Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primari cu mîna întinsã

• o parte din primãriile din judeþul Neamþ au rãmas fãrã bani de salarii • aleºii locali au cerut suplimentãri de fonduri pentru salariile angajaþilor primãriilor, profesorilor, asistenþilor persoanelor cu handicap sau pentru ajutoare sociale • „mi se pare inacceptabil ca acum sã spunã cã nu mai au fonduri. Unii au cheltuit pe diverse investiþii, gîndindu-se cã va veni rectificarea bugetarã. Toate aceste semnale indicã o execuþie proastã a bugetului“, a subliniat preºedintele CJ Neamþ •

Odatã cu intrarea în ultimul trimestru al anului bugetar, primãriile de comune au rãmas descoperite sub aspectul asigurãrii salariilor, dar nu doar pe cele cuvenite angajaþilor din administraþia publicã, ci ºi pe cele ale profesorilor ºi asistenþilor personali ai persoanelor cu handicap. Deficitare sînt ºi capitolele bugetare aferente beneficiarilor de ajutoare sociale. Dan Vasile Constantin, preºedintele CJ Neamþ, a afirmat cã a primit cereri insistente din partea primarilor de comune care au rãmas, deja, fãrã fonduri, deºi mai este ceva timp pînã la sfîrºitul anului. „I-am avertizat din timp sã pãstreze bani pentru salarii. Mi se pare inacceptabil ca acum sã spunã cã nu mai au fonduri. Unii au cheltuit pe diverse investiþii, gîndindu-se cã va veni rectificarea bugetarã. Toate aceste semnale indicã o execuþie proastã a bugetului. Un primar ne-a cerut 5 miliarde de lei pentru salarii, altul - 2 miliarde, sume care mi se par exagerate. ÃŽn total, primãriile ne-au cerut 160 miliarde de lei pentru salarii. ÃŽntre solicitanþi s-au numãrat Primãriile Ion Creangã, Rãuceºti, Dumbrava Roºie. Primarul de Urecheni se plîngea cã nu mai are bani de salarii, pentru cã a fãcut anumite investiþii, benefice comunei, dar neþinînd cont de faptul cã trebuie sã îºi ia mãsuri de prevedere. Fãcînd o comparaþie cu bugetul din 2004, cel din acest an a cunoscut o creºtere“, a subliniat preºedintele Constantin.
Pentru a afla care este situaþia în teritoriu chiar de la cei care gestioneazã fondurile localitãþilor rurale, am contactat cîþiva primari care ne-au spus cã, pentru salarizarea funcþionarilor din administraþie, au fost pãstrate fonduri, dar cã au nevoie de sprijin de la CJ pentru plata profesorilor, asistenþilor personali ºi ajutoarelor sociale. „Pentru angajaþii din primãrie avem bani. Dar am avea nevoie de aproape 900 milioane de lei pentru asigurarea salariilor profesorilor ºi de peste 200 milioane de lei - pentru beneficiarii Legii 416“, a declarat Neculai Nicorescu, primarul comunei Piatra ªoimului. Primarul comunei Dumbrava Roºie, Ioan Istrate, a subliniat, de asemenea, cã are cu ce plãti funcþionarii publici, dar nu sînt bani pentru profesori. Care ar fi suma necesarã? Din pãcate, aceastã informaþie a rãmas blocatã în biroul contabilului-ºef, care nu a vrut sã ofere detalii. La Grinþieº, nu mai sînt bani pentru iluminatul public ºi nici pentru derularea unui proiect Sapard pentru asfaltarea unui drum, pe o lungime de 6,7 km, comuna numãrîndu-se printre localitãþile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma inundaþiilor din luna iulie. Primãria Mãrgineni înregistreazã probleme în asigurarea pãrþii de contribuþie în salarizarea personalului angajat prin programul susþinut de Agenþia Judeþeanã de Ocupare a Forþei de Muncã, iar Primãria Oniceni a rãmas datoare în urma executãrii unor reparaþii la ºcoli.
Iar dacã aºteptãrile, pentru finalul acestui an, nu pot fi prea mari, acelaºi lucru se poate spune ºi despre bugetul de anul viitor. „ÃŽn bugetarea noastrã vor trece finanþarea per elev - potrivit noului sistem aplicat în învãþãmînt, Programul «cornul ºi laptele», Direcþia de Evidenþã Computerizatã a Persoanei, Direcþia de Asistenþã ºi de Protecþie a Copilului. Vor trebui acoperite creºterile salariale din învãþãmînt“, a conchis preºedintele Dan Vasile Constantin.

Articol afisat de 1468 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective