Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 19 Septembrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

M�iestrie �n gastonomie si �n arta popular� traditional�

• Grupul de Actiune Local� Ceahl�u a organizat prima editie a festivalului Ceahl�u, t�r�m de poveste • expozantii au �nc�ntat asistenta cu produse care mai de care mai reusite • „Acest tip de evenimente faciliteaz� realizarea unui cadru de cunoastere cultural� pentru produsele culinare, mestesuguri si traditii locale“, a declarat Laura Ionel, manager de proiect al GAL Ceahl�u •

Bicazul a fost s�mb�t�, 16 septembrie, gazda primei editii a festivalului local „Ceahl�ul, t�r�m de poveste“, organizat de Grupul de Actiune Local� Ceahl�u sub coordonarea ASCEDO Iasi. Cu aceast� ocazie a avut loc �nt�lnirea organelor de conducere si administrare a grupului amintit cu o parte a membrilor s�i din comunele Borca, Ceahl�u, Tasca, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Bicaz, dar si din G�rcina sau alte localit�ti din alte zone, care au onorat cu prezenta manifestarea, membri reprezent�nd parteneriatul public-privat, pentru activitatea de promovare intitulat� „Valea Muntelui - �mpreun� dezvolt�m microregiunea Ceahl�u“. Programul actiunii la care au fost prezenti primarii din comunit�tile amintite si o parte a societ�tilor cu profil agricol si non-agricol a cuprins o ampl� expozitie de produse traditionale si obiecte artizanale din zona Valea Muntelui, expozanti fiind produc�torii locali, dar si degustarea acestora de c�tre cei interesati, precum si un spectacol folcloric sustinut de c�tre artistii populari ai zonei. C�t priveste expozitia de produse agricole, aceasta a fost posibil� prin efortul conducerilor de asociatii si a produc�torilor particulari, oameni care �ncearc� s� p�streze si dezvolte gastronomia si arta popular� traditionale de pe Valea Muntelui si nu numai. „GAL Ceahl�u s-a implicat �nc� din perioada anterioar� de programare s� str�ng� informatii despre produsele care definesc zona, red�ndu-le comunit�tii �n cadrul manifest�rilor de promovare a Strategiei de Dezvoltare Local� desf�surate sub egida «ï¿½mpreun� dezvolt�m microregiunea Ceahl�u». Oportunitatea creat� de actuala perioad� de implementare a Strategiei de Dezvoltare Local� 2014-2020 ne-a f�cut s� continu�m acest tip de evenimente care faciliteaz� realizarea unui cadru de cunoastere cultural� pentru produsele culinare, mestesuguri si traditii locale“, a declarat Laura Ionel, manager de proiect al GAL Ceahl�u, av�ndu-l al�turi pe presedintele Ion Cernat si echipa asociatiei. De remarcat prezenta �n calitate de gazd� a primarului de Bicaz, Nicolae S�l�gean, care si-a manifestat pe tot parcursul evenimentului talentul de amfitrion, f�c�nd ca toti oaspetii s� se simt� bine. C�t priveste pe unii dintre expozantii de la festivalul din Bicaz, am aflat am�nunte privind dezvoltarea unor afaceri.

Delicatese

„Avem sirop de mure, de zmeur�, de muguri de brad, coac�z negru si dulceturi de nuci si zmeur�, toate preparate �n zona Bicazu Ardelean. Am fost plecati �n str�in�tate vreo 15 ani si acum, �ntorc�ndu-ne acas�, am deschis o afacere familial� prin care �ncerc�m s� promov�m produsele bio locale“, a povestit Valeria Tepes Focsa. Al�turi de „ardeleanc�“ se afla un b�ietel care �ncerca s�-si promoveze unele produse culinare cu specific local. „Pl�cint� t�r�neasc�, col�cei, pl�cinte cu urd� si pl�cinte cu br�nz�, toate f�cute de p�rintii mei �n gospod�ria noastr�“, ne-a spus Gheorghe Robert Handaric, iar mama a ad�ugat: „Am f�cut si noi un magazin de produse naturale. Asta stim s� facem �nc� de c�nd eram copii si asta facem“. Mai facem un pas si aveam s� afl�m: „Avem produse melifere. Tata a optat pentru o astfel de �ndeletnicire si noi ne-am �nsusit-o. Avem 30 de familii de stupi si muncim de ani buni la asa ceva. Se c�stig� destul de bine“, a afirmat Roxana R�bu, fiica lui Ilie Crusitu, cel ce a pus bazele afacerii, mai cu seam� dup� iesirea la pensie ca fost cimentist. „O dat� cu iesirea la pensie m-am g�ndit s� fac o afacere util� si pl�cut�, apel�nd la cele mai harnice vietuitoare, albinele“, zice Ilie Crusitu. „Cascaval �n vin, �n coaj� de l�m�ie, cu s�m�nt� de ardei iuti, retete �mprumutate de «afar�» si care au prins si la noi. Am lucrat �n Italia 14 ani, �n domeniu si am considerat c� e bine s� aplic�m si la noi aceasta tehnologie agricol�. S�ntem europeni, nu? Folosim laptele nostru, avem un mic magazin si cam asta e“, afl�m de la Viorel Miron din G�rcina. Pe l�ng� toate aceste produse aveam s� mai g�sim unele f�cute din p�str�v, din br�nz� de oi, miel la protap, gulas ardelenesc, bulz, dar si obiecte de artizanat sau de amenajare a interiorului de cas� sau �mbr�c�minte pentru s�rb�toare confectionate de gospodinele Bicazului. La festival au fost prezente si oficialit�ti: prefectul Vasile Panaite, vicepresedintii CJ Neamt, Ion Asaftei si Laurentiu Dulam�, precum si senatorul Emilia Arcan. „Ce m� bucur c� descoperim acesti oameni, care �ncearc� s� duc� traditia prin portul popular, prin produsele traditionale naturale, prin modul cum se organizeaz�. Am descoperit personalit�ti din Neamt, care se ocup� cu responsabilitate de producerea acestor produse. �i felicit pentru ceea ce fac si mai ales pentru promovarea personalit�tii judetului nostru. Parcurgem o perioad� grea, consum�nd produse cu fel de fel de E-uri. Sper�m ca prin crearea unui cadru legislativ propice si prin activitatea acestor oameni s� dep�sim acest fenomen“, a declarat senatoarea Arcan, aflat� printre produc�torii din arealul GAL Ceahl�u. Revenind la Strategia de Dezvoltare Local� aflat� �n curs de implementare, aveam s� mai afl�m de la liderul executiv Laura Ionel c� valoarea finant�rii nerambursabile alocate este de 4.153.596 euro, iar din cele 10 m�suri de finantare cinci s�nt destinate potentialilor beneficiari din sectorul privat si tot at�tea potentialilor beneficiari din sectorul public si organizatiilor non-profit, �nsemn�nd viitoare investitii �n domeniul serviciilor publice la scar� mic�, sociale, turistice si cu directionare spre patrimoniul cultural.

Articol afisat de 1115 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective