Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Laryxil Exim are datorii de circa 27 de miliarde de lei

Laryxil Exim are datorii de circa 27 de miliarde de lei

• firma este declaratã în insolventã • creditorii au revendicat datorii de 40 de miliarde de lei • patronii firmei, doi greci, sînt judecati pentru înselãciune • debitoarea a ocupat primul loc în Topul Firmelor •

Societatea comercialã Laryxil Exim SRL este sub incidenta Legii falimentului, 64/ 1994, fiind declaratã, de judecãtorul sindic care instrumenteazã dosarul, în insolventã. Administratorul judiciar numit în dosar a depus, la Sectia comercialã a Tribunalului Judetean Neamt, tabelul definitiv cu obligatiile financiare ale debitoarei. Conform documentului, 40 de creditori au de încasat de la firma în dificultate financiarã circa 27 de miliarde de lei. Initial, acestia revendicaserã 39,8 miliarde de lei, dar, în urma verificãrii, au fost admise creante în sumã totalã de 27,05 miliarde de lei. Pentru diferenta nu existau documente doveditoare de confirmare de primire a mãrfii, parte dintre partenerii de afaceri nu detineau documente justificative, ceea ce a fost în avantajul debitoarei. Dintre sumele confirmate si bune de platã, cea mai mare este cerutã de Banca Românã de Dezvoltare. Institutia cere, pe cale judecãtoreascã, recuperarea sumei de 228.000 de euro, respectiv peste 8 miliarde de lei. Administratia Financiarã Piatra Neamt cere 596 milioane de lei, Primãria Stefan cel Mare s-a înscris cu 85 de milioane de lei, ITM are de încasat putin peste 3 milioane. De asemenea, Alpha Leasing România SA a solicitat 3,7 miliarde de lei, dar, la verificare, i-a fost admisã, initial, doar suma de 1,04 miliarde de lei, dupã care a adus acte si este trecutã în tabelul definiv al creditorilor cu întreaga sumã cerutã. Laryxil Exim a avut un traseu sinuos în peisajul economic nemtean, a intrat în declin financiar, iar patronii, doi greci, au fost deferiti justitiei, fiind acuzati de înselãciune.

Proces penal

Ei ar fi emis mai multe cecuri fãrã acoperire, prejudiciul cifrîndu-se la circa 4 miliarde de lei. Asterios Michalopoulos, de 47 de ani, din localitatea Ampelon, Grecia, si Antonios Mangas, de 41 de ani, din orasul Larisa, Grecia, au fost acuzati cã au înselat mai multe firme.
Înselãciunile au fost realizate prin intermediul Laryxil Exim SRL si New Test SRL, din Ghigoiesti, ambele administrate de cei doi. Conform rechizitoriului, Laryxil a fost înfiintatã în 1999 si avea ca obiect de activitate exploatarea forestierã si comercializarea materialului lemnos, atît la intern, cît si pentru export. Performantele financiare ale societãtii comerciale au fost notabile, în sensul cã, în anul 2002, Laryxil Exim s-a plasat pe locul I la Topul Firmelor din Neamt. Cu toate acestea, din a doua jumãtate a anului 2004, societatea pietreanã a intrat în declin economic si nu a mai avut resurse financiare pentru plata furnizorilor. În actul de inculpare se arãta cã, pentru redresarea SRL-ului, au înfiintat firma New Test SRL, din Ghigoiesti, cu acelasi obiect de activitate. Fiecare dintre cei doi detinea 50% din capitalul social. În perioada noiembrie 2004-martie 2005, politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Neamt au fost sesizati, de nu mai putin de 13 firme, din mai multe judete, si de unitãti bancare, cã firmele grecilor emiteau cecuri fãrã acoperire. S-a stabilit cã, în calitate de administratori la Laryxil Exim si New Test, cei doi au emis cecuri în valoare totalã de 4,2 miliarde de lei, pentru care nu aveau în cont provizia necesarã. Anchetatorii au stabilit cã inculpatii au stiut cã Laryxil este în interdictie bancarã si, cu toate acestea, au continuat sã achizitioneze marfã cu cecuri fãrã acoperire. În cursul urmãrii penale, ei au recunoscut emiterea cecurilor, dar au afirmat cã nu stiau cã nu aveau bani în cont. Parte din prejudiciul creat a fost acoperit, însã 11 dintre firmele prejudiciate sînt pãrti civile în procesul penal, cu 2,78 miliarde de lei. Procesul este în curs de desfãsurare, pe rolul Tribunalului Judetean Neamt.

Articol afisat de 1631 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective