau si parintii absolventilor, iritati peste poate, de mult prea îndelungata întîrziere de natura organizatorica. „Nu întelegem de ce lumea e panicata. Vom declara timpul de contestatii, astfel încît, cine va dori sa conteste notele, sa aiba timpul necesar s-o faca“, a declarat, cu calm afisat, unul dintre oficialii comisiei de examinare de la Grupul Scolar Bicaz, încercînd sa calmeze, în oarece masura, lucrurile. Lasînd, totusi, la o parte necazurile, devenite de-acum trecut, se cuvine sa prezentam bilantul bacalaureatului 2007. Din cei 128 de candidati înscrisi în liste, au trecut examenul 113, restul încadrîndu-se în rîndurile celor respinsi, neprezentati sau eliminati din concurs. Din totalul celor 113, au luat medii peste 9, peste 20 de elevi, urcînd podiumul performantei George Balaj - cu 9,56, sefa de promotie Raluca Huma - cu 9,55, si Andreea Gabriela Muraru - cu 9,50.

Ministerul Adomnitei vrea ca liceenii sa stie buchea cartii, cînd termina doisprezece clase

Desi în special de ultimul subiect s-au plîns mai toti candidatii, în judetul Neamt sînt elevi care au luat zece la aceasta teza. Pentru ca nemultumirea lor s-a manifestat imediat dupa sustinerea tezei la româna, ministrul Educatiei, Cercetarii si Tieretului, Cristian Adomnitei, a gasit de cuviinta sa faca precizari în legatura cu subiectele date. „Subiectele cuprinse în varianta cu numarul 78 pentru proba scrisa de limba si literatura româna corespund integral tematicii din programa aferenta examenului din acest an. Varianta 78 este una dintre cele 100 elaborate pentru aceasta disciplina de Centrul National pentru Curriculum si Evaluare, fiind publicata pe site-ul http://subiecte20007.edu.ro/ înca din 15 ianuarie 2007. MEdCT a supus dezbaterii publice toate variantele de subiecte, cu scopul de a asigura transparenta decizionala si de a le revizui, în functie de opiniile critice ale elevilor, parintilor si cadrelor didactice.
Forma finala a variantei 78 a fost publicata pe site începînd cu data de 19 februarie 2007, neexistînd nici un fel de obiectii din partea celor îndreptatiti sa formuleze contestatii sau propuneri. Apreciem ca una din posibilele motivatii pentru aceasta lipsa de reactie este tocmai faptul ca subiectele din structura variantei sînt corect formulate si se regasesc în programa de examen. Nemultumirile în legatura cu varianta 78 au fost exprimate dupa sustinerea probei si vizeaza gradul de dificultate pentru subiectul de la punctul 3. Conform strategiei de elaborare a subiectelor, în orice varianta cerintele formulate la punctul 3 au rol de departajare. Tratarea acestora, în acord cu solicitarile, permite reflectarea diferetelor între elevi în ceea ce priveste pregatirea la disciplina si competentele dobîndite. Rezolvarea subiectului al III-lea viza capacitatea candidatilor de a elabora un eseu argumentativ în care sa fie prezentat imaginarul poetic traditionalist dintr-o poezie studiata, pornind de la un text al criticului Nicolae Manolescu. Interpretarea textului nu reprezenta o cerinta în sine. Potrivit autorilor, la sfîrsitul liceului elevul este sau ar trebui sa fie capabil sa identifice ideea de baza a unei afirmatii critice. Subiectul dadea posibilitatea oricarui elev ca, în functie de ceea ce a studiat la clasa cu profesorul sau din manual sa reflecte, la alegere, o formula poetica a traditionalismului. Subiectul al III-ea este cotat cu 30 de puncte, din care 16 puncte pentru continut (formularea tezei sau a unui punct de vedere, argumentarea lui) si 14 puncte pentru redactarea eseului - organizarea ideilor, utilizarea limbii literare, abilitati de analiza si interpretare, ortografie, punctuatie etc.“, a declarat ministrul Cristian Adomnitei, ca raspuns la supararea elevilor care s-au trezit cu subiecte dificile la româna scris.

Articol afisat de 2594 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ, Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective