Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Paza la sate, o sarcina care cade în grija primarilor

Primarii comunelor nemtene raspund de asigurarea pazei localitatilor pe care le conduc, în timpul noptii. Conform Legii 333/ 2003, alesii locali trebuie sa asigure paza bunurilor, valorilor si protectia persoanelor din unitatile administrativ-teritoriale în care au primit mandatele respective. Din pacate, în multe comune ale Neamtului, primarii nu pun în executare legea si consecintele sînt dintre cele mai rele. Dintr-o informare întocmita de Inspectoratul Judetean de Politie Neamt si trimisa la Prefectura, la care se adauga sesizarile primite de cetateni în scris, ori în timpul audientelor acordate de catre autoritatile judetene, în satele mai izolate din judet, paza oamenilor si a bunurilor acestora nu exista. La acest aspect se adauga si iluminatul public aproape inexistent în multe localitati nemtene. Profitînd de întunericul noptilor, multi raufacatori comit fapte antisociale, producînd un climat de insecuritate si de frica în rîndul populatiei. „Cred ca primarii nostri ar trebui sa înteleaga ca sînt obligati sa puna în executare prevederile legii. Asta cu atît mai mult cu cît foarte multi oameni îsi doresc în fruntea localitatilor autoritati publice nu doar competente profesional, ci si ferme. Eu cred ca primarii ar avea mai mult de cîstigat în planul atragerii de votanti, daca ar avea grija de oameni. Am constatat asta pentru ca în cazul primarilor cu doua, trei mandate nu prea vin oamenii sa se plînga de insecuritate. Ca sa se rezolve problema pazei la sate, consiliile locale trebuie sa aprobe planuri de paza, propuse de primari si vizate de politiile locale. Trebuie sa asigure paza toti locuitorii cu vîrsta de pîna la 60 de ani împliniti, exceptînd bolnavii cronic, cei cu dizabilitati si ce cazuri speciale mai exista. Nu trebuie sariti din rîndul celor care fac paza nici cetatenii care au bunuri pe raza comunelor respective, chiar daca nu locuiesc acolo. Trebuie stabilita regula ca serviciul de paza sa se faca prin rotatie, iar cei care nu pot presta, sa achite o taxa stabilita si votata de consilierii locali. ÃŽn lipsa banilor, serviciul de paza poate fi compensat cu diverse produse. Cred ca daca ar fi în fiecare sat cîte un paznic, s-ar usura si munca de informare în caz de calamitati. Sistemul acesta a functionat înainte de razboi si a dat roade. Prefectura Neamt si-a propus sa faca verificari în comunele judetului si sa-i amendeze pe primarii care refuza sa puna în practica aceste obligatii legale“, a declarat subprefectul Vasile Sendrea.
Amenda pe care o risca primarii care nu se ocupa de asigurarea pazei în satele pe care le conduc este între doua si cinci milioane de lei. Astfel de sanctiuni se pot aplica si zilnic, daca alesii locali ignora acest aspect.

Articol afisat de 1597 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TARNA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective