Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Centrale de apartament, cu sprijinul municipalitãtii

Cãldura din locuintele pietrenilor, în special cei care nu au prea multi bani la dispozitie, este o problemã pe cale de a fi rezolvatã, în contextul în care se anuntã scumpiri peste scumpiri la utilitãti, iar iarna e la usã. Pentru a-i linisti pe cei înspãimîntati de costul facturii la întretinere, municipalitatea pietreanã a atacat problema încãlzirii din municipiu pe mai multe fronturi. În paralel cu sprijinul guvernamental acordat pentru încãlzire (atît subventii la cãldurã, cît si o cotã parte din gazul metan), autoritãtile locale se aflã în linie dreaptã cu modernizarea sistemului termic din municipiu. Pentru eficientã optimã si avantaje atît de partea furnizorului de agent termic, cît si a locatarilor rãmasi bransati la sistemul centralizat, s-au înlocuit vechile centrale de cvartal cu unele noi, care deservesc cel mult douã - trei blocuri, iar în 130 de amplasamente din oras vor fi montate centrale termice tip container. În acest fel, vor fi înlãturate pierderile de pe retea, lucru care va conduce, categoric, la reducerea valorii facturilor. Dar, sînt si pietreni ale cãror locuinte nu au putut fi încadrate la nici una din mãsurile luate de autoritãti. În blocurile în care majoritatea locatarilor si-au pus centrale proprii de apartament, rãmînînd astfel doar douã - trei apartamente bransate la sistemul centralizat, amplasarea unei centrale de bloc sau de scarã nu este rentabilã. Nici pentru Aqua Calor, care nu-si poate recupera investitia, nici pentru oameni, care ar urma sã achite facturi chiar mai mari ca iarna trecutã. Pentru acestia, municipalitatea a decis sã continue programul lansat iarna trecutã - îi va ajuta sã-si monteze centrale termice de apartament. Sînt peste o sutã de situatii în care Aqua Calor si municipalitatea vor ajuta pietrenii sã beneficieze de tot confortul de care au nevoie în locuinte. Conditiile pentru a beneficia de avantajele acestui program sînt simple: locuinta sã fie bransatã la sistemul centralizat, iar venitul minim lunar pe membru de familie sã fie pînã în patru milioane de lei. 182 de pietreni au solicitat societãtii Aqua Calor montarea unor astfel de centrale, pînã la sfîrsitul lunii trecute, însã o parte din ei au renuntat, între timp, gãsind alte solutii. Au rãmas, totusi, aproape 150 de cereri.

„Sîntem prea sãraci ca sã ne permitem lucruri de proastã calitate“

Pînã în prezent, au fost încheiate aproape o sutã de contracte. Putini dintre solicitanti s-au arãtat dispusi sã plãteascã ei manopera montãrii instalatiei, majoritatea cerînd sprijinul autoritãtilor. Societatea Aqua Calor a primit, sãptãmîna trecutã, peste 770 de milioane de lei pentru a începe lucrãrile de montare a centralelor de apartament, în prima sutã de locuinte. Costul mediu pe apartament se ridicã la 28 de milioane, în care se includ centrala si materialele. Manopera pe fiecare apartament - cam sase milioane - va fi suportatã de municipalitate. „Manopera este gratuitã, iar investitia apartine Aqua Calor pînã în momentul achitãrii ultimei rate a costului centralei si materialelor folosite. Anul trecut, cei care au beneficiat de acest program au fãcut rate pe cinci ani, iar lunar au plãtit pînã în 900 de mii de lei, în functie de mãrimea locuintelor si de optiunea lor. Au fost unii care au dorit lucrãri suplimentare, de exemplu schimbarea caloriferelor. Foarte important de precizat este faptul cã aceste centrale sunt achizitionate prin licitatie, iar pretul obtinut este cu aproximativ 30% mai redus ca în magazinele de profil. Sînt instalatii foarte bune, nemtesti, au garantie si sînt foarte avantajoase. Sîntem prea sãraci ca sã ne permitem lucruri de proastã calitate“, a declarat consilierul local Elena Boengiu, membru în AGA Aqua Calor. Aceasta a adãugat cã persoanele cu care au fost încheiate contracte pentru montarea centralelor murale trebuie sã se ocupe doar de plata taxelor impuse de cei de la gaz. Aceia care nu au posibilitatea sã plãteascã proiectul, bransamentul la gaz si contorul pot primi ajutor social de urgentã, o altã mãsurã de sprijin a municipalitãtii.

Sprijin pentru cei care se încãlzesc cu gaze naturale

În paralel, pietrenii pot beneficia si de ajutoare pentru încãlzirea cu gaze naturale, potrivit mãsurilor decise la nivel central. Posesorii de centrale termice de apartament trebuie sã se adreseze direct celor de la E-ON Gaz, pentru obtinerea ajutoarelor de încãlzire. Banii sînt în sumã fixã si vor fi dati lunar, în functie de venitul pe membru de familie. Astfel, pentru venit mai mic de 1,25 milioane, ajutorul pentru încãlzirea cu gaze naturale este de 2,1 milioane lei, pentru venitul între 1,25 si 1,7 milioane - de 1,3 milioane lei, între 1,7 si 2,1 milioane lei - 1,1 milioane lei; 2,1 - 2,5 milioane lei - 900 mii lei; 2,5 - 2,9 milioane lei - 700 mii lei; 2,9 - 3,45 milioane lei - 500 mii lei; 3,45 - 3,9 milioane lei - 350 mii lei; 3,9 - 4,4 milioane lei - 250 mii lei, iar între 4,5 si 5 milioane de lei - ajutorul lunar va fi de 150 mii lei. De asemenea, au fost împãrtite cereri asociatiilor pentru acordarea subventiei la încãlzire, de care beneficiazã atît cei rãmasi la sistemul centralizat vechi, cît si pietrenii care stau în blocuri deja bransate la sistemul modernizat. În primã etapã, au fost împãrtite peste opt mii de cereri, dar avînd în vedere cã plafonul minim de venit a ajuns la cinci milioane de lei, se estimeazã cã numãrul beneficiarilor de subventie va fi de douã ori mai mare ca iarna trecutã.

Articol afisat de 2200 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective