Subiectul anterior :: Subiectul urm�tor |
r&c
Data �nscrierii: 24/Sep/2005 Mesaje: 124 Loca�ie: italy
|
Trimis: Joi, 19 Ian 2006 9:24 Titlul subiectului: cafeaua |
|
|
|
Am simtit nevoia de a crea alt topik(dupa ce tractoristul incepuse sa ne explice cum e treaba cu cafeaua).
Acest arbust creste la altitudini care se situeaza intre 200 si 1200 m. Arborele de cafea se cultiva totusi si in zonele mai inalte (2000 m), cafeaua recoltata aici fiind denumita "High Grown" (cafea de altitudine), a carei calitate este foarte buna, cu aroma puternica si extrem de apreciata de cultivatori.
Arborele de cafea din specia Arabica poate atinge la varsta de 6 ani o inaltime de circa 5 - 6 m, iar cel din specia Robusta ajunge pana la 10 - 15 m inaltime.
Florile sunt albe, cresc sub forma de ciorchine si emana un miros puternic, asemanator celui de iasomie sau de portocal,
Ca aspect exterior, fructele de cafea se aseamana cu ciresele isi schimba culoarea de la verde la rosu-purpuriu, in functie de stadiul de dezvoltare a fructului.
tipuri de cafea
Cafeaua arabica, originara din Africa, mai precis din Abisinia, este cea mai apreciata si mai raspandita specie de cafea. Se cultiva mai ales in America Latina, dar si in Africa, de fapt ea este cea mai cultivata specie si este deosebit de pretuita pentru ciresele sale de calitate superioara, de forma alungita si culoare verzuie - albastruie.
Cafeaua robusta, originara din bazinul Congo, creste mai rapid si este mult rezistenta acolo unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Se cultiva intens in Africa, India si Indonezia.
Cafeaua robusta, spre deosebire de cafeaua arabica, care este pretentioasa la conditiile climatice, se adapteaza usor climatului sever, este rezistenta la boli si daunatori.
Boabele acestei specii de cafea sunt mici, au o forma neregulata si culoare maroniu - galbuie.
Cafeaua robusta are un gust mai neutru, este mai putin aromata decat arabica si este foarte apreciata in gama de cafea solubila.
Cafeaua liberica, originara din Africa, Liberia, are de asemenea o crestere rapida si o rezistenta buna la boli. Se cultiva exclusiv in campiile subtropicale ale Africii si Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare si temperatura este cuprinsa intre 20 si 25�C.
Boabele sunt adesea deformate, de dimensiune medie si culoare de la bruna la galbena. Calitatea acestei specii de cafea este mediocra.
Cafeaua Maragogype
Acest arbore de cafea a fost descoperit in vecinatatea orasului Maragogype, statul Bahia din Brazilia. Este un hibrid rezultat prin incrucisarea dintre speciile arabica si liberica, exceptand dimensiunile boabelor, el a pastrat caracterele speciei arabica, randamentul acestui arbust este totusi inferior si cultura sa este extrem de imprastiata (Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia si chiar Java), la o altitudine variind intre 600 si 1000m. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioara si medie, iar culoarea lor este verzuie, in ciuda preferintei unor consumatori, calitatea acestei cafele nu poate depasi calitatea cafelei. _________________ Dramele se desfasoara in interiorul nostru,tragediile afara. |
|
Sus |
|
|
traktorist
Data �nscrierii: 26/Dec/2005 Mesaje: 179 Loca�ie: SMT
|
Trimis: Vineri, 20 Ian 2006 5:23 Titlul subiectului: Ca volum de export.... |
|
|
|
Numai petrolul depaseste ca valoare exporturile de cafea.
" ce e neagra si fierbinte
la cocoane dinainte ? " |
|
Sus |
|
|
admin Site Admin
Data �nscrierii: 01/Ian/2000 Mesaje: 157 Loca�ie: web
|
Trimis: Vineri, 20 Ian 2006 15:13 Titlul subiectului: Re: Ca volum de export.... |
|
|
|
traktorist a scris: | Numai petrolul depaseste ca valoare exporturile de cafea. |
trebuie sa te contrazic, de fapt cei de la Discovery Channel te contrazic. Cafeau este cel comercilizat bun de pe planeta. Am ramas si eu surprins. Au spus-o intr-un flash info intitulat "Brief History"... _________________ monitorulneamt.ro |
|
Sus |
|
|
r&c
Data �nscrierii: 24/Sep/2005 Mesaje: 124 Loca�ie: italy
|
Trimis: S�mb�t�, 21 Ian 2006 8:45 Titlul subiectului: |
|
|
|
Ce fel de cafea serviti?
Eu prefer aia americana pe care o prepar la sfarsit de saptamana ,dar in fiecare zi beau espresso _________________ Dramele se desfasoara in interiorul nostru,tragediile afara. |
|
Sus |
|
|
traktorist
Data �nscrierii: 26/Dec/2005 Mesaje: 179 Loca�ie: SMT
|
Trimis: S�mb�t�, 21 Ian 2006 17:24 Titlul subiectului: |
|
|
|
r&c a scris: | Ce fel de cafea serviti?
Eu prefer aia americana pe care o prepar la sfarsit de saptamana :) ,dar in fiecare zi beau espresso :evil: |
Cum adica ... servim ? Servus, servi= sclav in latina. Adica tu duci cafeaua la altii. Din ce srii tu, inseamna ca dai la altii cafea americana la sf de saptamina si tu iti faci expresso zilnic.
Ma dau si eu mare cu gramatica .... Nu e de bascalie; din neatentie iese altceva. E cum ai zice repede " o' nchis doi la Primarie ! "
Ceva asemanator....
A plecat o tinara si gingasa desenatoare in concediu. Apoi am primit o vedere care zicea asa :
" salutari si urari de bine intregului colectiv de pe Litoral ".
Deci ea a urat bine si sanatate celor de pe litoral; chelneri, vinzatorii de piersici si inghetata, turistilor imbracati sumar.
Trebuia sa puna doar o virgula dupa " colectiv " si atunci vederea era adresata noua, celor programati in concediu iarna. |
|
Sus |
|
|
Vizitator
|
Trimis: S�mb�t�, 21 Ian 2006 22:12 Titlul subiectului: |
|
|
|
Iti dau dreptate la chestia cu folosirea verbului "a servi", dar nu mai fi asa de critic. In fond, poti sa te servesti pe tine insuti si doar n-o sa spui " eu ma autoservesc cu cafea"
Din cite stiu eu, nici cafeaua, nici petrolul, ci tequilla este cel mai comercializat produs de pe pamint.
Am o intrebare pentru R&C: cum este cafeaua americana? Eu n-am vazut inca un pachet cu asa ceva, desi traiesc in US. Cea mai gustoasa este cafeaua arabica si apoi depinde de gradul de prajire si evetual arome care se adauga, dar originea si tipul nu pot fi americane. Eventual sud-americane |
|
Sus |
|
|
r&c
Data �nscrierii: 24/Sep/2005 Mesaje: 124 Loca�ie: italy
|
Trimis: Duminic�, 22 Ian 2006 18:01 Titlul subiectului: |
|
|
|
ok m-am exprimat gresit -(neatentia )
cafea americana=e o expresie pt o cafea la ibric(asa se zice in cercul meu de amici) _________________ Dramele se desfasoara in interiorul nostru,tragediile afara. |
|
Sus |
|
|
traktorist
Data �nscrierii: 26/Dec/2005 Mesaje: 179 Loca�ie: SMT
|
Trimis: Duminic�, 22 Ian 2006 18:41 Titlul subiectului: |
|
|
|
Anonim a scris: | Iti dau dreptate la chestia cu folosirea verbului "a servi", dar nu mai fi asa de critic. In fond, poti sa te servesti pe tine insuti si doar n-o sa spui " eu ma autoservesc cu cafea" :?
Din cite stiu eu, nici cafeaua, nici petrolul, ci tequilla este cel mai comercializat produs de pe pamint.
Am o intrebare pentru R&C: cum este cafeaua americana? Eu n-am vazut inca un pachet cu asa ceva, desi traiesc in US. Cea mai gustoasa este cafeaua arabica si apoi depinde de gradul de prajire si evetual arome care se adauga, dar originea si tipul nu pot fi americane. Eventual sud-americane :? |
Cafeaua " americana " este cafeaua fiarta cum o fierbem noi. Deci este un mod de preparare , cum ar fi expresso, latte, americana;-). De aici si numele de Coffer, adica un ibric , can de 11/2 litri, care se punea la foc, mai ales pe jarul de la focul de tabara. Americana este "cooked coffee ", preluata de mexicani si sudamericani care rupeau boabele in risnitzele de porumb. Trebuia fiarta mult pt a scoate din cafea esenta, ca boabele erau doar rupte in 2, 3, 10 bucati. Cuvintul IBRIC este de origine turceasca si inseamna vas de apa. toarta poate fi si ca la oale, dar are indoirea de la buza pt a dirija bine apa cind o versi. Mi-a spus o turcoaca , frumusica foc , chestia asta.
Gusturile sint foarte diferite de la om la om. Complexul de senzori care dau gustul si mirosul sint activati sau nu si in combinatii diferite de la om la om. De asta ai sa vezi parfumuri de care ti-e greatza , in timp ce altzii il gasesc grozav. Pt a nu da gres, ceretzi parerea la cel putin 5 persoane daca un parfum e bun sau nu. Mirosul propriu va poate insela. Cu gustul e mai simplu. Iti place ce izti place si pace ! |
|
Sus |
|
|
traktorist
Data �nscrierii: 26/Dec/2005 Mesaje: 179 Loca�ie: SMT
|
Trimis: Duminic�, 22 Ian 2006 19:15 Titlul subiectului: |
|
|
|
r&c a scris: | ok m-am exprimat gresit -(neatentia :> )
cafea americana=e o expresie pt o cafea la ibric(asa se zice in cercul meu de amici) |
La un restaurant Chilian, orezul avea un gust straniu. Nu as zice ca mai bun, cit diferit. L a multi le place. Orezul are oricum un gust cam...fara gust. Mi-a zis chelnerul ca fierbe orezul in cafea in loc de apa sau in combinatie de cafea si apa ( ca avea ca un fel de orez express ( hahaha ) si unu cu mai putzina cafea.
Putetzi incerca chiar si pt diversitate. Daca va place, va place, daca nu, nu mai faceti. Incercarea moarte n-are ! (afara de grenade ) |
|
Sus |
|
|
Catalin
Data �nscrierii: 08/Noi/2005 Mesaje: 22 Loca�ie: Roman, jud. Neamt
|
Trimis: Joi, 16 Mar 2006 12:16 Titlul subiectului: |
|
|
|
exista recolte de cafea pe teritoriul american? si de cand "cafea americana"? cafeaua e a noastra, a europenilor, din vechi-stravechi _________________ "Tratamentul uneori este mai nociv decat boala in sine" |
|
Sus |
|
|
admin Site Admin
Data �nscrierii: 01/Ian/2000 Mesaje: 157 Loca�ie: web
|
|
Sus |
|
|
publicitate
|
|
|
|
Nu pute�i crea un subiect nou �n acest forum Nu pute�i r�spunde �n subiectele acestui forum Nu pute�i modifica mesajele proprii din acest forum Nu pute�i �terge mesajele proprii din acest forum Nu pute�i vota �n chestionarele din acest forum
|
|