Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2014
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Februarie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
UN SFÎNT, MIRACOL   SAU PÃCÃLEALÃ?

UN SFÎNT, MIRACOL SAU PÃCÃLEALÃ?

• cãlugãrii unui schit din Rãdeni, comuna Pãstrãveni, au expus de mai bine de 2 ani trupul neputrezit al unui localnic • monahii cred cã acesta este sfînt, iar rãmãsitele sale sînt considerate moaste • Mitropolia a dat ordin de mai multe ori ca trupul sã fie îngropat, dar cãlugãrii nu au dat ascultare • rãmãsitele apartin unui fost brigadier CAP, care a devenit în ultimii ani de viatã pios •

Neamtul este din nou în centrul unui scandal religios, dupã ce s-a descoperit, mau bine zis redescoperit cã, la un schit cãlugãrii au expus spre închinare rãmãsitele pãmîntesti ale unui localnic, considerat de ei sfînt. „Minunea“ se petrece în satul Rãdeni, comuna Pãstrãveni, la schitul cu hramul Cuvioasa Parascheva, ce tine de Mãnãstirea Petru Vodã. La acest asezãmînt, de mai bine de doi ani si jumãtate, oamenii din localitate, dar si din alte zone ale tãrii vin si se închinã la rãmãsitele unui localnic, fost paznic CAP, dar care la dezgropare a fost gãsit neputrezit. Nea Ion, asa cum îl stiau localnicii, s-a nãscut în 1928 în Pãstrãveni, satul Rãdeni. ÃŽn anii comunismului acesta ajunge brigadier la CAP, iar oamenii din sat îl considerau un om bun, pentru cã mai închidea ochii la micile smecherii ale sãtenilor. Dupã 1989 nea Ion devine extrem de religios, ajungînd consilier la biserica din Rãdeni, unde va milita pentru pictarea acestui lãcas. ÃŽsi dorea cu ardoare sã ridice un schit în satul natal, iar dupã îndelungi eforturi a reusit sã înceapã ridicarea lãcasului. ÃŽn 2004, pe patul de moarte, sãteanul este fãcut cãlugãr si i se dã numele de Iosif. Dupã doar cîteva sãptãmîni trece la cele vesnice, fiind înmormîntat în apropierea schitului. Dupã 7 ani, în octombrie 2011, omul a fost dezgropat de rude. Atunci oamenii au constatat cã trupul era neputrezit. ÃŽn consecintã, cãlugãrii au anuntat reprezentantii Mitropoliei si ai Mãnãstirii Petru Vodã.
„A venit chiar si pãrintele Iustin care a vãzut trupul si a constatat cã este sfînt. El a fost si cel care a anuntat Mitropolia si atunci a venit Preasfintitul Calinic Botosãneanul care i-a tinut slujbe de dezlegare timp de 40 de zile. ÃŽn cazul sfîntului Iosif trupul lui a rãmas la fel, continuînd sã miroasã din ce în ce mai bine. La un moment dat, Mitropolia a dat ordin sã îngropãm trupul. Trupul a fost înmormîntat dar dupã aceea, timp de douã sãptãmîni, sfîntul i s-a arãtat noapte de noapte în vis egumenului schitului si îl lovea. Dupã douã sãptãmîni de nesomn si chin, egumenul l-a dezgropat din nou si atunci cosmarul a luat sfîrsit. De atunci trupul este expus într-o încãpere, iar oameni din toatã tara vin sã se închine la moastele sale“, ne-a declarat un cãlugãr care a stat o vreme la acest schit.
Desi cãlugãrii considerã cã au de-a face cu moastele unui sfînt, reprezentantii Mitropoliei spun altceva. „Declararea unui sfînt nu este o treabã atît de simplã pe cît pare sau cum cred unii, uneori fiind nevoie sã treacã si sute de ani. Nu trebuie sã ne pripim în astfel de situatii pentru cã au existat cazuri în care astfel de decizii luate în grabã s-au dovedit gresite. Despre cazul de la Rãdeni stiam demult si am mai cerut înhumarea rãmãsitelor pãmîntesti. Dacã au fost din nou dezgropate, vom dispune iar reînhumarea. Dacã reprezentantii schitului nu vor sã asculte, atunci vor suporta sanctiuni. Biserica nu respinge nici o manifestare a Duhului Sfînt numai cã trebuie dovezi clare pentru a stabili cã anumite rãmãsite apartin unui sfînt. Dacã se descoperã un trup neputrezit, i se citesc dezlegãrile, pentru cã se poate ca neputrezirea sã se datoreze unui blestem. Chiar dacã nu putrezesc rãmãsitele se îngroapã din nou dupã 7 ani, si abia ulterior, dacã sînt tot neputrezite se încep anumite proceduri de verificare. ÃŽn diverse tãri existã nenumãrate cazuri în care trupurile au fost descoperite neputrezite la exhumare, iar acest lucru nu s-a datorat sfinteniei ci alimentatiei pline de chimicale sau poluãrii care afecteazã societatea modernã“, a precizat preotul Constantin Sturzu, purtãtorul de cuvînt al Mitropoliei Moldovei. ÃŽn aceste conditii, se pare cã soarta sfîntului de la Rãdeni este pecetluitã, acesta urmînd sã ajungã curînd în pãmînt.

Articol afisat de 2020 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective