Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Demareazã acþiunea de asanare a „nesimþirii“ de pe lacul Bicaz

Demareazã acþiunea de asanare a „nesimþirii“ de pe lacul Bicaz

• acþiunea de ecologizare a lacului Izvoru Muntelui va demara luni • primarii de pe Valea Bistriþei au promis sprijin • pe luciul de apã plutesc în derivã sute de mii de recipienþi din plastic • „totul þine de minime reguli de educaþie, care lipsesc la foarte multã lume“, a declarat Dan Orza, directorul general al firmei Moldoturism •

Din Neamþ, una din cele mai vizitate zone este cea a lacului de acumulare de la Bicaz, numai cã planurile de vacanþã pot fi date peste cap de o situaþie apãrutã de cîþiva ani ºi pentru care nu a fost gãsitã o soluþie. Este vorba de indolenþa ºi nesimþirea unor turiºti poposiþi vremelnic în Neamþ, dar ºi a „gospodarilor“ locului, care au fãcut din malurile ºi lacurile de pe Bistriþa o groapã de gunoi. Localnicii au aruncat ce le prisosea pe lîngã casã în pîraiele din sate, iar în urma precipitaþiilor abundente din ultima vreme, au ajuns, aduse de torenþi, în apele lacului. Aºa se face cã, acum, pe luciuri plutesc în derivã sute de mii de PET-uri în care au fost bere, suc sau apã mineralã, tuburi de spray, capace de la bidoane sau butoiaºe de plastic ºi alte obiecte nefolositoare. De remarcat cã la acestã stare de fapt îºi aduc contribuþia ºi cei din judeþul Suceava, care aruncã ºi ei obiectele nefolositoare în Bistriþa, pe cursul superior. Toate acestea se rãsfrîng asupra celor care desfãºoarã turism în zonã. „Din cauza poluãrii lacului cu diverse deºeuri, turismul are de suferit ºi mã refer la tot ceea ce înseamnã întinderea lacului de acumulare. ÃŽn zona noastrã, acum este curat, pentru cã vanele barajului au fost deschise ºi se deverseazã de circa o lunã. Totul þine de minime reguli de educaþie, care lipsesc la foarte multã lume. Dacã vrem sã avem un ambient curat, trebuie sã învãþãm sã ne facem curat în propria ogradã. Ca o pãrere personalã, cred cã legislaþia în domeniu ar trebui înãspritã, sã se aplice sancþiuni usturãtoare de cãtre cei cu atribuþii în domeniu, începîndu-se de la persoanele care aruncã un banal bidon din plastic lîngã locul unde au petrecut cîteva ore, la iarbã verde“, a declarat Dan Orza, directorul general al firmei Moldoturism, cel mai mare operator de turism cu activitate pe lacul Izvoru Muntelui, situat în imediata vecinãtate a barajului de la Bicaz. Ieri, prefectul de Neamþ s-a aflat pe Valea Bistriþei, unde a discutat cu primarii localitãþilor riverane despre mobilizarea populaþiei, pentru a eradica fenomenul sau a-l diminua, la acþiune participînd, alãturi de primarii din Bicaz, Grinþieº, Poiana Teiului, Ceahlãu, Farcaºa Hangu, viceprimarul din Borca, ºi directorul adjunct Stelian Mihãilã - de la Secþia de Gospodãrire a Apelor Neamþ, comisarul ºef Constantin Pavel de la Garda de Mediu, inspectorul ºef adjunct Ioan Pîrvu, de la Inspectoratul pentru Situaþii de Urgenþã, ºi directorul adjunct Ioan Melinte, de la Hidroelectrica.

Acþiunea de ecologizare demareazã luni
„Sînt convins cã dacã de la fiecare primãrie vin cîte 10-20 de oameni, se poate face curãþenie“, a declarat prefectul. S-a stabilit ca acþiunea sã demareze luni, 17 iulie ºi, zilnic, viceprimarii sau persoanele desemnate de primar sã raporteze la IJSU lucrãrile efectuate, iar sãptãmînal, ofiþerii de la Inspectoratul pentru situaþii de urgenþã sã informeze prefectul cu privire la stadiul acþiunii de salubrizare.
Fiecare din primarii prezenþi au promis cã vor sprijini acþiunea demaratã la iniþiativa prefectului, convinºi cã aceasta va avea succes. Cel mai „darnic“ s-a dovedit a fi viceprimarul din Borca, acesta promiþînd mobilizarea a cel puþin 50 de oameni, urmat de primarul din Poiana Teiului ºi de la Farcaºa - cu cîte 25 de persoane. Pentru a nu avea incidente nedorite, Toader Mocanu le-a cerut aleºilor locali ca persoanele ce vor participa la acþiunea de salubrizare a malurilor Bistriþei ºi lacului de acumulare sã fie de preferinþã tineri sau persoane valide ºi ca, obligatoriu, pe toatã durata acþiunii sã fie supravegheate de un funcþionar din primãrie sau de o altã persoanã desemnatã de fiecare primar. De asemenea, prefectul a promis sã intervinã pentru a sprijini primarii care au solicitat ºi utilaje, necesare în principal pentru colectarea resturilor lemnoase. O problemã deosebitã o reprezintã salubrizarea zonei de pãdure ºi a poieniþelor existente pe malul apei, în zonele administrate de Direcþia Silvicã, ºi care, dupã trecerea turiºtilor, sînt pline de hîrtii, pet-uri ºi resturi de ambalaje. ÃŽn aceste locuri, primarii nu sînt dispuºi sã facã ordine, nefiind în administrarea lor. „Le voi cere în scris celor de la Direcþia Silvicã sã-ºi mobilizeze oamenii pentru curãþarea ºi monitorizarea zonelor limitrofe apei, unde sînt perdelele forestiere ºi poieniþe“, a mai spus prefectul.
Dacã pe maluri acþiunea e relativ mai uºor de realizat, pentru curãþarea luciului de apã, atît pe lac, cît ºi pe Bistriþa, se va apela la cei care au dotãrile ºi pregãtirea minimã necesarã, respectiv ºalupe ºi personal de la Sectorul de Gospodãrire a Apelor ºi de la Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã.
Acþiunea se intenþioneazã sã dureze 30 de zile. „Lacul de acumulare nu trebuie sã devinã groapa de gunoi a judeþului. Trebuie sã-i învãþãm ºi pe oameni sã fie civilizaþi, ca sã nu mai vorbesc de agenþii economici“, a mai declarat Toader Mocanu, prefectul judeþului.
Rãmîne de vãzut ce rezultate se vor obþine pentru cã simplul demers nu înseamnã cã, de acum, lacul va fi mai curat, pentru cã totul þine de civismul care, din pãcate, lipseºte atît localnicilor, cît ºi turiºtilor.

Articol afisat de 1954 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. ILISEI, D. SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Stelian Alecu la data 12.07.2006 13:02
Demareazã actiunea de asanare a ,,nesimtirii'' de pe lacul Bicaz
O mai buna mediatizare a ecologizarii zonelor turistice ar putea sensibiliza autoritatile locale si centrale privind modul de actiune impotriva celor ce nu respecta cele mai elementare reguli de curatenie dar si existenta pubelelor este o regula elementara de civilizatie.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective