Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 18 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DOSARE NECENZURATE: Sosia lui Nicolae Ceausescu si cacealmaua de la Tîrgoviste

DOSARE NECENZURATE: Sosia lui Nicolae Ceausescu si cacealmaua de la Tîrgoviste

Cum pãsim putin în ultima lunã a anului, cum dãm, din nou si din nou, de subiecte legate de Ceausescu, de revolutiune si de acel Crãciun însîngerat al anului 1989. Desigur, este bine sã nu uitãm, asa cum ne îndemna o mansetã apãrutã recent pe ecran, la postul OTV, care ca sã fie sigur cã anul acesta o ia înaintea tuturor, a reluat, chiar din primele zile ale lui decembrie, acea parodie de proces cu cei doi dictatori pusi, la figurat, apoi la propriu la zid. Si fiindcã a cam venit vremea dezvãluirilor, sã vedem ce înseamnã, în limbajul gazetarilor, o „gulgutã“ bine fãcutã.

Ceausestii aveau dubluri care au fost executate în locul lor

Si fiindcã am motive solide, voi reproduce cîteva fragmente din articolul „O ipotezã stranie/Elena si Nicolae Ceausescu trãiesc în Cuba, iar Fidel Castro le mãnîncã banii!“, apãrut în ‚„Evenimentul zilei“, la sfîrsitul anului 1993, în pregãtirea cãrtii „Viata intimã a dictatorilor“, semnatã de prof. Petre Dogaru: „Pentru existenta unor sosii ale perechii dictatoriale, Baricada nr. 20 din 1990 oferã urmãtorul argument: în istorie, fiecare dictator a avut cel putin o dublurã. De ce nu ar fi avut si cei doi dictatori cîte una, mai ales cã în 24 de ani ar fi avut tot timpul sã se ocupe de asa ceva? ÃŽn fond, dupã legarea mîinilor, cuplul dictatorial nu putea fi scos în secret din clãdire, iar în locul lor executate dublurile? Substituirea putea fi fãcutã într-o camerã. Organizatorii procesului si executiei ar fi avut trei zile la dispozitie pentru a putea pregãti dublurile (care, desigur, nu stiau ce rol ar fi avut de jucat“. Românul din 16-22 august 1993, publica, sub semnãtura lui Marin DIACONESCU (vã rugãm, putinã atentie!) cã: „dublura lui Ceausescu a existat, stim chiar cã în ultimii ani, cînd Ceausescu a fost bolnav, operat de prostatã si purtînd în permanentã sondã, fusese în cîteva situatii înlocuit de sosie cu ocazia unor vizite de lucru. Stim din declaratiile omului care s-a ocupat de racolarea, modelarea si instruirea acestei dubluri (nimeni altul decît fostul lucrãtor DSS care semna cu pseudonimul colonel (r) Apostolul si avînd initialele D.M. (s.a.?!) cã sosia, un pensionar de vîrsta dictatorului intrase atît de bine în pielea personajului încît, la un moment dat, spunea femeilor care i se aduceau din cînd în cînd în cusca luxoasã unde era închis, cã el este adevãratul Ceausescu, iar celãlalt sosia...Se va vedea cã la Tîrgoviste, în banca acuzatilor, era sosia lui Ceausescu, un biet actor, care fusese instruit în grabã si care rãspundea ca atare, dînd replice devenite deja celebre: Rãspund numai în fata Marii Adunãri Nationale! Sau chestia cu lovitura de stat organizatã cu concursul agenturilor strãine sau, pur si simplu, datul din mînã“.

Deci, la proces era sosia?!

Continui cu încã un citat din „Evenimentul zilei“ si o sã vedeti cã am motive foarte serioase sã o fac: „Generalul Nicolae Militaru declara în iulie 1992: Dacã eram interesat de moartea lui Nicolae Ceausescu, de ce i-am mai trimis insulina în noaptea de 24/25 decembrie 1989? De ce nu l-am lãsat sã moarã în comã diabeticã?“. Iar acum, vã rog, din nou atentie la acest citat: Dr. Eugeniu CRISTEA scria la 30 august 1993 (n.n.-tot în Românul): „Credem cã vã mai aduceti aminte de controlul medical înregistrat pe casetã si despre dialogul privitor la tensiune: Cînd doctorul i-a spus (lui Ceausescu, n.n.) cã tensiunea este 17/10, el a zis: Da, e bunã...cam asa ceva. Se pare cã medicii au consultat atunci un simplu cetãtean care la vîrsta lui era destul de sãnãtos (...)“.

Adevãrul care ne zbîrleste pãrul

Nu cã am fost singurul care ar fi scris tot felul de bazaconii despre Ceausescu, dar aici mi-a iesit. Iar confirmarea din „Evenimentul zilei“ sau din alte multe gazete de-atunci, care au preluat „gulguta“, m-a amuzat peste poate. Scriind la sãptãmînalul „Românul“, de la înfiintare si pînã la desfiintare, am folosit tot felul de pseudonime, de la Christian Tell, pînã la Marin DIACONESCU sau prof. Eugeniu CRISTEA. Din cînd în cînd, asa cum îi stã bine unei publicatii serioase, este nevoie si de cîte o „gulgutã“, termen greu de tradus, un fel de farsã bazatã pe speculatii, cu aer de credibilitate. Adicã este mai mult prozã decît gazetãrie, mai multã imaginatie decît dovezi reale, mai mult umor decît seriozitate. Cu o bibliografie impresionantã în spate, articolul meu intitulat: „O ipotezã/Sosia lui Ceausescu si cacealmaua de la Tîrgoviste“ a rupt coada la ibric, fiind urmat, în numãrul imediat urmãtor de „Fisa medicalã a lui Ceausescu sprijinã ipoteza unei sosii“, articol semnat de dr. Eugeniu CRISTEA. De aici, nu ne putem abtine sã nu reproducem cîteva argumente medicale fiindcã, nu-i asa?, m-am documentat solid: „Efectul insulinei este rapid, apare la 20-30 minute de la injectarea subcutanatã si este maxim la 2-4 ore, dispãrînd dupã 6-8 ore. Intravenos are efect imediat si se mentine aproape o orã. Asadar, fãrã ratia vitalã de insulinã, în zilele de 22, 23 si 24 decembrie (peste 60 de ore), supus unei tensiuni psihice imense, hãrtuit, fugãrit, huiduit, trãdat si hrãnindu-se, dupã zeci de ani de alimentatie specialã, cu mîncare de la soldati (orez cu salam si ceai cu arome), bãtrînul de 72 de ani, putred pe dinãuntru, a fost considerat, din punct de vedere medical, sãnãtos si apt pentru executie. Deci: la proces era sosia? Dacã este asa, cînd a avut loc substituirea? ÃŽn nici un caz înaintea episodului Snagov! Oricît ar fi fost de emotionat si ramolit, Manea Mãnescu nu i-ar fi pupat mîna sosiei. Apoi, mai trebuie sã o luãm în calcul si pe Elena. Dar poate cã ea stia, poate cã ea visa la întreaga putere, poate cã Ceausescu fusese înlocuit cu mult înainte de un alt Ceausescu mai sãnãtos si mult ai usor de manipulat. Cine stie cine a fost în Iran sau cine s-a întors din Iran? Oricum, ipoteza cu substituirea de la Tîrgoviste mai are un argument si din declaratiile comandantului plutonului de executie“.

Ceausescu parcã iesise dintr-o frizerie, iar Elena mirosea a ou clocit

„Generalul îmi explica protocolul: Vor fi scosi din transportor pe rînd, întîi el, apoi ea. Tu îl vei conduce pînã în camera unde se va face vizita medicalã, dupã care îl însotesti în camera procesului (...) ÃŽn sala unde urma sã aibã loc procesul, mi-a spus: ÃŽti mai trebuie încã doi oameni care sã te însoteascã, sã te asigure din spate si unul dintre ei sã rãmînã la paza dictatorului pînã te întorci cu Elena... Alege-ti încã doi oameni de mare încredere, oameni siguri, sã nu ne facã probleme“.
Ce ne mai destãinuie cãpitanul? „Spre deosebire de el, care parcã atunci iesise dintr-o frizerie, ea avea un miros urît, întepãtor de urinã si mizerie, de ou clocit. Am condus-o pe acelasi traseu, iar cînd a iesit din Cabinetul medical avea în mînã vatã si douã flacoane despre al cãror continut nu mi-am putut da seama“.

Problema sosiilor rãmîne nebuloasã

ÃŽntrebati despre ceea ce se vehicula atunci în legãturã cu faptul cã s-ar fi executat sosiile lui Nicolae si Elena Ceausescu (sau numai a lui Nicolae), Gelu Voican Voiculescu si Victor Anastasie Stãnculescu au rãspuns, pe rînd, în cartea „Moartea Ceausestilor“, apãrutã la Editura Excelsior în anul 1991. G.V.Voiculescu: „Desi fantazarea nu are limite, totusi, cum ar fi fost posibil sã i se gãseascã ei (n.n. deci numai ei?!) o sosie care s-o egaleze în prostie (...)“. V.A.Stãnculescu: „De altfel, problema sosiilor rãmîne nebuloasã. Cred mai degrabã cã a fost o legendã generatã de spaima nastrã, justificatã, care adeseori ne fãcea sã atribuim acestor persoane dimensiunile unor personaje hiperbolice“.

Planul dublei substituiri

Si pentru a pune capac „gulgutei“, iatã elementele acestui Plan al dublei substituiri, care, se pare, a dat mare bãtaie de cap unora: „Maleficul G.V. Voiculescu se destãinuie: Pe mãsurã ce îi priveam, el mã cerceta disperat cu ochii, fãcîndu-mi tot felul de semne interogative“. Este, poate, unul din singurele momente cînd G.Voiculescu spune adevãrul, fiindcã numai el si V.A.Stãnculescu stiau despre incredibila cacialma. Tot G.V.V.: „Solutia procesului a fost un compromis dictat de agravarea amenintãtoare a situatiei“. Dupã pãrerea noastrã ( si ne bazãm si noi pe ceva), nu se primiserã încã instructiunile clare de a-l împusca pe Ceausescu. Cineva trebuia împuscat, dar încã nu se stabilise dacã acel cineva trebuia sã fie sosia sau dictatorul. Oricum, la Tîrgoviste, organizatorii erau pregãtiti pentru executarea ambelor variante ale planului. GV.V.: „Am impresia cã toatã atitudinea (n.n. a sotilor Ceausescu pe timpul procesului) izvora dintr-o rea-credintã pragmaticã, el sperînd tot timpul într-o eliberare miraculoasã (...)“. Amintindu-se de acele momente, Atanasie Stãnculescu, involuntar, foloseste, la interval de cîteva fraze, un CUVÃŽNT CHEIE: „(zîmbind) N-aveati altã solutie decît profitînd de apanajul bãrbii, sã vã fi SUBSTITUIT preotului (...) Mai mult, apetitul verbal (al lui Ceausescu) s-a vãzut si atunci cînd, practic, se SUBSTITUIA ei, rãspunzînd întrebãrilor ce o priveau“. Cînd, în cele din urmã, s-a hotãrît împuscarea lui Ceausescu, a avut loc o a doua substituire, fiind pus la zid „originalul“. Ceea ce stim noi si nu stiti dumneavoastrã, este cã atunci sosia a rãsuflat usuratã, s-a tuns zero si si-a spus cã, totusi, cã acei care l-au pus sã joace acest periculos rol erau oameni de onoare. Totusi, atît Stãnculescu, militar de carierã, cît si Voiculescu, un ciudat, cu toate cã se dãdeau sefi revolutionari, erau doar niste bieti subordonati de circumstantã, care asteptau la telefon ordine de sus. Asa cã tot ce au declarat ei, ulterior, este mai putin decît mai mult relevant.

ÃŽn concluzie

O „gulgutã“ nu poate fi altceva decît ce este, adicã o „gulgutã“. Ne-am amuzat si noi, asa cum Ceausescu si Ileana lui s-au „amuzat“ cu tineretea noastrã. Am fantazat si am bãgat în ceatã tot felul de istorici si cercetãtori. M-am devoalat în romanul „Frontul Salvãrii Nationale/Sanatoriul Vultureni“, apãrut în anul 1995, la Editura National. La lansare au fost prezente multe personaje din roman, inclusiv Gelu Voican Voiculescu. Cei doi, ale cãror sosii le-am inventat, sigur sînt în Ghencea civil.

Articole similare:
DOSARE NECENZURATE: Sosia lui Nicolae Ceausescu si cacealmaua de la Tîrgoviste
DOSARE CENZURATE: În cãutarea Averii Dracului
Nicolae Ceauºescu - 88 de ani

Articol afisat de 52640 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cristian TIMOFTE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective