�ncondeierea ou�lor, un mestesug m�iastru
• dou� bucovinence au poposit la Biblioteca Mihai Eminescu pentru a „preda“ c�te ceva din mestesugul traditional din zona Cioc�nesti, Suceava • deopotriv�, copii si adulti, au fost �nc�ntati de cele v�zute • un grup de elevi si profesori turci au plecat spre cas� av�nd cu ei ou� �nchistrite • �ncondeierea ou�lor de Pasti, la Bicaz, dup� model bucovinean, a constituit marti, 31 martie, prilej de pelerinaj pentru copii si scolari, dar si unii tr�itori ai locului dornici de a cunoaste c�te ceva din tainele acestui mestesug. Biblioteca Mihai Eminescu au avut ca invitate pe Elena Ventel si Ingrida Ciocan, din Cioc�nesti, adev�rati mesteri populari specializati �n �ncondeierea ou�lor. Acestea aveau s� explice si s� demonstreze ce si cum cu aceast� preocupare traditional� de spiritualitate si art� crestin�. „Obiceiul �nchistririi ou�lor este unul vechi �n Bucovina. Noi o s� v� prezent�m modul de �nchistrire care se practic� �n Cioc�nesti, pentru c� exist� un specific al zonei, ce difer� de altele“. Cam asa si-au �nceput artistele populare dialogul cu oaspetii, �n timp ce-si puneau �n valoare cunostintele si f�c�nd s� r�sar� pe imaculata coaj� a ou�lor fel de fel de motive astrale, toate pe fondul culorilor traditionale, astfel �nc�t �n momentul expunerii lor �n cosul special preg�tit, paleta coloristic� s� creeze imaginea unui adev�rat curcubeu. Si cum cei mici, ori scolarii au constituit baza publicului prezent la �ncondeiere, curiozitatea specific� v�rstei s-a convertit �n multime de �ntreb�ri: „Ce fel de ou� s�nt astea?, Cum le-ati f�cut de s�nt unele rosii, iar altele negre?, Liniile, cum de s�nt asa drepte?, C�t dureaz� p�n� terminati de colorat un ou?, De c�nd ati �nceput s� lucrati?, Ati �nv�tat greu?, La dumneavoastr�, copiii se pricep la �ncondeiat ou�?“. Si multe altele, la care bucovinencele abia de pridideau cu r�spunsurile. „�mi aduc aminte c�, atunci c�nd eram copii, �nainte de Paste, p�rintii ne duceau la cele mai iscusite �ncondeietoare s� ne �nvete cum se �nchistreaz� ou�le. Si �n primul an, un pic, �n urm�torii, mai mult, p�n� am �nv�tat. Acum �nv�t�m pe alti copii, asa cum �ncerc�m si cu voi. Nu-i greu, dar trebuie s� ai un pic de fantezie, r�bdare si precizie �n trasarea liniilor. Trebuie ca la final s�-ti plac� si s� fii multumit. Dac� gresesti, nu mai poti repara nimic“, a povestit Elena Ventel. Fermecati de frumusetea celor rezultate din m�inile fermecate, nu putini au fost aceia care si-au dorit s� duc� acas� m�car c�te un ou �nchistrit, drept amintire. Si erau preg�tite si pentru o atare situatie. „7 lei, un ou de g�in�, 15 lei, de g�sc� si 150, unul de strut“, a spus Ingrida Ciocan. Si n-au fost putini aceia care si-au scotocit buzunarele pentru plata „noului ou, palat de nunt� si cavou“, cum plastic l-a definit poetul Ion Barbu. Dincolo de asta, copiii, dar si cei mari, au plecat spre case cu un noian de cunostinte si de amintiri despre nobilul mestesug. De-acum �ncolo se va sti ce este aceea o chisit�, cum se prepar� ceara cu care se traseaz� liniile, cum se vopsesc ou�le, ce reprezint� culoarea si figurile geometrice din punct de vedere simbolistic. „Albul semnific� puritatea, galbenul - bog�tia, rosul - iubirea vesnic�, fiind si culoarea Pastelui, iar negrul - eternitatea. C�t priveste figurile geometrice, inspirate din scoartele t�r�nesti si costumul popular, surprind steaua �n opt colturi, simboliz�nd fericirea si bucuria de a tr�i, calea r�t�cit� sau c�rarea ciobanului, br�ul popii, crucea p�stii, toate acestea fiind doar c�teva dintre cele mai frecvente ornamente trasate perfect si cu piosenie pe coaja oului, desemnat prin �nchistrire a deveni simbolul Pastelui“, aveau s� ne mai spun� bucovinencele. Printre vizitatorii activit�tii s-au num�rat si �n jur de 20 de turci, elevi si profesori, implicati �ntr-un proiect educativ la Colegiul Cartianu, care aflati �n trecere prin Bicaz, au tinut s� fac� un popas la bibliotec� pentru cunoasterea tehnicii �ncondeierii ou�lor. Parte dintre ei au dus acas� c�te un ou �nchistrat.
|