Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ULTIMATUM DE LA a III-a PUTERE

ULTIMATUM DE LA a III-a PUTERE

Asociatia Magistratilor din Romania ameninta cu actiuni de protest, în cazul în care nu vor fi abrogate prevederile referitoare la raspunderea magistratilor pentru hotarîrile strîmbe. Indulgenta judecatorilor este fara margini, ei acordînd statului roman, Parlamentului, Guvernului si Ministerul Justitiei o perioada de gratie de trei zile, care expira pe 22 septembrie. ÃŽn acest timp, toate organismele trebuie sa se puna în miscare pentru rezolvarea doleantelor celei de-a treia puteri în stat. Daca revendicarile nu vor fi solutionate în favoarea lor, de pe 25 septembrie, va fi declansata o greva de avertisment, care va consta în întreruperea activitatii, în fiecare zi cîte jumatate de ora. Nemultumirile judecatorilor si procurorilor au plecat de la textele de lege care garanteaza, pentru prima data în tara noastra, raspunderea magistratilor pentru prejudiciile pe care le aduc cetatenilor, prin hotarîrile judecatoresti strîmbe. Textul de lege se refera si la masurile preventive, cum ar fi arestarea sau interzicerea dreptului de a parasi tara sau localitatea. Prin Legea 303/ 2004 s-a introdus, pentru prima data în Romania, raspunderea disciplinara a celor suparati în cazul în care se încalca o norma de procedura, iar modificarile recent intrate în vigoare ale Codului de procedura penala obliga statul roman, prin Ministerul de Finante, sa declanseze actiunea în regres contra procurorilor sau judecatorilor care au determinat plata de daune pentru erori judiciare. Magistratii vor putea fi trasi la raspundere daca se va dovedi ca au gresit, în mod intentionat, la împartirea dreptatii. ÃŽn aceste cazuri, statul va fi obligat sa recupereze pagubele de la cel care a gresit. ÃŽn cazul în care diferite persoane au fost condamnate pe nedrept în procese penale, acestea ar putea fi despagubite de judecatori. Pentru orice sentinta penala „strîmba“, din cauza careia statul roman scoate bani de la buget pentru a plati daune cetateanului pagubit, magistratul vinovat va fi tras la raspundere prin „actiunea în regres“, care este obligatorie. De mentionat ca, pîna luna trecuta, statul doar „putea“ face acest lucru, dar în realitate nu a facut-o niciodata. Comunicatul ANM a fost transmis în teritoriu si a ajuns la toate instantele si parchetele din judetul Neamt. Magistratii nemteni abia primisera ieri, 19 septembrie 2006, comunicatul cu pricina de la AMR. Nici unul dintre presedintii de instanta nu a putut preciza, în mod cert, daca se aliaza cu cei din Bucuresti, dar comunicatul a ramas sa fie transmis printre colegi pentru a se hotarî ce pozitie se va lua fata de acest demers. La Parchetul Judetean Neamt nici nu se pune problema unui astfel de protest, conducerea mentionînd ca sînt foarte multe dosare în lucru, timpul fiind foarte pretios.
De pe 7 septembrie 2006, actiunile în regres nu mai sînt facultative si vor viza magistratii care au dat dovada de rea credinta sau de grava neglijenta. Ramîne de vazut cine va stabili, si în ce mod, reaua credinta sau neglijenta si cine poate sa-i apere pe romani de abuzurile magistratilor. Daca vor fi gasiti vinovati, magistratii vor trebui sa plateasca pentru cauzele penale rejudecate la instantele internationale (CEDO) si în urma carora statul roman va fi obligat la despagubiri. De mentionat este faptul ca aceste prevederi se aplica numai în penal, nu si în materia civila. Este cunoscut faptul ca despagubirile cele mai numeroase au fost platite de statul roman în procesele civile de retrocedare a proprietatii.

De astazi, grefierii intra în greva cîte doua ore pe zi

Personalul auxiliar de specialitate din justitia nemteana nu renunta la proteste, iar de astazi, miercuri 20 septembrie 2006, în fiecare zi va fi greva, cîte doua ore, în intervalul orar 9-11. Protestele, generate de nemultumiri salariale, încep chiar în ziua în care sînt sedinte cu inculpati arestati. Pentru a nu veni degeaba masina de la Penitenciarul Bacau, cei de acolo au fost informati de greva personalului auxiliar de specialitate, astfel încît arestatii vor ajunge, la instanta din Neamt, mai tîrziu. Adunarea Generala a Federatiei Nationale Sindicale „Justitia“, a grefierilor si personalului auxiliar din justitie a stabilit ca întreruperea activitatii sa se faca pîna la finele saptamînii, iar daca nu se ajunge la un rezultat care sa-i multumeasca, de luni, 25 septembrie 2006, se va trece la greva generala. „Negocierile dintre comisile sindicale si cei abilitati continua, dar nu s-a ajuns la nici un rezultat favorabil. ÃŽn acest caz trecem la proteste de mîine (astazi, n.r), între 9 si 11. Am anuntat la Penitenciar la Bacau despre faptul ca sedinta de judecata începe mai tîrziu, de la ora 11. Nu cred ca vom reusi, ca saptamîna trecuta, sa mai iesim în curtea institutiei, dar, asa cum s-a stabilit, în intervalul mentionat nu vom lucra. De la ora 10.30 începem pregarirea dosarelor, pentru ca sedinta sa înceapa chiar de la ora 11. Speram ca, pîna luni, sa se ajunga la un rezultat favorabil“, a declarat Valentina Sandu, grefier sef la Judecatoria Piatra Neamt. Daca nu se va ajunge la rezultate care sa-i multumeasca pe protestatari, se va trece la forma cea mai dura de protest, suspendarea totala a activitatii, de luni, 25 septembrie 2006. ÃŽn judetul Neamt, la toate instantele, sînt 142 de salariati care lucreaza ca personal auxiliar de specialitate. Aici intra grefierii, grefierii-dactilografi, grefierii de sedinta, aprozii, arhivarii, informaticienii si statisticienii. Motivul aderarii grefierilor la forma de protest, initiata de catre personalul auxiliar al instantelor judecatoresti din întreaga tara, este acela al salariilor mici, în comparatie cu activitatea desfasurata, si a responsabilitatii mult prea mari, fata de a celorlalti bugetari.

Articol afisat de 1788 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective