M�iestrie �n gastonomie si �n arta popular� traditional�
• Grupul de Actiune Local� Ceahl�u a organizat prima editie a festivalului Ceahl�u, t�r�m de poveste • expozantii au �nc�ntat asistenta cu produse care mai de care mai reusite • „Acest tip de evenimente faciliteaz� realizarea unui cadru de cunoastere cultural� pentru produsele culinare, mestesuguri si traditii locale“, a declarat Laura Ionel, manager de proiect al GAL Ceahl�u • Bicazul a fost s�mb�t�, 16 septembrie, gazda primei editii a festivalului local „Ceahl�ul, t�r�m de poveste“, organizat de Grupul de Actiune Local� Ceahl�u sub coordonarea ASCEDO Iasi. Cu aceast� ocazie a avut loc �nt�lnirea organelor de conducere si administrare a grupului amintit cu o parte a membrilor s�i din comunele Borca, Ceahl�u, Tasca, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Bicaz, dar si din G�rcina sau alte localit�ti din alte zone, care au onorat cu prezenta manifestarea, membri reprezent�nd parteneriatul public-privat, pentru activitatea de promovare intitulat� „Valea Muntelui - �mpreun� dezvolt�m microregiunea Ceahl�u“. Programul actiunii la care au fost prezenti primarii din comunit�tile amintite si o parte a societ�tilor cu profil agricol si non-agricol a cuprins o ampl� expozitie de produse traditionale si obiecte artizanale din zona Valea Muntelui, expozanti fiind produc�torii locali, dar si degustarea acestora de c�tre cei interesati, precum si un spectacol folcloric sustinut de c�tre artistii populari ai zonei. C�t priveste expozitia de produse agricole, aceasta a fost posibil� prin efortul conducerilor de asociatii si a produc�torilor particulari, oameni care �ncearc� s� p�streze si dezvolte gastronomia si arta popular� traditionale de pe Valea Muntelui si nu numai. „GAL Ceahl�u s-a implicat �nc� din perioada anterioar� de programare s� str�ng� informatii despre produsele care definesc zona, red�ndu-le comunit�tii �n cadrul manifest�rilor de promovare a Strategiei de Dezvoltare Local� desf�surate sub egida «ï¿½mpreun� dezvolt�m microregiunea Ceahl�u». Oportunitatea creat� de actuala perioad� de implementare a Strategiei de Dezvoltare Local� 2014-2020 ne-a f�cut s� continu�m acest tip de evenimente care faciliteaz� realizarea unui cadru de cunoastere cultural� pentru produsele culinare, mestesuguri si traditii locale“, a declarat Laura Ionel, manager de proiect al GAL Ceahl�u, av�ndu-l al�turi pe presedintele Ion Cernat si echipa asociatiei. De remarcat prezenta �n calitate de gazd� a primarului de Bicaz, Nicolae S�l�gean, care si-a manifestat pe tot parcursul evenimentului talentul de amfitrion, f�c�nd ca toti oaspetii s� se simt� bine. C�t priveste pe unii dintre expozantii de la festivalul din Bicaz, am aflat am�nunte privind dezvoltarea unor afaceri.
Delicatese
„Avem sirop de mure, de zmeur�, de muguri de brad, coac�z negru si dulceturi de nuci si zmeur�, toate preparate �n zona Bicazu Ardelean. Am fost plecati �n str�in�tate vreo 15 ani si acum, �ntorc�ndu-ne acas�, am deschis o afacere familial� prin care �ncerc�m s� promov�m produsele bio locale“, a povestit Valeria Tepes Focsa. Al�turi de „ardeleanc�“ se afla un b�ietel care �ncerca s�-si promoveze unele produse culinare cu specific local. „Pl�cint� t�r�neasc�, col�cei, pl�cinte cu urd� si pl�cinte cu br�nz�, toate f�cute de p�rintii mei �n gospod�ria noastr�“, ne-a spus Gheorghe Robert Handaric, iar mama a ad�ugat: „Am f�cut si noi un magazin de produse naturale. Asta stim s� facem �nc� de c�nd eram copii si asta facem“. Mai facem un pas si aveam s� afl�m: „Avem produse melifere. Tata a optat pentru o astfel de �ndeletnicire si noi ne-am �nsusit-o. Avem 30 de familii de stupi si muncim de ani buni la asa ceva. Se c�stig� destul de bine“, a afirmat Roxana R�bu, fiica lui Ilie Crusitu, cel ce a pus bazele afacerii, mai cu seam� dup� iesirea la pensie ca fost cimentist. „O dat� cu iesirea la pensie m-am g�ndit s� fac o afacere util� si pl�cut�, apel�nd la cele mai harnice vietuitoare, albinele“, zice Ilie Crusitu. „Cascaval �n vin, �n coaj� de l�m�ie, cu s�m�nt� de ardei iuti, retete �mprumutate de «afar�» si care au prins si la noi. Am lucrat �n Italia 14 ani, �n domeniu si am considerat c� e bine s� aplic�m si la noi aceasta tehnologie agricol�. S�ntem europeni, nu? Folosim laptele nostru, avem un mic magazin si cam asta e“, afl�m de la Viorel Miron din G�rcina. Pe l�ng� toate aceste produse aveam s� mai g�sim unele f�cute din p�str�v, din br�nz� de oi, miel la protap, gulas ardelenesc, bulz, dar si obiecte de artizanat sau de amenajare a interiorului de cas� sau �mbr�c�minte pentru s�rb�toare confectionate de gospodinele Bicazului. La festival au fost prezente si oficialit�ti: prefectul Vasile Panaite, vicepresedintii CJ Neamt, Ion Asaftei si Laurentiu Dulam�, precum si senatorul Emilia Arcan. „Ce m� bucur c� descoperim acesti oameni, care �ncearc� s� duc� traditia prin portul popular, prin produsele traditionale naturale, prin modul cum se organizeaz�. Am descoperit personalit�ti din Neamt, care se ocup� cu responsabilitate de producerea acestor produse. �i felicit pentru ceea ce fac si mai ales pentru promovarea personalit�tii judetului nostru. Parcurgem o perioad� grea, consum�nd produse cu fel de fel de E-uri. Sper�m ca prin crearea unui cadru legislativ propice si prin activitatea acestor oameni s� dep�sim acest fenomen“, a declarat senatoarea Arcan, aflat� printre produc�torii din arealul GAL Ceahl�u. Revenind la Strategia de Dezvoltare Local� aflat� �n curs de implementare, aveam s� mai afl�m de la liderul executiv Laura Ionel c� valoarea finant�rii nerambursabile alocate este de 4.153.596 euro, iar din cele 10 m�suri de finantare cinci s�nt destinate potentialilor beneficiari din sectorul privat si tot at�tea potentialilor beneficiari din sectorul public si organizatiilor non-profit, �nsemn�nd viitoare investitii �n domeniul serviciilor publice la scar� mic�, sociale, turistice si cu directionare spre patrimoniul cultural.
|