Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 4 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Nu am realizat cît de greu ºi de dificil poate fi acest drum“

„Nu am realizat cît de greu ºi de dificil poate fi acest drum“

• de vorbã cu patronul Galeriei „Vert“, Cornel Agãleanu

Nu de mult, la Galeriile „Vert“ din Piatra Neamþ, a avut loc vernisajul unei ample ºi valoroase expoziþii de picturã a mai multor artiºti plastici din Moldova ºi Piatra Neamþ, menitã sã marcheze împlinirea a patru ani de cînd fiinþeazã aceastã galerie particularã.
Dincolo de judecãþile de valoare care privesc lucrãrile de artã în sine, am fost tentaþi sã aflãm cîte ceva din gîndurile acestui întreprinzãtor în domeniul atît de delicat al plasticii, care este Cornel Agãleanu.

Reporter: Domnule Cornel Agãleanu, dezvãluiþi cîte ceva din istoria acestui eveniment.
Cornel Agãleanu: Totul a pornit acum patru ani, cînd am deschis porþile acestei galerii ºi am þinut ca aceastã perioadã sã fie marcatã în mod firesc cu o amplã expoziþie de picturã, reprezentînd, practic, eforturile ºi demersurile pe care le-am fãcut de la început ºi pînã acum.
Rep.: Este, prin urmare, un soi de aniversare.
C.A.: Aºa este. ªi datoritã faptului cã la început nu am avut experienþa necesarã - ºi nici acum nu o cunosc în totalitate, evident - nu am realizat cît de greu ºi dificil poate fi acest drum.
Rep.: Drum pe care v-aþi gîndit sã-l încununaþi printr-o amplã expoziþie la care au participat artiºti plastici din Iaºi, Bacãu, Tulcea ºi Piatra Neamþ.
C.A.: Da. În acest sens am luat legãtura cu Constantin Tofan, care este preºedintele filialei Iaºi a Uniunii Artiºtilor Plastici din România ºi cu secretarul filialei. Oamenii au fost foarte deschiºi ºi foarte receptivi, s-au raliat imediat ideii propuse. Din cauza timpului scurt, de la Bacãu nu a expus decît Ilie Boca. Este o expoziþie mare, cu lucrãri de excepþie, unele dintre ele fiind, de altfel, lucrãri de colecþie ce nu pot fi vîndute. Extrem de îndatoritoare s-a dovedit a fi ºi Iulia Hãlãucescu, prezentã în expoziþie cu douã lucrãri de mare valoare: un ulei, pictat în Franþa ºi expus pentru prima oarã ºi, desigur, o acuarelã în stilul deja bine cunoscut.
Rep.: Criticul de artã Valentin Ciucã, prezent la vernisaj, a susþinut un amplu expozeu caracterizat prin elocinþã elaboratã ºi pedantã.
Citîndu-l pe Andrei Pleºu, incrimina viziunea acestuia asupra provinciei: „Provincia are doar trei calitãþi: este micã, rea ºi orgolioasã“ a spus la o întîlnire bucureºteanã autorul „Jurnalului de la Tescani“. Criticul ieºean s-a simþit dator sã riposteze: "Provincia poate fi micã, poate fi rea, poate fi ºi orgolioasã, dar are un atribut: provincia încã viseazã. ªi cine nu-ºi pierde încã speranþa visului, înseamnã cã are dreptul sã trãiascã. Sigur cã orice trimitere de tip istoric poate evoca oricînd faptul cã, în general, în provincie s-a cultivat cel mai adesea o boemã etilicã, poate orgolioasã, ºi care cumpãrã la preþuri neindexate latifundii în domeniul atît de discutabil al eternitãþii. Fiecare artist, indiferent cã are o cotã importantã sau în stabilire, are aceastã plãcere de a se proiecta, dacã se poate, la universal. Eu cred cã, vorbind despre un artist, dimensiunea, drama ºi dilema lui este aceea cã raporturile cu prezentul sînt întotdeauna marcate de tribulaþiile eului, dar ºi de neînþelegerea celorlalþi ºi cã, pasãmi-te, doar viitorul este zeul absolut care poate sã stabileascã adevãratele cote. Eu cred cã trebuie sã privim cu circumspecþie ºi aceastã variantã, pentru cã a te proiecta într-un viitor nebulos nu este atît de fertil pentru exerciþiul de fiecare zi al scriitorului, al muzicianului, sau, în cazul nostru, al pictorului“.
C.A.: A fost un bun semnal privind importanþa expoziþiei ºi þin sã mai amintesc ºi faptul cã Valentin Ciucã a fost însoþit de Dragoº Pãtraºcu, lector la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaºi.
Rep.: Ce planuri aveþi pentru viitorul apropiat?
C.A.: Desigur cã drumul ºi demersul galeriei noastre nu se opreºte aici ºi pregãtim în continuare noi surprize pentru publicul iubitor de artã din Piatra Neamþ. În scurt timp vom organiza o expoziþie retrospectivã Petru Diaconu, care va conþine în jur de ºaizeci de lucrãri, iar în luna martie a anului viitor, la iniþiativa profesorului Gheorghe Cuciureanu vom expune într-o galerie din Belgia lucrãrile a doi pictori nemþeni ºi doi din Iaºi.
Rep.: Se poate spune cã patronul Galeriei Vert, Cornel Agãleanu face toate eforturile pentru ca aceastã galerie sã trãiascã, sã se impunã ºi sã capete cît mai multã credibilitate atît pe plan intern cît ºi, dupã cîte am vãzut, pe cel extern. Ceea ce este un lucru mãgulitor ºi pentru urbe ºi pentru þarã.
C.A.: Este. Cu toate eforturile de rigoare. Pentru cã în cei patru ani de cînd existãm, nu s-au produs schimbãrile scontate ºi aºteptate. Situaþia economicã ºi politicã din România îºi pune foarte clar amprenta asupra tãrîmului artistic, puterea financiarã a oamenilor fiind în continuare foarte scãzutã.

Articol afisat de 1415 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective