Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Solicitãrile funciare, pe ultima sutã de metri

Solicitãrile funciare, pe ultima sutã de metri

• sute de cereri au fost înregistrate la primãriile din Piatra Neamþ, Bicaz ºi Tîrgu Neamþ

Mai sînt douã zile pînã la termenul final de depunere a solicitãrilor pentru reconstituirea drepturilor prin noile legi ale proprietãþii, vizaþi fiind cei care au de primit terenuri agricole ºi împãdurite (Legile nr. 18/1991, 169/1997 ºi 1/2000). Termenul iniþial a fost 22 septembrie, însã acesta a fost prelungit pînã la 30 noiembrie, atît ca urmare a numãrului mare de cereri, cît ºi a birocraþiei care fãcea imposibilã obþinerea documentaþiilor în timp util.
Potrivit reprezentanþilor Primãriei Piatra Neamþ, la vechile Legi 18, 169 ºi 1, trebuie puse în posesie, avînd suprafeþe validate, 286 de titluri de proprietate. De asemenea, urmeazã sã fie emise încã 320 de titluri de proprietate. În evidenþele autoritãþilor locale pietrene se aflã încã 271 de cereri de retrocedare a proprietãþilor. Punerea în posesie a foºtilor proprietari de teren reprezintã, pentru municipalitatea pietreanã, o mare dificultate, balanþa funciarã a localitãþii fiind negativã. Nu doar legile funciare, ci ºi prevederile care vizeazã retrocedarea imobilelor naþionalizate - terenuri ºi imobile -, ca ºi cele 615 de solicitãri ale tinerilor care au dreptul sã primeascã terenuri pentru construirea de locuinþe, ale celor 44 de veterani ºi vãduve de rãzboi pun autoritãþile într-o situaþie dificilã. Pentru a da o rezolvare acestor cereri, conducerea Primãriei pitrene a primit undã verde, în urmã cu cîteva zile, de la legislativul local pentru trecerea din domeniul public în cel privat al municipalitãþii a suprafeþei de 400 ha de pãºune. La Primãria oraºului Bicaz au fost înregistrate pînã în prezent 103 cereri la Legea 247/2005, majoritatea fãcînd obiectul Legii 1/2000, completatã cu Legea 204/2004, petenþii revendicînd retrocedarea de terenuri cu vegetaþie forestierã. Administraþia bicãjeanã a mai primit o cerere prin care se cerea retrocedarea clãdirii în care funcþioneazã Clubul Copiilor, edificiu ce a aparþinut pînã în 1947 avocatului Constantin Sion ºi care a fost evaluat de moºtenitori la 120.000 USD. Primarul Constantin Catrinoiu s-a arãtat în principiu dispus ca în condiþiile în care instituþia de învãþãmînt ar fi ameninþã sã rãmînã fãrã sediu sã decidã, de comun acord cu membrii Consiliului Local, cumpãrarea clãririi.
La Primãria Tîrgu Neamþ s-au înregistrat peste 100 de cereri din partea cetãþenilor privind retrocedarea terenurilor. „Avem solicitãri de terenuri de la 300 hectare pînã la cîteva sute de metri. O parte din oameni cer terenurile, alþii vor despãgubiri, dar în Tîrgu Neamþ avem deficit de terenuri“, a declarat primarul Decebal Arnãutu.

Articol afisat de 1532 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(I. IACOB; E. COJOCARIU; I. ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective