Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Prinþii Sturdza, stãpînii a 26.100 de hectare de pãdure

• ieri, membrii Comisiei de Fond Funciar au aprobat cererea de retrocedare • suprafaþa este situatã în comunele Farcaºa, Poiana Teiului, Hangu, Ceahlãu ºi Tulgheº • „vom face investiþii majore în judeþul Neamþ ºi vrem sã fim un motor economic pe Valea Muntelui“, a declarat Neculai Bujor, procuratorul familiei Sturdza •

Moºtenitorii familiei princiare Sturdza au obþinut avizul Comisiei Judeþene de Fond Funciar pentru retrocedarea a 26.100 de hectare din cele 27.000 solicitate ca aparþinînd familiei, înainte de confiscarea de cãtre regimul comunist. Astfel, „lupta“ pe care au dus-o reprezentanþii familiei princiare cu sistemul, cu primarii de pe Valea Muntelui, cu autoritãþile din Neamþ s-a încheiat, iar în scurt timp vor deveni proprietari pe zecile de mii de hectare de teren din comunele Farcaºa, Poiana Teiului, Hangu, Ceahlãu ºi Tulgheº.
De data aceasta procesul de votare s-a desfãºurat destul de rapid, dar nu înainte de cîteva intervenþii pe care le-au avut reprezentanþii Direcþiei Silvice. Au votat pentru 26.100 de hectare cei patru reprezentanþi ai prefecturii, cel de la ÃŽmbunãtãþiri Funciare, Cadastru, al Agenþiei Agricole ºi cel al Asociaþiei Proprietarilor din România, adicã 8 voturi ºi doar 3 voturi (douã de la Direcþia Silvicã ºi unul de la Agenþia Domeniilor Statului) pentru retrocedarea a 16.000 de hectare de teren. Chiar dacã la ºedinþa trecutã, reprezentantul Consiliului Judeþean Neamþ, vicepreºedintele Dumitru Badea s-a declarat împotriva acordãrii suprafeþei, „înainte ca ceilalþi cetãþeni sã-ºi primeascã terenurile revendicate“, în ºedinþa de ieri el s-a abþinut.
Reamintim cã membrii comisiei de Fond Funciar a mai votat odatã, pe 28 aprilie, pentru validarea solicitãrii moºtenitorilor familiei Sturdza, pentru o suprafaþã totalã de 26.100 de hectare de teren. Aceastã situaþie a durat aproape jumãtate de orã, dupã care Ilie Petre, juristul Prefecturii, ºi-a dat seama cã votul nu era statutar ºi hotãrîrea luatã trebuia anulatã, lucru care s-a ºi întîmplat.
„Vrem sã primim înapoi pãdurile care au fost ale noastre timp de sute de ani. Eu, copil fiind, am trãit la Hangu ºi pot spune cã sînt din Neamþ. A fost un moment greu pentru noi, atunci cînd a trebuit sã fugim din þarã. Avînd în vedere legile actuale, trebuie ca toþi cei cãrora le-au fost luate proprietãþile sã ºi le primeascã înapoi, aºa cum au fost ele. Vrem sã trãim în continuare, aici, ºi sã dãm de lucru oamenilor din localitãþile în care vom primi terenurile. Avem un plan în baza cãruia vom investi mai mult de 10 milioane de euro în dezvoltarea turismului ºi în construirea unor fabrici de prelucrare a lemnului“, declara la începutul întrunirii de luna trecutã prinþul Gheorghe Sturdza. Ieri, Neculai Bujor, procuratorul familiei a declarat pentru Monitorul de Neamþ: „Faptul cã cererea noastrã a fost aprobatã nu poate decît sã ne bucure dupã ani de aºteptare. Vom face investiþii majore în judeþul Neamþ ºi vrem sã fim un motor economic pe Valea Muntelui. Zona este foarte puþin dezvoltatã, dar potenþial este. Exploatarea pãdurilor se va face de acum încolo pe baza unor planuri bine stabilite ºi nu haotic cum s-a petrecut mulþi ani“.

Articol afisat de 1895 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gicuci la data 16.05.2006 17:36
rusine sa va fie
pe cati tarani au jupuit inaintasii acestor printi sa adune atatea hectare de padure ?
Ad�ugat de silviu la data 16.05.2006 18:46
Mare prostie
E mare prostie cu retrocedarile astea de padure. Vorbesc in general, nu ma refer neaparat la Sturza. Trebuia sa se gaseasca o modalitate prin care statul sa gestioneze in continuare fondul forestier indiferent de proprietate, iar proprietarii sa primeasca parte din profit. Padurea reprezinta mult mai mult decat lemnul asupra caruia isi indreapta toti atentia ca sursa de venit, iar odata cu aceste retrocedari padurile sunt distruse. Se poate spune , atat la propriu cat si la figurat, ca ne taiem singuri craca.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective