Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 7 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Toate guvernãrile post decembriste au spoliat România“

„Toate guvernãrile post decembriste au spoliat România“

Stimaþi truditori din mass-media nemþeanã,

Mã adresez Dumneavoastrã în calitatea mea de membru al Comisiei judeþene Neamþ pentru aplicarea legilor fondului funciar, avînd convingerea cã demersul meu va fi apreciat cu obiectivitatea care vã caracterizeazã. Am studiat cu toatã atenþia voluminosul material pus la dispoziþie de Secretariatul comisiei noastre privind cererea moºtenitorilor prinþului Sturdza de a li se retroceda 27.143 ha terenuri, din care 26.100 ha pãdure, 139 ha poieni, 904 ha goluri de munte, solicitare care urmeazã a fi pusã în discuþia comisiei cu prioritate - voi reveni asupra acestui aspect - în ºedinþa de marþi, 7 martie a.c. Deºi fac parte dintre cei care aplicã Legea 247/2005, nu voi înþelege niciodatã raþiunea care a stat la baza ei, aºa cum nu pot sã pricep de ce prin legile restituirii în naturã a unor imobile, actuala putere a stabilit cã pot fi retrocedate imobile în care funcþioneazã spitale, creºe, ºcoli, instituþii de culturã inclusiv muzee, institute de cercetare ºtiinþificã º.a. Rãmîn la convingerea cã restituirea fãrã limitã a terenurilor ºi a clãdirilor dovedeºte iresponsabilitatea condamnabilã a actualei Coaliþii faþã de valorile acestei Þãri ºi faþã de cetãþenii sãi, cãrora, chipurile, reprezentanþii sãi în Parlament ºi în Guvern le apãrã interesele.
În nici-o þarã din fostul lagãr comunist nu s-a jefuit, într-o asemenea mãsurã, avuþia naþionalã. Toate guvernãrile post decembriste au spoliat România, aruncînd în stînga ºi în dreapta, creînd facilitãþi dincolo de legi ºi de moralã pentru a nu mai rãmîne nimic, dezorganizînd totul, evacuînd oamenii din case ºi alungîndu-i în stradã, lãsîndu-i fãrã locuri de muncã ºi condamnîndu-i la moarte, pe care unii ºi-o grãbesc sinucigîndu-se. În þãrile respective, au fost limitate suprafeþele ce trebuiau restituite, iar pentru imobile, mai ales cele care adãpostesc instituþii de orice fel, oamenii au fost despãgubiþi, stabilindu-se ca aceste despãgubiri sã nu depãºeascã un anumit cuantum. Voi solicita listele de vot în Parlament pentru aceste douã legi ºi le voi publica, pe banii mei, sã vadã cetãþenii cã, în decembrie 2004, s-au lãsat din nou pãcãliþi.
Revenind la solicitarea moºtenitorilor Sturdza de a li se restitui munþii Neamþului, cu vegetaþia lor forestierã, o simplã socotealã ne duce la concluzia cã nu va mai rãmîne teren ºi pentru þãranii îndreptãþiþi sã primeascã pãduri (suprafeþe mici, în medie cîte un ha)
În fapt, din dosar rezultã urmãtoarele:

„Cererile þãranilor de pe Valea Muntelui sînt lãsate în aºteptare, abia dupã cazul Sturdza“
Deºi familia Sturdza solicitã 27.143 ha - dupã principiul cere mai mult pentru a obþine mai puþin - actele din dosar dau dreptul acestor moºtenitori la 14.384 ha. Atît ºi nimic mai mult! O spun specialiºtii, dar se poate vedea cu ochiul liber cã aceºti moºtenitori încearcã sã pãcãleascã statul român. Existã în dosar documente care atestã faptul cã, în 1945, suprafaþa de 10.707 ha din Domeniul Hangu au fost date în proprietatea þãranilor care au luptat în cel de al doilea rãzboi mondial. Acum, moºtenitorii prinþului Sturdza vin, în mod fraudulos, la concurenþã cu aceºti þãrani ºi urmaºii lor, revoltãtor fiind faptul cã se intenþioneazã rezolvarea cu celeritate a dosarului Sturdza, iar cererile þãranilor de pe Valea Muntelui, deºi multe din ele sînt depuse încã de la începutul anului 2005, sînt lãsate în aºteptare, abia dupã cazul Sturdza.
Nu este lipsit de importanþã sã amintim cã o parte dintre cei îndreptãþiþi au primit, deja, suprafeþele de pãdure din cele 10.707 ha, fiind în curs de rezolvare ºi cererile celorlalþi þãrani proprietari care, acum, bat pe la porþile autoritãþilor, cerîndu-ºi drepturile.
În cele din urmã, am certitudinea cã nu Comisia judeþeanã va hotãrî, ci instanþa de judecatã, sau poate cã parlamentarii care au votat aceastã lege monstruoasã îºi vor face rapid un proces de conºtiinþã ºi vor cãuta soluþii de îndreptare a ei, ori, cine ºtie, vor pleca din Parlament înaintea expirãrii mandatului.
Le amintesc acestor domni ºi doamne care voteazã cu amîndouã mîinile legile propuse de guvernarea lor, uneori nedrepte, rod al înþelegerilor politice cu grupurile de interese, cã Legea 247/2005 a luat veteranilor de rãzboi ºi moºtenitorilor acestora dreptul prevãzut de vechea legislaþie, de a beneficia de un hectar de pãdure, act lipsit de orice urmã de omenie ºi de respect faþã de aceºtia. Cu certitudine, aceastã modificare a legii a avut în vedere asigurarea fondului funciar, de zeci de mii de hectare, necesar pentru altã categorie de proprietari.
Mai au puþin timp în care îºi pot spãla acest pãcat. Informez pe cei din Neamþ, dacã pînã acum nu vor fi luat la cunoºtinþã de la Dumneavoastrã, mass-media nemþeanã, cã þãranii nedreptãþiþi din comunele de pe Valea Muntelui au început sã se agite, intenþionînd sã abordeze ºi alte forme de protest, decît aºteptãrile umilitoare pe la uºile mai marilor vremii.
Fac apel public ºi la ceilalþi colegi din comisia care marþi, 7 martie, va fi pusã în situaþia de a soluþiona o problemã gravã, existenþialã, pentru o parte însemnatã a locuitorilor de pe Valea Muntelui, cu urmãri previzibile pentru o perioadã mare de timp în viitor, sã priveascã cu cea mai mare responsabilitate aceastã sarcinã.
Faþã de cele de mai sus:
Îmi permit sã vã solicit, stimaþi formatori de opinie din Neamþ, sprijinul pentru a-mi face publicã rugãmintea pe care o adresez colegilor mei din Comisia judeþeanã pentru aplicarea legilor funciare, de a analiza posibilitatea amînãrii deciziei noastre în dosarul Sturdza, pînã în momentul în care se vor finaliza ºi solicitãrile pentru teren împãdurit ale celorlalþi cetãþeni din zonã, astfel încît aceºtia sã nu rãmînã frustraþi în drepturile lor în vecii vecilor, doar pentru cã se doreºte ca familia Sturdza sã fie satisfãcutã ºi privilegiatã.
Vã mulþumesc ºi vã stimez,
Dumitru BADEA, vicepreºedinte al Consiliului Judeþean Neamþ, preºedintele filialei Neamþ a PRM

Articol afisat de 1637 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dumitru BADEA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective