Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Fost preot cercetat penal

Fost preot cercetat penal

• politistii nemteni au dispus începerea urmãririi penale împotriva ex-preotului Vasile Ciocoiu, care a slujit la biserica din Tuscanii din Vale • acesta este acuzat de comiterea infractiunii de furt calificat, dupã ce aproximativ 100 de icoane au dispãrut din biserica unde era paroh • prejudiciul a fost estimat la 500 milioane de lei • „mai sînt si alti preoti în atentia noastrã“, a declarat comisarul sef Checheritã •

Ancheta în cazul lui Vasile Petrut Ciocoiu, fost preot al parohiei din satul Tuscanii din Vale, comuna Bahna, se apropie cu pasi repezi de final. Recent, politistii au dispus începerea urmãririi penale acuzatia pusã în sarcina acestuia fiind una destul de gravã si rusinoasã în acelasi timp - furt calificat. ÃŽn opinia politistilor, Vasile Ciocoiu se face vinovat de disparitia a aproximativ 100 de icoane vechi si 20 de cãrti, toate bunuri ale bisericii care dateazã de la 1784. Cercetãrile au arãtat cã, în perioada 2002-2005, cu de la sine putere, preotul Ciocoiu a luat icoanele si le-a înstrãinat, obiectele vechi fiind luate mai ales pe timp de noapte. La un moment dat, sãtenii au remarcat disparitia obiectelor de cult si l-au întrebat pe cel care-i îndruma spiritual ce s-a întîmplat cu ele. Preotul a afirmat cã au fost duse la un atelier pentru a fi reconditionate, dar cum acestea nu au mai apãrut localnicii au sesizat Episcopia Romanului. Primul lucru fãcut a fost acela de a inventaria bunurile vechi, proprietatea parohiei. Cu aceastã ocazie s-a constatat cã lipsesc aproximativ 100 de icoane, în locul acestora apãrînd altele pictate proaspãt. Chestionat, ulterior, de cãtre politisti cine a pictat noile „aparitii“ din bisericã, pãrintele a afirmat cã el, iar despre cele vechi cã s-au distrus în timpul procesului de reconditionare si cã le-a pus pe foc, mai ales cã erau si mîncate de... cari. Acum cîteva luni, la putin timp dupã începerea cercetãrilor, preotul Vasile Ciocoiu declara reporterilor de la cotidianul „Monitorul“ cã este absolut nevinovat: „Cînd am fost instalat, în urmã cu sase ani, la predarea-primirea inventarului nu mi s-a precizat cã în bisericã ar fi vorba de obiecte de patrimoniu. ÃŽn urmã cu doi trei-ani am primit, de la Oficiul Judetean de Patrimoniu, solicitarea de a identifica si inventaria toate obiectele de valoare. Am depus la Politia Bahna fise cu fotografiile obiectelor de patrimoniu. Este vorba de niste cãrti si un clopot vechi, care se gãsesc la bisericã. Nemultumirile oamenilor sînt neîntemeiate, pentru cã icoanele n-au fost vîndute, asa cum sustine lumea. O parte sînt acolo, altã parte au fost refãcute, altã parte au fost restaurate“.

Nici o icoanã nu a fost gãsitã

La sfîrsitul anului trecut Episcopia Romanului a hotãrît ca preotul Vasile Ciocoiu sã aparã în fata Consistoriului (for de judecatã al preotilor), dar cel incriminat si-a dat demisia, intuind probabil cã i se va ridica dreptul de a mai sluji. A fost demaratã o anchetã si de cãtre politisti si, cum era necesarã stabilirea unui prejudiciu, oamenii legii au solicitat ajutorul unor experti. S-a constatat cã patru dintre icoanele dispãrute fãceau parte din patrimoniul national, fiind înregistrate în evidentele Complexului Muzeal Neamt si în cele ale Ministerului Culturii. ÃŽn aceste conditii, prejudiciul creat a fost evaluat la aproximativ 500 de milioane de lei. Date fiind probele strînse în dosar, anchetatorii au dispus începerea urmãririi penale împotriva preotului, acesta fiind acuzat de comiterea infractiunii de furt calificat. Dosarul urmeazã sã fie înaintat procurorilor cu propunere de trimitere în judecatã. Politistii au dorit sã-l audieze si pe Vasile Ciocoiu, însã acesta nu a mai fost de gãsit la domiciliul sãu din Roman. ÃŽn apartamentul în care locuia stã o altã persoanã, aceasta declarînd cã a cumpãrat apartamentul de la fostul preot, însã nu stie unde se aflã acesta. „Nu stim ce decizie va lua instanta. Este posibil sã fie dat în urmãrire generalã sau sã fie judecat si condamnat, dacã este cazul, în lipsã. Instanta va decide ce mãsuri sã se ia în cazul lui. Noi l-am cãutat la domiciliu si nu l-am gãsit. Avem niste informatii si probabil cã o sã-l gãsim în scurt timp“, a declarat comisarul sef Vasile Checheritã, seful Compartimentului de protejare a patrimoniului national, din cadrul Politiei Neamt.
Pînã în acest moment, politistii nu au reusit sã identifice nici una dintre icoanele dispãrute din bisericã, de parcã acestea ar fi dispãrut ca prin minune. De altfel, atît sãtenii, cît si politistii sînt de pãrere cã icoanele au fost înstrãinate pe bani grei, bunurile luînd, se pare, calea Italiei sau a altei tãri strãine.
Conform declaratiei comisarului sef Checheritã, fostul preot Ciocoiu nu ar fi singura fatã bisericeascã cu astfel de apucãturi: „Mai sînt si alti preoti în atentia noastrã. ÃŽi avem în atentie si îi vom verifica. ÃŽn functie de rezultate vom lua mãsuri în consecintã. Dacã se va impune, vom demara chiar anchete penale ca si în cazul din comuna Bahna“.
FOTO: Biserica din Tuscanii din Vale

Articol afisat de 2035 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective