Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Decembrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

O afacere cu peste �mputit

Unii comercianti fac orice pentru profit, inclusiv s� pun� �n pericol s�n�tatea public� �n aceast� perioad� a postului, c�nd exist� numeroase dezleg�ri pentru crestinii care tin r�nduiala bisericii. �n Roman, �n urma unei actiuni organizate de Serviciul de Ordine Public� Neamt, a fost descoperit un asemenea patron iresponsabil. „Politistii de ordine public� au fost angrenati �ntr-o actiune desf�surat� la nivelul judetului, pe linia prevenirii si combaterii ilegalit�tilor �n domeniul producerii si comercializ�rii produselor agroalimentare, verific�rii legalit�tii transportului, v�nz�rii, �nstr�in�rii de animale vii si a produselor de origine animal�. �n cadrul actiunii, politistii au constatat �n flagrant trei infractiuni si au aplicat 11 sanctiuni contraventionale, majoritatea pentru abaterile de la normele sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor, �n valoare de 2.200 de lei. Ca m�suri complementare, politistii au confiscat bunuri �n valoare de 6.720 de lei“, a precizat inspector Elena Bulg�rea, purt�tor de cuv�nt al Inspectoratului de Politie al Judetului Neamt. Astfel, �n cursul zilei de s�mb�t�, 9 decembrie, �n urma activit�tilor desf�surate, la un agent economic din Roman a fost g�sit� cantitatea de 200 de kilograme de peste viu, specia p�str�v, pentru care la respectivul punct de lucru nu existau documente de provenient�. De asemenea, �n unitatea comercial� a fost descoperit� si cantitatea de 105 kilograme de hering, decongelat si acoperit cu sare, care urma s� fie comercializat ca scrumbie s�rat�. Ca urmare a celor constatate, oamenii legii au solicitat sprijin de specialitate din partea Directiei Sanitar Veterinare Neamt. �n urma verific�rilor efectuate, inspectorii au constatat c� respectivul sortiment de peste este impropriu consumului uman, fapt pentru care �ntreaga cantitate a fost confiscat�, sigilat� si predat� �n vederea distrugerii. Politistii continu� cercet�rile sub aspectul s�v�rsirii infractiunilor de �nsel�ciune, procesarea f�r� drept de produse obtinute din pescuit si acvacultur� si detinerea, comercializarea de peste f�r� documente legale de provenient�. Totodat�, cantitatea de 305 kilograme de peste a fost confiscat�, parte din aceasta (105 kilograme de hering) urm�nd s� fie distrus�.

Carne retras� din galantare de Protectia Consumatorului

Comisarii din cadrul Protectiei Consumatorului Neamt au verificat zilele trecute si firmele care comercializeaz� produse din carne. Au intrat �n filtrul controalelor 27 de firme, la toate fiind depistate abateri. „Pentru nerespectarea prevederilor legale, prin documentele �ntocmite, au fost aplicate 13 amenzi contraventionale �n valoare de 28.000 lei si 8 avertismente. Totodat� s-a dispus m�sura de oprire temporar� de la comercializare a cantit�tii de 167 kg produse din carne �n valoare de 2.482 lei, precum si m�sura de oprire definitiv� de la comercializare a cantit�tii de 10 kg produse din carne �n valoare de 161 lei“, conform Protectiei Consumatorului Neamt. Prin magazine inspectorii au g�sit produse expuse la comercializare �n stare congelat�, desi produc�torul recomanda „a se p�stra la temperatura de 2-8 grade Celsius“ fiind vorba de coad� afumat� de porc si sc�rit� afumat� de porc, dar s-au g�sit si diverse sortimente de preparate din carne expuse la v�nzare la temperatura de 12 grade desi produc�torul recomanda „a se p�stra la temperatura de 2-8 grade Celsius“. Cele mai multe abateri erau �ns� de informare. Este vorba de carne preparat� �n amestec, congelat�, preambalat�, la care etichetele nu contineau informatii privind raportul colagen/protein� si echivalentele nutritionale; expunere la comercializare a unor produse din carne, diverse sortimente, la care s-a constatat lipsa etichetei de produs;
produse din carne de provenient� Italia sau Olanda, expuse la comercializare f�r� traducerea �n limba rom�n� a informatiilor utile consumatorilor (denumire produs, ingrediente, componente alergene, echivalentele nutritionale); mai multe sortimente de produse din carne expuse la comercializare (pastram� de porc, bacon afumat, kaiser afumat, pulpe de pui afumate, c�rnati de cas� semiafumati) fabricate �n unitatea proprie, f�r� a fi etichetate conform prevederilor legale �n vigoare (lips� etichete de prezentare ale produsului, lips� elemente de identificare-caracterizare-p�strare a produsului, lips� informatii cu privire la echivalentele nutritionale si nici �nsemnele grafice privind componentele alergene); se comercializa produsul „cabanos afumat“ pentru care ingredientul alergen „soia“ nu era evidentiat grafic; se comercializa produsul „parizer traditional“ f�r� a avea atestat de produs traditional; se comercializau trei sortimente de salamuri sub form� de pachet denumit „ofert� special�“ f�r� a specifica �n mod clar �n ce const� acest tip de ofert� (perioada si procentul de reducere); la produsele preambalate nu �ntotdeauna se indica pretul pe unitatea de m�sur� si pretul de v�nzare corespunzator cantit�tii preambalate - problem� constatat� la 13 operatori economici. Oficialii recomand� ca la cump�rarea produselor din carne s� acordati atentie deosebit� aspectului produsului si s� nu achizitionati carne cu suprafat� lipicioas�, deshidratat�, cu pete de mucegai, produse cu miros si culoare modificate, sau consistent� nespecific�. Urm�riti modul de etichetare, nu cump�rati produse preambalate neetichetate si refuzati produsele din carne pentru care aveti �ndoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare. Refuzati produsele din carne preambalat� pe care nu este �nscris� data durabilit�tii minimale sau dac� aceasta este modificat� sau dep�sit�. La cump�rarea produselor din carne solicitati si p�strati bonul de cas� pentru a putea proba �n cazul �n care, �n mod justificat, doriti s� reclamati calitatea/siguranta unui produs. Nu cump�rati produse din carne din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea s� asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibara bon de cas� cu care s� probati tranzactia comercial� si riscati s� achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate s� v� afecteze s�n�tatea.

Articol afisat de 1269 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, T. CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective