Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Februarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Madona e frumoasã, dar nu e Mona Lisa, la TT!

Madona e frumoasã, dar nu e Mona Lisa, la TT!

• actorii, unele dintre autoritãtile locale si responsabilii de implementarea proiectului de modernizare a institutiei s-au întîlnit ieri în incinta Teatrului Tineretului • întîlnirea n-a fost una dintre cele mai agreabile, în dese rînduri apãrînd reprosuri din partea celor care se aflau la fata locului • nici oamenii simpli, iubitori de culturã, n-au lipsit din peisaj • dupã scuze si acuze, concluzia rãmîne aceeasi ca pînã acum: sã se termine toatã lucrarea, inclusiv mobilarea sãlii, dupã care sã se facã mãsurãtori si sã se vadã dacã acustica lasã de dorit •

Portile de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt s-au deschis, vineri, pentru cei interesati de soarta acestei institutii de culturã, intratã într-un amplu proces de modernizare si apoi în impas. La propunerea Primãriei Piatra Neamt, institutia a fost deschisã timp de patru ore, începînd cu 10, pentru ca lumea sã vadã cum a fost modernizatã si pentru a se convinge dacã treaba a fost bunã sau nu. Un timp, vizitatorilor li s-au dat papuci din nylon, din dorinta de a se proteja mocheta rosie de pe jos, dar nu dupã multã vreme s-a renuntat la idee. Asa cã au venit la întîlnirea cu arhitectul lucrãrii, cu responsabilul cu implementarea proiectului si cu actorii lume de tot felul: unii - cunoscãtori a ceea ce înseamnã cultura nemteanã, unii gurã-cascã - interesati sã vadã pentru ce se face atîta zgomot, a venit si primarul Gheorghe Stefan, au venit oameni obisnuiti cu spectacolele de la Piatra Neamt si copii adusi de mînã de bunicii care îi scoseserã la plimbare desi vremea nu era dintre cele mai frumoase.

Contre între „grei“

Unul dintre momentele cu greutate ale acestui eveniment l-a constituit venirea primarului Stefan, care a dat „piept“ cu actorii. Faptul cã între alesul local si oamenii scenei nu sînt relatii prea cordiale se vedea de la o postã. Un actor i-a spus primarului cã mai frumos vorbea în campania electoralã, moment în care Gheorghe Stefan i-a rãspuns mai printre dinti. Cel mai supãrat s-a arãtat a fi primarul pe directorul TT-ului, actorul Liviu Timus. El i-a reprosat cã pentru scandalul iscat pe seama proiectului care nu îi este pe plac, desi mai e de lucru pînã la încheierea lucrãrilor, un alt proiect, care prevede mobilarea institutiei de culturã, nu îsi gãseste cîstigãtorul, pentru cã nimeni nu vrea sã intre în „belele“. Primãria Piatra Neamt a organizat la începutul acestui an o primã licitatie pentru desemnarea furnizorului de mobilier, dar nici o firmã nu s-a arãtat interesatã sã rãspundã acestei chemãri. Din acest motiv este în desfãsurare o nouã licitatie, autoritãtile sperînd ca de data aceasta sã fie cu noroc. Actorii nu au ezitat sã le reproseze proiectantului si responsabilului de santier cã nu i-au ascultat cînd au încercat sã le atragã atentia cã lucrurile merg într-o directie gresitã. Ba, unul dintre ei a spus, spre necazul celor care îsi sustineau proiectul, cã se va ajunge sã tapeteze peretii cu cofraje de ouã pentru a pune la punct acustica sãlii. Dan Popa a încercat sã îi lãmureascã pe oamenii scenei si pe cei adunati si care îsi arãtau dezaprobarea fatã de lucrare cã pînã nu se va face un studiu pentru a se sti cum e cu calitatea acusticii sãlii, e prematur de vorbit, pentru cã nu existã un termen de comparatie între ce a fost si ce va urma. „Acum acustica va fi si mai bunã. Dacã va fi nevoie, vom pune pe pereti panouri fonoabsorbante, dar mai întîi trebuie sã terminãm lucrãrile din salã, sã o mobilãm ca sã putem face mãsurãtorile“, a spus Dan Popa.

„Dacã vom constata probleme, le vom remedia“

Smaranda Gâlea, arhitectul lucrãrii de modernizare a Teatrului Tineretului, a evitat sã dea termene, de teamã cã s-ar putea sã nu vinã nimeni nici la a doua licitatie menitã sã asigure furnizorul de mobilier. „Vã admir cã tineti atîta la acest Teatru! Si eu tin la el la fel de mult, dar trebuie sã întelegeti cã pînã nu se terminã lucrarea nu putem spune dacã s-a muncit bine sau rãu! De aceea nu dau termene cînd va fi gata, pentru cã nu stiu cînd vom gãsi pe cineva care sã ne ajute sã ducem proiectul la final. Cert este cã dacã vom constata probleme, le vom remedia“, a spus Smaranda Gâlea.
Opinia unei pietrence de peste 60 de ani, care asista la toate aceste discutii a fost „motul“ dialogurilor de ieri. Femeia a spus cã este a patra generatie din familia sa si ultimii 60 de ani i-a petrecut în preajma sau pe scena TT. „Nu vã spun de cîte ori am intrat în aceastã clãdire! Aici am fost pentru început la cinematograf, apoi am venit la toate serbãrile de 8 Martie, aici m-am bucurat de toate premierele care au avut loc în Piatra Neamt. Dupã pãrerea mea, la acest proiect, restaurare nu prea s-a fãcut. S-a înlocuit parchetul cu gresie, s-au pus termopane la unele geamuri, s-a pus tapet în loc de catifea! Nu aveam noi lemn în Piatra Neamt sã pãstrãm nota de originalitate de odinioarã? S-ar fi gãsit de toate, dar nu s-a vrut! Vreau sã cred cã reprezint opinia publicã si în numele nemtenilor vã spun cã noi ne vrem Teatrul înapoi. V-am dat clãdirea la cheie si cum ne-o returnati? Unde e feroneria aceea deosebitã? Era a noastrã, o iubeam asa cum era! Stiti cum s-a întîmplat în acest caz? E ca si cum v-am fi dat-o pe Mona Lisa sã o curãtati putin si ne-o returnati pe Madona! E frumoasã Madona, dar nu e Mona Lisa!!! Plus acoperisul pe care l-ati fãcut! Era potrivit unul de tiglã, care sã se preteze unei astfel de institutii de culturã!“. Femeia a mai adus si alte acuze, dar Smaranda Gâlea a încercat sã le demonteze cu argumente. A spus, de exemplu, cã feroneria era depãsitã, era din fier forjat si cã nu se potrivea cu decorul. Cît despre gresia care e în locul parchetului, a spus cã dacã se va decide, va fi înlocuitã cu lemn ca sã fie toatã lumea multumitã. Cît despre acoperis, arhitecta a mai spus cã dacã s-ar fi agreat modelul vechi de tiglã, ar fi costat o avere, motiv pentru care s-a ales unul mai ieftin. Dupã ore bune de discutii în contradictoriu, actorii au plecat de la Teatru, unde au stat rãzleti pe scaune sau prin fata si ungherele institutiei, asteptînd ziua în care clãdirea îi va reprimi la muncã.

Articol afisat de 1466 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective