Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Iulie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

VESNICII VAGABONZI DE CARE NU MAI SCÃPÃM

• cîteva mii de cîini fãrã stãpîn vietuiesc pe strãzile municipiului Piatra Neamt • care e povestea vietii lor e greu de spus, dar unii au un traseu clar, ajungînd la padoc pentru sterilizare, dupã care tot pe drumuri vagabondeazã • multe patrupede ajung în oras aduse din alte zone, în vreme ce alti cîini sînt „pietreni“, provenind din curtile oamenilor si de la firme • 147 de lei se scot de la bugetul local pentru sterilizarea unui maidanez •

Cîinii fãrã stãpîn au devenit de ani buni parte integrantã a imaginii oraselor României. Se gãsesc în zone centrale si ultracentrale, pe lîngã institutii publice, prin bãlãriile din zonele mãrginase, pe lîngã gardurile caselor si blocurilor, prin parcãri. Tîsnesc urlînd de pe spatiile verzi cînd aud larmã de sirene sau li se pare ceva ciudat în „arealul“ lor. Au o viatã a lor, greu de cunoscut de cãtre oameni, chiar dacã unii cetãteni ajung pentru o vreme sã le poarte de grijã. Apar parcã de nicãieri ori se nasc unde nici prin minte nu-ti trece si se integreazã în peisaj. Se hrãnesc de pe la containere si multi dintre ei leagã „prietenii“ cu semeni care au acelasi destin trist, care se încheie odatã cu sfîrsitul lor. Este vorba despre prietenia dintre cîini vagabonzi si boschetari. Amãrîti si unii, si altii, dar dedicati reciproc. Nu de putine ori sînt vãzuti împreunã, împãrtind acelasi colt de pîine recuperat din vreo pungã în care e un amalgam de gunoaie. Iarna îsi tin de cald prin cotloane, iar deplasãrile le fac în pas domol, boschetarul tinîndu-ti bãrbia în piept si capul plecat, iar maidanezul, coada între picioare. O imagine dezolantã, care nu se potriveste vremurilor în care cei mai multi aspirã la prosperitate, la confort, la lux. Si totusi imaginea aceasta existã si nu va dispãrea. Cel mult va fi îmbunãtãtitã, lucru urmãrit de cãtre autoritãti. ÃŽn prezent lupta cu maidanezii este una dificilã, pentru cã ei sînt multi, prea multi fatã de cîti ar trebui pentru a fi tinuti sub control. Toate aceste aspecte sînt valabile si pentru Piatra Neamt. Societatea Salubritas are în grijã sterilizarea acestor animale, astfel încît sã nu se mai înmulteascã foarte mult. Dar nu se stie un numãr al cîinilor fãrã stãpîn din urbe si nici cum e posibil sã aparã atît de multi, continuu. Si se apreciazã cã ar fi circa 5.000 mii.

O muncã în van

Tatiana Ciucanu, director al societãtii amintite, ne-a povestit despre cît de complicat este sã se tinã fenomenul sub control. „Cîinii pe care îi vedem în oras vin si din alte zone, nu sînt strict din Piatra Neamt. Si e greu de intervenit, cîtã vreme reactiile oamenilor în relatia cu patrupedele sînt împãrtite, unii vrînd sã scape de ei, altii cerînd sã nu ne atingem de aceste animale. Ar trebui ca la nivel de asociatie de proprietari sã se ia o decizie referitoare la pãstrarea cîinilor sau nu, si minoritatea sã se subordoneze majoritãtii. Masa caninã provine din trei surse - sînt cîini particulari, cîinii care ies de la casele si gospodãriile populatiei si cîinii pe care îi detin agentii economici. Din pãcate, numãrul celor care detin cîini sterilizati este extrem de mic si nici nu se vrea sã îi sterilizãm noi. Patronul unui agent economic sustine cã are nevoie de pazã si nu acceptã sã îi luãm animalele pentru tratamente. Cei de la case, dacã îsi tin animalele în curti, nu pot fi abordati. Dar din pãcate, puii care apar de la cîini sînt scosi în stradã si asa se înmultesc maidanezii. De eutanasiat nu poate fi vorba, pentru cã ne interzice legea în cazul în care animalul nu suferã de o boalã incurabilã sau nu este într-o gravã stare de sãnãtate. Uneori ne întelegem cu pietrenii care ne lasã sã luãm animalele de pe lîngã blocuri, dar sîntem conditionati sã îi ducem înapoi. Si facem asta, pentru cã dacã avem acceptul pentru a speriliza cãteii, deja scopul nostru a fost atins. Dar de cîte ori colegii nostri, hingherii, nu au luat ghiceve de flori în cap ori nu au fost îndepãrtati cu pungi de apã aruncate de la înãltime cînd erau chemati sã ia niste cîini!“, a povestit Tatiana Ciucanu.

Circa o mie de sterilizãri de 1,47 miliarde de lei vechi

Conform procedurilor legale, dupã prindere, cîinii sînt dusi la adãpost, unde sînt tinuti douã-trei zile, pentru sterilizare, vaccinare, deparazitare. Dupã operatie, femelele au nevoie de sase zile pentru refacere, iar masculii, de trei. Per ansamblu, trecerea unui cîine prin cusca hingherilor, apoi prin adãpost, aplicarea tuturor tratamentelor si interventia chirurgicalã înseamnã un efort financiar de 147 de lei, bani care se scot de la bugetul local. Deocamdatã animalele sînt tinute, pe scurta perioadã a sederii, într-un adãpost neautorizat, la care apa se duce cu masina, iar hrana constã în granule. Capacitatea maximã este de 120 de animale. Primãria Piatra Neamt a alocat acum cîteva luni 500.000 de lei pentru realizarea unui adãpost nou, care sã aibã camerã de primire, de consultatii, de deparazitare, cabinet medical, depozit pentru materialele sanitare, depozit pentru hranã si asigurate utilitãti, asa cum impune legislatia europeanã. Un medic veterinar este angajat cu jumãtate de normã, mai este salarizat un tehnician veterinar, trei ecariseori si un sofer. Primul semn cã animalele adunate de cei de la Salubritate urmeazã sã fie sterilizate este crotalul rosu care li se aplicã pe ureche, pentru cîteva zile. Prima sterilizare în Piatra Neamt s-a fãcut în 2009, pe vremea cînd se mai proceda astfel în foarte putine orase ale tãrii. S-a început oarecum stîngaci, pentru cãtele agreîndu-se ideea legãrii trompelor, metodã care nu s-a dovedit eficientã 100% în toate cazurile, astfel cã au apãrut pe strãzi animale care alãptau, desi purtau crotali în ureche. Apoi s-a mers pe ideea sterilizãrii definitive, operatie care costã 147 de lei. Din 2009 si pînã acum, la nivel de oras s-au fãcut peste o mie de asemenea de operatii, pe femele si masculi. Adicã 1,47 miliarde de lei s-au scos de la bugetul local în acest sens, Greu de crezut cã pietrenii s-ar fi dus cu maidanezii la cabinete particulare, unde interventia este cu mult mai scumpã si unde ar fi de scos bani din propriile buzunare. Mai fac însã sterilizãri cei de la „Prieten credincios“ din Piatra Neamt, dar exemplarele care sînt sterilizate nu mai revin în teritoriu, ci rãmîn în grija iubitorilor de animale de la asociatie.

„Cunostintele“ din adãpost

O vizitã la adãpostul de la Vãleni ne-a fãcut sã ne schimbãm impresia despre ceea ce înseamnã o astfel de aglomeratie cîineascã. Am gãsit mai multe boxe populate cu exemplare împãrtite pe sexe si talie, astfel încît sã se reducã la minimum eventualele lupte. De la lãtraturi asurzitoare care au început cînd ne-am apropiat de custi si pînã la ochii blînzi si umezi de cîine necãjit, am vãzut tot felul de expresii si reactii. Cel mai mult ni s-a înmuiat inima cînd am gãsit niste puisori de cãtel cam de mãrimea unui pumn, niste fiinte nevinovate, care au avut ghinionul de a se naste fãrã pedigree si fãrã ca vreun om sã aibã nevoie de ele. Suflete care ajunseserã în adãpost la cerere, pentru cã locul lor nu era acolo unde au fãcut ochi. ÃŽntr-o boxã alãturatã, un ditamai cîinele îsi arãta coltii puternici. Parcã ar fi vrut sã se lupte cu noi, supãrat fiind cã era închis. Mai departe, în alte boze, cîini de diferite culori, cu blana mai deasã ori mai ruptã, cu cicatrici pe bot, dãdeau prietenos din coadã, parcã încercînd sã ne convingã cã nu era acolo locul lor si cã voiau sã fie liberi. Surpriza avea sã aparã cîteva clipe mai tîrziu, cînd într-o bozã l-am gãsit pe Credinciosuã', cîinele care ani în sir a trãit cu fetele din fata magazinului Orion, lingîndu-le pe bot ori apãrîndu-le cînd cineva le mai înjura pentru obrãzniciile pe care le fac. Acum stãtea cu capul plecat, asteptînd sã fie sterilizat. „Credinciosuã'“, asa cum îl stie lumea din zonã, a dovedit de multe ori cã nu degeaba are cap si este un cîine urbanizat... Traversa mereu pe trecere, nu se teme de masini, nu sare la oameni decît atunci cînd se simte amenintat. El si stãpînele lui. ÃŽl abandonãm în adãpost si îi auzim scheunatul subtire cînd vede cã am plecat de lîngã boxã. Un fel de regret cã trebuie sã stea departe de viata tumultuoasã a orasului, cu care s-a obisnuit ani de zile si de ale cãrui reguli le stie.

Articol afisat de 1380 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective