Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 7 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Este de neînteles atitudinea presedintelui care nu poate accepta ca exista si alte organe ale puterii de stat în afara de domnia sa“

„Este de neînteles atitudinea presedintelui care nu poate accepta ca exista si alte organe ale puterii de stat în afara de domnia sa“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamt Serban Stratila

Reporter: Cum comentati raportul comisarilor europeni?
Serban Stratila:
Raportul Comisiei Europene este unul obiectiv, iar evaluarea este corecta si exigenta, reliefînd atît îndeplinirea angajamentelor asumate, cît si anumite aspecte asupra carora mai avem de lucru. S-a precizat clar ca nu se pune problema aplicarii clauzei de salvgardare, chiar daca unii politicieni, cuprinsi de nostalgia guvernarii, si-ar fi dorit acest lucru. Au fost abordate patru domenii importante: fondurile pentru agricultura, siguranta alimentara, reforma în justitie si lupta împotriva coruptiei, punîndu-se accent pe ultimele doua. S-a recunoscut determinarea guvernului în lupta împotriva coruptiei, dar s-a atras atentia ca mai sînt destule probleme de rezolvat.
La acest capitol as vrea sa fac si cîteva comentarii personale, deoarece anumite personaje politice, „democrate“ si foarte „populare“, se considera singurele purtatoare ale flamurii luptei anticoruptie.
În primul rînd, trebuie spus ca modificarile legislative impuse de doamna Macovei au fost, uneori, la limita Constitutiei si, din acest motiv, ne confruntam cu situatii de genul anchetei în cazul domnului Adrian Nastase, unde Curtea Constitutionala a sesizat încalcari ale principiilor din actul legislativ suprem.
De altfel, cred ca, daca ne dorim cu adevarat o justitie independenta, procurorii ar trebui sa aiba un statut mult mai apropiat de cel al judecatorilor, pentru a li se asigura independenta.
Pe de alta parte, se vorbeste mult despre sanctionarea coruptiei si mai putin despre cauzele ei. Cred ca debirocratizarea si transparenta decizionala reala sînt mijloace mult mai eficiente de diminuare a coruptiei, decît interceptarile telefonice, mai mult sau mai putin legale.
În acelasi timp, este nevoie de un cadru legislativ mult mai clar si care sa nu fie denaturat de normele de aplicare sau de limitele prea largi ale amenzilor aplicate. Nu în ultimul rînd, ar trebui sa se renunte la modalitatea de stimulare salariala a functionarilor publici din sumele încasate din amenzi si penalitati. Avem nevoie de functionari bine platiti, dar plata trebuie sa fie facuta transparent, prin salarii care sa le asigure acestora un trai decent si o pensie rezonabila.
ÃŽn fine, este neaparat nevoie de o lege de control a veniturilor pentru toti contribuabilii. Degeaba am înfiintat Agentia de Integritate, daca afacerile mai putin ortodoxe ale demnitarilor si functionarilor publici se vor derula în continuare pe numele rudelor, cumetrilor sau prietenilor, ori dupa paravanul unor fundatii si firme off-shore. Cred ca întreaga clasa politica ar trebui sa se implice serios, nu numai declarativ sau demagogic asupra acestor aspecte. Altfel, ma tem ca exista pericolul real de a deveni mai degraba o „democratie“ sud-americana, decît o societate moderna europeana.

„Dincolo de discursul politic, problema pensiilor este una foarte mare în România“

Rep.: Ati facut troc cu social democratii pentru sefia TVR si CNA?
S.S.:
Nu cunosc nimic despre asemenea întelegeri, dar cred ca politizarea acestor structuri nu este cea mai fericita solutie. Cred ca la TVR avem nevoie în primul rînd de competenta manageriala, iar la CNA de profesionalism si o buna reputatie.Rezultatele dezastruoase ramase în urma domnului Tudor Giurgiu demonstreaza ca este bine ca fiecare sa se ocupe de ce stie mai bine. Fosta conducere a TVR a reusit sa aduca pierderi de zeci de milioane de euro, cheltuind banii din taxa Tv si de la buget si din publicitate, platind consilieri incompetenti cu mii de euro lunar si achizitionînd de la firme apropiate conducerii programe de proasta calitate, la preturi exorbitante.
Sînt chiar revoltat de faptul ca TVR devine pe zi ce trece o televiziune comerciala, iar partea de informare a publicului a ramas la cheremul unor fosti activisti de partid. Cred ca este o institutie mamut - are peste 3.000 de angajati - parazitata de cumetrii si rubedenii, care nu poate fi administrata de un CA numit politic. Mai degraba, parlamentul ar trebui sa numeasca un consiliu de supraveghere, administrarea trebuind lasata celor care se pricep la asa ceva.
Rep.: Cum vi se pare scandalul dintre presedinte si premier pe tema majorarii pensiilor?
S.S.:
Este de neînteles atitudinea presedintelui care nu poate accepta faptul ca exista si alte organe ale puterii de stat în afara de domnia sa - Guvern, Parlament - si ca aceste institutii pot functiona bine si în interesul cetatenilor. Dincolo de discursul politic, problema pensiilor este una foarte mare în România, iar majorarea de 47% votata în Parlament si asumata de Guvern este necesara si posibila.
De ce s-a luat aceasta decizie acum si nu mai demult? Pentru ca, în acest moment, cresterea economica si dinamica veniturilor la fondul de pensii permit alocarea de sume suplimentare. Sigur ca PSD doreste sa îsi asume aceasta majorare, spunînd ca a facut presiuni asupra guvernului, dar îi întreb pe distinsii nostri colegi social-democrati de ce nu au facut presiuni asupra propriilor guverne pentru a mari pensiile?
ÃŽn definitiv, este bine ca s-au gasit solutii pentru pensionarii din sistemul public, oameni care nu au nici o vina pentru ca au muncit ani de zile pentru salarii destul de mici.

Articol afisat de 1380 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective