Nici marmelada nu mai este ce-a fost
• Protectia Consumatorului a cãutat prin magazine gemuri, marmelade si piure de castane si a gãsit o grãmadã de nereguli • Inspectorii din cadrul Comisariatului pentru Protectia Consumatorului Neamt au trecut prin magazinele alimentare unde au cãutat gemuri, jeleuri, marmelade si piure de castane. Au fost avuti în vedere atît comerciantii de profil din mediul urban, dar si din mediul rural, iar parte din produsele controlate au fost depistate cu abateri, cele mai multe fiind nereguli de informare. Comisarii au constatat cã parte din produsele urmãrite aveau denumiri eronate. ÃŽn unele cazuri, la raft erau afisate alte denumiri decît cele de pe eticheta produsului, respectiv „gem” în loc de pastã sau marmeladã. ÃŽn alte cazuri pe etichete nu era indicat continutul de fructe sau cel al zaharurilor. Aceste nereguli au fost descoperite la o gamã întreagã de gemuri si marmelade cum ar fi marmeladã de prune sau de caise, gem de prune, sau diverse sortimente de dulceatã de casã din fructe: afine, nuci, sau cirese amare. Tot din grupa deficientelor de informare face parte si lipsa traducerii sau traducerea eronatã în limba românã a elementelor de identificare, nereguli care au fost depistate de inspectori la diverse sortimente de gemuri, de provenientã Danemarca. Alte produse aveau inscriptionate mentiuni care puteau induce în eroare consumatorii. De exemplu a fost gãsitã la vînzare dulceatã de casã (sortimente de afine, nuci, ori cirese amare), productie proprie, la care nu era mentionat continutul total de zaharuri si continutul de fructe, dar exista înscrisã mentiunea „100% natural“. Conform normelor legale în vigoare utilizarea conservantilor este permisã numai în gemurile, jeleurile si marmeladele care prezintã valoare energeticã redusã, respectiv continutul de zaharuri redus cu cel putin 30% în raport cu produsul alimentar conventional sau în gemurile, jeleurile si marmeladele fãrã adaos de zahãr, dar s-a constatat utilizarea de conservanti si în fabricarea unor produse de gen. Comerciantii nemteni vindeau gemuri ambalate în borcane de 300g, produse în UE, cu continutul de zaharuri declarat 67g zahar/100g produs, cu mentiunea „fãrã conservanti“, care era improprie produsului, în conditiile în care nu este permisã utilizarea conservantilor la produsele care nu prezintã valoare energeticã redusã cu cel putin 30% în raport cu produsul alimentar conventional.
ÃŽn alt caz s-a gãsit marmeladã din amestecuri de fructe conservate, 500g, produsã în Polonia, la care în lista ingredientelor era declarat „conservant-sorbat de potasiu”, desi continutul total de zãhar nu era redus (60g pentru 100g produs, 248kcal/100g produs).
|