Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 19 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Irlanda ne oferã joburi, dar numai cu permis de muncã

Irlanda ne oferã joburi, dar numai cu permis de muncã

• persoanele care au muncit în aceastã tarã 12 luni fãrã întrerupere nu mai au nevoie de acest document

Românii pot munci în Irlanda dupã data integrãrii, dar pentru asta au nevoie de un permis de muncã. La ocuparea posturilor vacante, angajatorii irlandezi au obligatia sã asigure prioritate solicitantilor din Spatiul Economic European (SEE) si abia dupã asta, în ordinea prioritãtilor, intrã doritorii din România si Bulgaria, conform anuntului fãcut de Departamentul pentru Muncã în Strãinãtate. Acestia au prioritate, la rîndul lor, fatã de cei din afara SEE. Restrictia este prevãzutã pentru o perioada de 2 ani, cu posibilitatea revizuirii sale înainte de aceastã datã, functie de evolutiile ulterioare de pe piata muncii. Cu toate acestea, românii care au muncit în Irlanda anterior datei de 31 decembrie 2006, în baza permiselor de muncã valabile, pentru o perioadã de cel putin un an neîntrerupt, nu mai au nevoie de permise de muncã pentru slujbe în aceastã tarã. Nu au nevoie de permise de muncã nici aceia care au fost, deja, scutiti anterior de aceastã obligatie, în virtutea statutului de rezidenti în Irlanda. Pe viitor, permisul de muncã se va acorda angajatului si nu angajatorului, ceea ce va duce la flexibilitate profesionalã sporitã si reducerea riscului exploatãrii. DMS informeazã cã în cazul unui lucrãtor care a muncit mai mult de 12 luni, anterior datei de 31 decembrie 2006, sotia si copii acestuia nu au nevoie de permise de muncã, dar numai în cazul în care au intrat în Irlanda înainte de 1 ianuarie 2007. Dacã fac acest lucru ulterior, se mentine obligativitatea obtinerii permisului de muncã, dar nu mai este necesar testul pietei muncii (anuntul la ziar si la Autoritatea Nationalã irlandezã pentru Pregãtirea si Angajarea Fortei de Muncã).
Prevederile nu se aplicã cetãtenilor români care au fost în Irlanda cu vizã de studii si au dreptul la 20 de ore de muncã sãptãmînal. Ei pãstreazã aceste drepturi, dar nu pot munci cu normã întreagã. Cei care au lucrat mai putin de 12 luni au nevoie de permise pînã la completarea perioadei, dupã care se eliminã obligativitatea obtinerii acestui act. Angajatorii au obligatia de a se asigura dacã un cetãtean strãin are sau nu nevoie de permis. Cei care doresc locuri de muncã au nevoie si de o înregistrare în reteaua de asistentã socialã, fãrã de care nu pot obtine contracte de muncã, deoarece în baza acestuia se plãtesc impozitele. Toti cetãtenii români care au astfel de numere de înregistrare socialã, dar nu au drept legal de muncã, nu vor putea munci legal în Irlanda. „De asemenea, cei care muncesc ca self-employer sau la propria companie, cu sau fãrã angajati, din punct de vedere legal sînt muncitori sau angajatori ilegali si pasibili de pedeapsã conform legislatiei în vigoare“, se aratã în comunicatul Departamentului pentru Muncã în Strãinãtate.

Articol afisat de 3475 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective