Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2014
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Iunie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

UCIGAS FEROCE ÎN CRIZÃ EPILEPTICÃ

• autorul crimei de la Ciurea suferã de epilepsie si si-a omorît o vecinã cu coasa, lovind-o obsedant • a mai atacat încã o femeie, dar aceasta a supravietuit • psihiatrii spun cã autorul a comis oribilele fapte în timpul unei crize • „Cele mai feroce crime au fost comise de epileptici. Bolnavul îsi pierde ratiunea pe termen scurt, el putînd comite cele mai atroce fapte în acel interval de timp“, a declarat medicul psihiatru Anca Hîncu •

Ioan Judescu, de 40 de ani, din Ciurea, comuna Pîncesti, care si-a mãcelãrit cu coasa o vecinã de 67 de ani, iar pe alta a atacat-o cu toporul sîmbãtã, 21 iunie, a comis faptele într-o crizã epilepticã pe fondul renuntãrii la medicatie. Si totul a plecat de la un conflict banal. Bãrbatul a lovit cu atîta furie si de nenumãrate ori, încît aproape i-a amputat bãtrînei picioarele. Ulterior, dezarmat de fiul victimei si de o altã vecinã, a luat un topor reusind s-o loveascã de mai multe ori pe femeie. Aceasta a supravietuit dar este în spital, în stare gravã. Dacã pentru sãteni si pentru opinia publicã fapta pare de neimaginat, pentru medici este perfect explicabilã. Bãrbatul este epileptic si abia fusese externat din spital, unde fusese sub tratament pînã pe 18 iunie. Revenit acasã, se pare cã a renuntat la medicatie si astfel, pe fondul unei crize epileptice, a devenit un criminal feroce. „Epilepticii sînt cei mai agresivi ucigasi, ei lovind obsedant si repetitiv fãrã sã realizeze ceea ce fac, totul în timpul unor crize. Criza epilepticã nu se manifestã doar prin acele convulsii cunoscute de mai toatã lumea ci si prin crize ale constiintei. Practic, bolnavul îsi pierde ratiunea pe termen scurt, el putînd comite cele mai atroce fapte în acel interval de timp. Epilepticii lovesc de nenumãate ori, cu o furie greu de imaginat si în momentul în care îsi revin nu-si mai amintesc nimic. Revenind la cazul de la Pîncesti, bolnavul respectiv a fost bine pe durata internãrii. Acasã a renuntat la tratament si astfel a intervenit criza. Nu existã nici o metodã de pedepsire a pacientilor care nu-si iau tratamentele iar familiile de multe ori, fie sînt obosite de traiul cu bolnavul psihic, fie nu realizeazã implicatiile si nu mai dau atentie tratamentului. Astfel de fapte nu pot fi prevenite dar ar trebui o mai mare implicare a serviciilor de asistentã socialã si a medicilor de familie, care sã tinã permanent legãtura cu astfel de pacienti“, a precizat psihiatrul Anca Hîncu, directorul Spitalului de Psihiatrie Roman.

Peste 10.000 de nemteni au afectiuni psihice


Cauza medicalã a mortii victimei lui Judescu a fost plagã tãiatã cu sectionarea formatiunilor vasculare, mai precis a venei safenã, a arterei si venei propitee si hemoragie externã masivã consecintã a plãgilor tãiate, conform anchetatorilor. Magistratii de la Tribunal au decis arestarea preventivã a lui Ioan Judescu pentru urmãtoarele 30 de zile. În judet existã aproximativ 3.000 de persoane care suferã de epilepsie. În afara acestora, în evidente mai sînt peste 7.700 de bolnavi cu tot felul de afectiuni psihice. Dintre acestia 324 sînt considerati periculosi, deoarece au fost obligati de instantã la tratamente în spitale specializate, ca urmare a comiterii unor fapte penalã. Dupã externare acesti pacienti sînt monitorizati, ei trebuind sã se prezinte la doctor lunar iar dacã nu o fac sînt dusi cu politia la spital sau sînt reinternati prin decizia judecãtorilor. Culmea este cã astfel de pacienti sînt mai putin periculosi pentru cã sînt urmãriti permanent. Bombe cu ceas însã sînt multi alti nemteni care nu-si iau tratamentul desi stiu cã suferã de tulburãri psihice sau altii care nici mãcar nu au fost diagnosticati.

Crime socante


În ultima perioadã au avut loc mai multe fapte de o violentã iesitã din comun. De departe cel mai sîngeros eveniment a fost pe 13 august 2013, la Bîrgãuani. Atunci Ovidiu Guitu, de 30 de ani, si-a omorît copilul de 5 ani, tãindu-i gîtul cu o drujbã dupã care s-a sinucis si el, provocîndu-si rãni în zona gîtului cu lama fierãstrãului. Fapta a fost declansatã de dorinta sotiei, proaspãt revenitã din Italia de a divorta si de a-si lua bãiatul cu ea. Totul a culminat pe 13 august, în jurul orei 8.00, cînd în urma unei dispute aprinse, tînãrul, care avea grijã de copilul rãmas cu el de ani buni, a comis oroarea. Sãtenii au sustinut atunci cã femeia îsi gãsise un iubit în Italia si luase hotãrîrea sã divorteze de sot. O altã crimã urmatã de sinucidere a avut loc pe 26 iunie 2013, la Grumãzesti. Un bãtrîn cunoscut drept gospodar si la locul lui, dar bolnav si cu gîndul cã va muri înaintea nevestei si-a ucis consoarta apoi si-a luat si el zilele. Vecinii nu a auzit nimic, iar cadavrele celor doi au fost gãsite de una din nurori. Cadrele medicale nu au mai putut face nimic, constatînd cã Ioan R., de 67 de ani si Romica R., de 62 de ani, nu mai trãiau. Bãrbatul avea multiple plãgi eviscerate, iar sotia rãni înjughiate la nivelul gîtului si al toracelui. Se pare cã sãteanul ara si gelos, iar cînd boala i se agravase îi reprosa nevestei vrute si nevrute. În urma unui astfel de scandal, a luat toporul, si-a doborît consoarta la pãmînt, dupã care a înjunghiat-o în mod repetat în zona pieptului si a gîtului. Pe 12 februarie 2014 un bãrbat din Tîrgu Neamt, instructor auto, a ucis o doctoritã cu care ar fi vrut sã se cãsãtoareascã. Dupã crimã agresorul si-a luat viata. Fapta a avut loc la Ludus, iar cadavrele au fost descoperite dupã ce colegii doctoritei, de loc din Republica Moldova, s-au alertat pentru cã femeia nu ajunsese la muncã.

Articol afisat de 1490 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective