Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Rãzboiul“ parchetelor si partizilor, la Tarcãu

„Rãzboiul“ parchetelor si partizilor, la Tarcãu

• o comisie de la Garda de Mediu a descins, recent, în Tarcãu • comisarii „pãzesc“ bariera de pe DC 135, care leagã Gura Tarcãului si Ardeluta • ei pun în vedere celor ce exploateazã masã lemnoasã cã au nevoie de autorizatie de mediu pentru fiecare parchet • reglementarea, veche din 2004, este contestatã de agentii economici din domeniu •

O reglementare în domeniul exploatãrii masei lemnoase, contestatã încã de la aparitie, a început sã dea bãtãi de cap si în Neamt. Mai exact, o înclestare, deocamdatã „surdã“, între reprezentantii agentilor economici si cei ai Gãrzii de Mediu. Locul desfãsurãrii „ostilitãtilor“: bariera amplasatã pe DC 135, care leagã localitãtile Gura Tarcãului si Ardeluta, din comuna Tarcãu. La mijloc este prins primarul localitãtii mentionate, Iulian Gãinã.
„Domnii de la Mediu, în urma instruirii pe care am avut-o, ne-au recomandat ca, din luna decembrie, sã-i atentionãm pe toti agentii economici care au ca obiect de activitate exploatare masã lemnoasã cã, începînd cu 3 ianuarie 2007, nu vor fi acceptati spre punctele de lucru decît dacã prezintã autorizatie de mediu pentru parchetele de exploatare. Am dat în acest sens cinci anunturi într-un ziar local. Am pus si urmãtoarea conditie: agentii economici care au o activitate de cîtiva ani buni sã-si declare punctul de lucru în comuna Tarcãu. Aceasta pentru cã în bugetul local nu ajung acei bani care ar trebui si ar fi legal sã ajungã. Reprezentantii Mediului au o delegatie permanentã de 30 de zile, sînt la barierã si au atras atentia agentilor economici ca în termen de douã sãptãmîni sã obtinã autorizatia de mediu. Nu s-au dat amenzi, dar acestea sînt usturãtoare, de la 300 la 600 de milioane. Toti agentii economici si-au vãrsat nervii spre Primãrie si nu stiu dacã a fost corect pentru cã eu le-am transmis o copie a ordinului ministrului si prin Garda de Mediu le-am fãcut cunoscut ce îndatoriri mai au. Ordinul mentionat este din 2004 si o parte dintre agentii economici s-au conformat si, anul trecut, la nivelul Inspectoratului de Mediu am înteles cã s-au eliberat, deja, 27 de autorizatii. Nici eu nu mai stiu ce sã cred: cum, dacã au fost peste 1.000 de partizi, unii au înteles, altii nu“, a declarat primarul de Tarcãu, Iulian Gãinã.
Cum au apãrut reprezentantii Gãrzii de Mediu la barierã, cum au rãsãrit si nemultumirile. Legitime, considerã agentii economici ce exploateazã masã lemnoasã. Acestia sustin cã actul normativ care a stîrnit atîta vîlvã are mai multe hibe: mai întîi termenul de parchet de pãdure ar fi atehnic. Apoi nu ar fi normal ca toatã lumea sã plãteascã aceeasi taxã, indiferent de cît de mare este partida. Ceea ce sunã logic. Unul este cîstigul celui care exploateazã 100 de metri cubi si altul al celui care contracteazã o partidã de 5.000 de metri cubi. Si ce te faci dacã vine un agent economic si contracteazã 50 de partizi a cîte 100 de metri cubi? Plãteste de 50 de ori taxa. O altã nemultumire a reprezentantilor firmelor în domeniu este legatã de faptul cã oricum ei obtin un atestat de mediu, care le permite sã-si desfãsoare activitatea. În acest context, se întreabã de ce ar mai fi nevoie de o nouã autorizatie.
„Acest act normativ are o mare carentã. Este vorba despre un termen care nu este nici tehnic, nici profesional. ÃŽn actul normativ se vorbeste de autorizatie pentru «parchetul» de pãdure. Chiar si pe Google (motor de cãutare pe Internet n.r.) veti gãsi acest termen doar în aceastã lege. Sã spunem cã facem o similitudine între parchetul de pãdure si parchetul de exploatare sau partidã. Apoi, autorizatia de mediu are aceeasi valoare, indiferent dacã se exploateazã un metru cub sau 5.000 de metri cubi. Considerati cã e normal? Un alt aspect: sînt parchete de produse accidentale care trebuie exploatate imediat. Autorizatia de mediu se dã în 60 de zile. Cum vor fi ele exploatate conform legii? Avînd în vedere aceste aspecte, asociatia agentilor economici care exploateazã masã lemnoasã a actionat si actioneazã la nivelul Ministerului Mediu. S-a fãcut si o sesizare de cãtre ex-ministrul Flutur în care sînt expuse toate aceste aspecte. Revenind la cazul concret de la Tarcãu, la barierã sînt admonestati soferii, muncitorii, cã trebuie adusã autorizatia de mediu, cã nu se trece... Lucrurile s-au reglementat din acest punct de vedere, dar rãmîne problema de fond. Eu consider cã o autorizatie de mediu pentru orice firmã este normal sã existe, pentru cã nu oricine poate face exploatare. ÃŽnsã existã deja un atestat, dat de o comisie formatã din 12 membri, la nivel national. De ce e nevoie sã ne mai autorizãm din nou?“, a declarat Cristian Bãlãnescu, administrator DacForest.

Unde-i lege, nu-i tocmealã

Punctul de vedere al reprezentantilor Gãrzii de Mediu este usor de intuit: unde-i lege, nu-i tocmealã, bun, rãu, perfectibil mai mult sau mai putin, ordinul de ministru trebuie aplicat. „Legea e clarã. Nici nouã nu ne vine usor, dar asta este legea în momentul actual. Noi o aplicãm, dar nu orbeste. Existã posibilitatea de a da amenzi pe firmã sau pe persoanã fizicã, caz în care cuantumul e mai mic, între 50 si 100 de milioane. Avem în vedere si cît de mare e partida exploatatã. Poate fi de 2.000 sau de 200 de metri cubi. Revenind la reglementarea mentionatã, se aude cã se doreste sã se aducã niste modificãri. Agentii economici ar vrea ca Romsilva sã obtinã autorizatie, iar Romsilva zice cã obtinerea autorizatiei de mediu este sarcina firmelor. Vom vedea, orice lege este perfectibilã, dar, pînã la modificãri, noi o aplicãm asa cum este. Cît priveste controlul de la Tarcãu, acesta nu este finalizat, dar, cînd vom avea rezultatele, le vom face publice“, a declarat Constantin Pavel, comisar sef al Gãrzii de Mediu Neamt.

Ce spune legea

Noile norme legale sînt cuprinse în Ordinul nr. 876 din 20 decembrie 2004, al Ministerului Mediului si Gospodãririi Apelor, care se referã la procedura de autorizare a activitãtilor cu impact semnificativ asupra mediului. Conform actului normativ, cei care desfãsoarã activitãti de genul celor mentionate trebuie sã obtinã o autorizatie de mediu de la autoritãtile publice teritoriale pentru protectia mediului. Iar printre activitãtile avute în vedere este nominalizatã „silvicultura si exploatarea forestierã“, la care se face în mod expres precizarea „pentru fiecare parchet de pãdure“. Pînã acum, autorizatia solicitatã era una „genericã“ sau „de firmã“, cum s-au exprimat specialistii, care atestã faptul cã societatea în cauzã poate exploata masã lemnoasã, în general, nu într-un anumit parchet. Cerintele la care ar trebui sã rãspundã în conformitate cu noua autorizatie de mediu sînt draconice. Printre acestea: construirea de podete la trecerile cu lemne peste pîraiele vãilor principale; nu se efectueazã scos-apropiatul bustenilor prin semitîrîre în albiile pîraielor; nu se va permite dirijarea apelor curgãtoare pe drumurile de colectare a tractoarelor; este strict interzisã spãlarea utilajelor în albia sau malul cursurilor de apã; nu se executã lucrãri de reparatii a motoarelor, schimbarea uleiului de motor si hidraulic în parchetul în exploatare; se vor lua toate mãsurile pentru prevenirea poluãrii solului si apei cu lubrifianti si carburanti; pentru scos-apropiatul bustenilor pe pante mari (peste 25 grade) se vor folosi instalatii cu cablu (funiculare); la terminarea lucrãrilor de exploatare în parchete se trece la dezafectarea constructiilor anexe (grajduri, cabane, rampe etc.), urmate de lucrãri de reconstructie ecologicã specifice si igienizarea zonei, cu transportarea deseurilor la o rampã de gunoi autorizatã.

Articol afisat de 2264 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective