Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2016
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 1 Decembrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

PNL: 1 Decembrie 1918 a împins România înainte!

Ziua Nationalã a României este un moment important pentru români, dar în mod special pentru Partidul National Liberal. Simbolistica acestei zile readuce în memoria colectivã faptul cã evenimentele cele mai importante din istoria României se leagã de istoria PNL. La sfîrsitul primului Rãzboi Mondial, România si-a împlinit obiectivul national al Marii Uniri, în timp ce la putere se afla un cabinet liberal. Ionel Brãtianu, unul dintre cei mai mari liberali, este premierul Unirii si cel care a fost negociatorul intereselor României prin excelentã. Cu ocazia unui banchet organizat pentru a marca momentul în care delegatia Marelui Sfat National Român din Transilvania a adus Rezolutia Unirii de la Alba-Iulia pentru a fi predatã sefului statului, Ionel Brãtianu declara urmãtoarele: „Sînt clipe în viata unui neam de fericire atît de mare cã rãscumpãrã veacuri întregi de dureri. Bucuria noastrã nu e bucuria unei singure generatii, ea e sfînta cutremurare de fericire a întregului popor românesc, care de sute si sute de ani a stat sub urgia soartei cele mai cumplite, fãrã a pierde credinta lui nestrãmutatã în aceastã zi ce ne uneste si care nu se putea sã nu vie“. Chiar si dupã aproape 100 de ani de la emiterea acestui mesaj nu are cum sã nu te lasi cuprins de emotie si mîndrie pentru ceea ce au fãcut strãmosii nostri. Poate unii dintre noi sîntem invidiosi cã acei de atunci au avut oportunitatea sã fie stãpîniti de asemenea sentimente nobile si de o asemenea iubire pentru tarã, pentru idealuri, pentru unire.
Sã ne imaginãm cum în urmã cu 98 de ani, peste 100.000 de oameni din toate colturile tãrii se îndreptau cãtre Alba Iulia, pentru a asista la desãvîrsirea celui mai puternic act din istoria României. Cu entuziasm si inimi însufletite de dragoste de tarã, strãbunicii si bunicii nostri au venit sã dea mînã cu mînã într-o tarã unitã. Partidul National Liberal îsi doreste ca acelasi sentiment si determinare sã îi însufleteascã pe români si astãzi, dar si pe data de 11 decembrie, cînd tot ei sînt cei care vor decide în ce directie va merge România. Fie ca vorbele marelui liberal Ionel Brãtianu sã ne însufleteascã în aceastã zi si, totodatã, sã nu ne pierdem „credinta nestrãmutatã în ceea ce ne uneste“ ca sã ducem România ÃŽnainte. Si la final, vã lãsãm tot cu un citat dintr-un discurs rostit cu ocazia acestui eveniment marcant, pe care îl celebrãm astãzi: „Noi, onoratã Adunare Nationalã, privim în înfãptuirea unitãtii noastre nationale un triumf al libertãtii omenesti si rog onorata Adunare Nationalã sã primeascã proiectul nostru de Rezolutie, pentru a întemeia pe veci România unitarã si mare si de a se înstãpîni pentru totdeauna o adevãratã democratie si deplinã dreptate socialã“.

Articol afisat de 1251 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(PNL)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective