Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2016
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Iunie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sãptãmîna vicilor

• pînã sîmbãtã, 25 iunie, toate primãriile din judet si Consiliul Judetean vor avea secunzi, alesi în cadrul sedintelor de constituire a legislativelor • la CJ, sanse mari sã fie presedinte le are deputatul Ionel Arsene, secondat de Ion Asaftei si Laurentiu Dulamã • în CL Piatra Neamt, cel mai probabil, primarul Dragos Chitic îl va avea în „coastã“ pe oponentul din campanie, parlamentarul Liviu Harbuz •

Sãptãmîna aceasta, desi a început cu un liber, dat de sãrbãtoarea Rusaliilor, este una agitatã în administratie, fiind cea în care vor avea loc alegerile în consiliile locale pentru viceprimarii care îi vor seconda pe cei care lumea i-a ales ca primari, pe 5 iunie. Asa cã începînd de astãzi dimineatã, de la ora 9, si pînã sîmbãtã, pe la prînz, dupã cum a dispus prefectul de Neamt printr-un ordin, se vor alege viceprimarii în toate unitãtile administrativ-teritoriale din judet. În principiu, numele viceprimarilor sînt cunoscute deja, ele fiind stabilite la nivel de conduceri de partide, care si-au negociat posturile astfel încît fiecare formatiune sã dea ceva la schimb si sã primeascã pe mãsura ofertei si cît de cît liderii sã fie multumiti de aranjamentele fãcute. Primul vice din Neamt se va alege în aceastã dimineatã la Dobreni, acolo unde primãrita Vasilica Cretu de la ALDE a primit un vot în plus fatã de cel care a condus primãria în ultimii patru ani, Dan Ceausu. Azi vor mai fi alegeri la Bodesti, Crãcãoani, Bãltãtesti, Ghindãoani, Grumãzesti, Dochia, Girov, Gîrcina, Pipirig, Vînãtori Neamt, Agapia, Drãgãnesti, Brusturi, Costisa, Zãnesti, Podoleni, Cordun, Horia si Tãmãseni. Mîine, 22 iunie, alegerile viceprimarilor se vor face la Tazlãu, Borlesti, Piatra Soimului, Roznov, Sãvinesti, Dumbrava Rosie, Cîndesti, Rediu, Bîra, Boghicea, Stãnita, Bahna, Români, Bîrgãoani, Ruginoasa si Dulcesti. Ziua de joi, 23 iunie, va aduce viceprimari la Gîdinti, Sagna, Doljesti, Grinties, Ceahlãu, Poiana Teiului, Hangu, Bicaz, Tasca, Bicazu Ardelean, Bicaz Chei, Dãmuc, Borca, Farcasa, Botesti, Gherãesti, Sãbãoani, Tarcãu si Pîngãrati. Vineri, 24 iunie, vor fi sedinte de constituire la Icusesti, Ion Creangã, Trifesti, Moldoveni, Secuieni, Mãrgineni, Valea Ursului, Oniceni, Bozieni, Pîncesti, Poienari, Tupilati, Vãleni, Fãurei si Dragomiresti. Tot vineri vor mai fi trei sedinte cu greutate, una pentru alegerea viitoarei conduceri a Consiliului Judetean - presedinte si doi vicepresedinti, una la Piatra Neamt pentru stabilirea viitorilor viceprimari si acelasi lucru se va întîmpla la Roman si Tîrgu Neamt, unde se va alege esalonul doi din primãrii. Sîmbãtã, desi ar trebui sã fie zi scurtã în administratie, va fi de treabã la Timisesti, Rãucesti, Negresti, Petricani, Pãstrãveni, Tibucani, Urecheni, Rãzboieni, Stefan cel Mare si Alexandru cel Bun, comune care îsi asteaptã si ele viceprimarii.

Se pare cã PMP a bãtut palma cu PSD si ALDE la CJ si CL

Legea 2015/2005 a administratiei publice locale prevede cã sedintele de constituire a noului consiliu local vor fi conduse de cel mai în vîrstã consilier, ajutat de doi cei mai tineri consilieri. ÃŽn functie de numãrul de membri ai CL se constituie o comisiei de validare, formatã din 3-5 membri, care vor parafa alegerea fiecãrui component al legislativului. Dintre consilieri se va desemna viceprimarul, cu votul majoritãtii simple (jumãtate plus unu). Finalul de sedintã va fi marcat de depunerea jurãmîntului de cãtre consilieri, care cu mîna pe Biblie vor garanta cã vor lua decizii în folosul si spre binele comunitãtii, respectînd legile tãrii. Garantarea legalitãtii constituirii va fi asiguratã de cãtre un reprezentant al Institutiei prefectului, jurist, care va participa la fiecare sedintã de constituire a CL. Presedintele Consiliului Judetean va fi ales pe modelul viceprimarilor, adicã din rîndul majoritarilor. Cel mai vehiculat nume este al presedintelui PSD Neamt Ionel Arsene, care preferã sã renunte la mandatul de deputat în favoarea celui de sef al judetului. El va fi secondat de un membru ALDE, cel mai sigur Ion Asaftei, si, posibil, de un vicepresedinte din partea PMP. Cel mai probabil este vorba de Laurentiu Dulamã, care ar fi „cãzut la pace“ cu PSD. Asa se face cã în Consiliul Judetean PSD - ALDE - PMP vor avea majoritatea, fiind vorba de 21 de mandate (17 - PSD, 2 - ALDE si tot atîtea PMP), în timp ce PNL are doar 14. „ÃŽn conformitate cu declaratiile fãcute si la nivel central, în Neamt, ALDE va merge alãturi de PSD si la consiliile locale, si la Consiliul Judetean. La CJ Neamt tinta noastrã în negocieri este un post de vicepresedinte, în vreme ce la Consiliul Local Piatra Neamt discutia este putin mai amplã, în sensul cã formarea unei majoritãti nu depinde doar de noi, la cum aratã în acest moment distribuirea mandatelor“, declara deputatul Cãtãlin Drãgusanu, co-presedinte ALDE Neamt. Cît priveste situatia din CL Piatra Neamt, un lucru este evident: arbitrul care va hotãrî majoritatea este PMP. Si sînt zvonuri credibile cã pemepistii vor face „frãtie“ tot cu PSD si ALDE. Asta va face ca în legislativul pietrean sã fie 14 consilieri de la cele trei partide, iar PNL doar 9. Acest lucru îl pune într-o posturã ingratã pe primarul Dragos Chitic, care nu va avea „majoritatea“ în CL. Se mai spune cã unul dintre viceprimari va fi de la PMP, iar celãlalt deputatul Liviu Harbuz, exact contracandidatul pesedist din campania electoralã a liberalului Chitic. Si sînt toate ingredientele necesare ca în CL sã asistãm la lupte extrem de dure.

Ce a stabilit votul din 5 iunie

Dupã alegerile din 5 iunie PNL a pierdut acest mandat la CJ, dar din alegeri a iesit cu 25 de primari, fatã de 2 cîti avea înainte de 5 iunie. PSD stãpîneste 52 de primãrii, fatã de 65 cîte a avut pînã la scrutinul electoral. UNPR a cîstigat 3 posturi de primar, iar ALDE si PNTCD au cîte unul. Conform raportãrii BEC, la consiliile locale, PSD a obtinut 513 consilieri, PNL are 388 consilieri, ALDE are 48 de consilieri, PMP a obtinut 44 consilieri, PRU - 18 consilieri, PER - 8 consilieri, PSRO - 5 consilieri, 5 independenti, M10 - 4, PACT - 4, PNTCD - 3 si PND - 3.

Articol afisat de 1907 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective