Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Aviara dã de lucru Protanului

Frica de gripa aviarã ia proporþii. Speriate de posibilitatea apariþiei bolii pãsãreºti, autoritãþile judeþene au recomandat primarilor sã încheie contracte cu firme care asigurã colectarea ºi transportul cadavrelor. Se poate spune cã Neamþul se aflã într-o situaþie favorizantã, o asemenea firmã - de fapt singura din Moldova - funcþionînd în municipiul Roman. „ªefii administraþiilor locale din judeþ sînt obligaþi sã încheie contracte cu firma Protan care se va ocupa de ecarisarea teritoriului, adicã de strîngerea ºi incinerarea cadavrele pãsãrilor ºi animalelor, în cazul apariþiei gripei aviare“, a declarat Constantin Lipan, director general adjunct al Direcþiei Sanitar Veterinare Neamþ.
În cazul în care primãriile nu vor încheia contracte cu aceastã societate, gospodarii localitãþilor riscã sã fie amendaþi. Aleºii locali vor primi sancþiuni pecuniare ºi dacã, pînã la sfîrºitul acestei sãptãmîni, nu vor cumpãra materiale dezinfectante, preºuri, echipamente de protecþie pentru cei care vor interveni în caz de apariþie a focarelor de gripã aviarã, ca ºi pompe pentru stropit în zonele periculoase, ceea ce va însemna cheltuirea a zeci de milioane de lei din bugetele locale, majoritatea prea subþiri pentru a suporta noi presiuni financiare.
În vederea monitorizãrii situaþiei din judeþul Neamþ, în special a luciurilor de apã, medicii veterinari au atribuþiuni sporite în ceea ce priveºte supravegherea localitãþilor în care îºi desfãºoarã activitatea. De asemenea, primarii au obligaþia sã cunoascã efectivele de pãsãri ale gospodarilor din comunele pe care le administreazã. În sarcina lor intrã ºi urmãrirea respectãrii unor reguli de prevenire a apariþiei gripei aviare. Una dintre acestea prevede cã localnicii vor trebui sã îºi þinã gîºtele ºi raþele în curþi ºi sã nu le lase libere pe luciurile sau cursurile de apã. De asemenea, au fost interzise aglomerãrile de pãsãri ºi animale în tîrguri ºi oboare. În toate localitãþile judeþului va fi organizatã o campanie de informare a cetãþenilor cu privire la gripa aviarã, cu implicarea bisericilor, autoritãþilor publice ºi ºcolilor. Toate aceste sarcini le-au fost trasate primarilor nemþeni, la sfîrºitul sãptãmînii trecute, în cadrul unei ºedinþe organizate de Direcþia Sanitar Veterinarã Neamþ, la care au participat, de asemenea, conducerile Prefecturii ºi Consiliului Judeþean Neamþ.

Articol afisat de 1673 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de getasart la data 23.03.2006 07:25
cei mai tari
Ia uite ce tari suntem noi,cei din Roman?Avem singura firma care asigura colectarea si transportul cadavrelor;
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective