Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 August 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dreptate (fãrã bani) pentru handicapati

• de la 1 august, o modificare legislativã obligã primarii sã reangajeze asistentii personali ai persoanelor cu handicap • rãmîne de vãzut dacã vor avea si banii necesari • în 2010, primãriile au fãcut restructurãri bugetare, iar victime sigure au fost asistentii personali • comuna Botesti i-a dat afarã pe toti cei 28 de asistenti • la Alexandru cel Bun lucrurile stau exact invers, nici un asistent nefiind dat afarã •

Statul face în sfîrsit dreptate persoanelor cu handicap grav si reparã dupã 2 ani o lege nefericitã care, nu doar cã nu a produs nici un fel de economii, dar a creat si multe probleme sociale. Concret, de la 1 august un articol dintr-o lege mai veche a asistentei sociale a fost abrogat astfel încît, potrivit noilor reglementãri, primãriile sînt obligate sã angajeze asistenti personali pentru cei cu handicap grav, dacã aceasta este dorinta lor. Persoanele cu handicap sever, precum cei cu paralizii, cu boli grave care necesitã îngrijire permanentã zi si noapte au dreptul fie la o indemnizatie, fie la un asistent personal. Atît indemnizatia cît si valoarea salariului asistentului personal este de 5 milioane de lei vechi, net. Cei mai multi dintre handicapati au ales asistentii personali, care de regulã erau rude apropiate, tocmai pentru cã acest statut le conferea acestora vechime în muncã, fapt care le-ar fi permis la vîrsta potrivitã sã iasã la pensie. De asemenea, era un stimulent pentru cei care se înhãmau la îngrijirea dificilã si îndelungatã a persoanei cu handicap dacã nu erau rude. Astfel, aceste persoane figurau pe lista de salariati a primãriilor, care le achita salariile respective.

„Austeritate“ pãguboasã

În 2010, statul român era pus pe economii astfel încît, dupã ce a tãiat lefurile bugetarilor si a dijmuit pensiile, a dispus reducerea numãrului de personal din institutiile statului. Primãriile, în marea lor majoritate, au fost mai miloase cu propriii salariati si atunci au tãiat fãrã milã de pe lista de angajati asistentii personali. Dar legea îi obliga în continuare la plata indemnizatiei de handicap pentru persoane în cauzã, egalã ca sumã cu salariul asistentului, adicã fix cinci milioane de lei vechi. Practic, primãriile au economisit doar impozitele si contributiile sociale si de sãnãtate aferente salariilor respective. Adicã, anterior disponibilizãrilor, administratiile locale plãteau în total vreo sapte milioane de lei, din care 5 le lua în mînã asistentul si douã mergeau la stat, sub formã de taxe si impozite, iar dupã disponibilizãri achitau doar 5 milioane de lei vechi, indemnizatia persoanei cu handicap. La nivel macroeconomic, statul român nu a fãcut economii deoarece asistentul personal respectiv a intrat în somaj, ceea ce a însemnat o altã cheltuialã de vreo 5 milioane de lei vechi. Un calcul simplu aratã cã o persoanã cu handicap grav costa dupã mãsurile de austeritate mai mult: 5 milioane indemnizatia propriu zisã si alte 5 somajul asistentului, fatã de 7 în total cît fusese anterior. Din pãcate, pe lîngã socoteala total pãguboasã, au mai fost create si o sumedenie de probleme sociale, persoanele cu handicap ajungînd uneori în situatii de-a dreptul dramatice, ei nemaiavînd îngrijitori si rãmînd la mila Domnului.

Noua lege nu se aplicã retroactiv

Ministerul Muncii a realizat în al doisprezecelea ceas toate aceste aberatii si a modificat legea astfel încît, de la 1 august 2012 primãriile sînt obligate sã facã ce decide persoana cu handicap respectivã. Astfel, dacã aceasta vrea indemnizatie, primãria o va achita, dacã va dori asistent personal va trebui sã-l angajeze cu tot ceea ce implicã asta: carte de muncã, plata salariului si a impozitelor aferente. Din pãcate, va fi mai greu de pus în practicã aceastã reglementare deoarece apãrînd la mijlocul anului, administratiile locale nu au banii necesari prevãzuti în buget. Vor trebui sã cearã la rectificarea bugetarã ce va urma sau vor trebui sã-si facã calculelele pentru anul 2013. De asemenea, legea nu se aplicã retroactiv, putînd fi angajati asistentii personali numai dupã solicitarea persoanelor cu handicap depusã dupã începutul acestei luni.

La Botesti, toti asistentii personali dati afarã

În mod normal, plata indemnizatiilor de handicap ori a salariilor de însotitori ar trebui suportatã de la bugetul de stat, dar niciodatã banii nu au fost pe mãsura cererilor, astfel încît o parte din cheltuieli trebuia suportat din bugetul local al primãriilor. În 2010, comuna Botesti din Neamt a fost una dintre putinele care a disponibilizat toti cei 28 de asistenti personali justificînd cã nu avea bani ca sã-i plãteascã. De atunci si pînã acum a plãtit indemnizatiile de handicap, dar mai mult din bugetul propriu. Astfel, pentru anul trecut statul a alocat acestei comune un buget de doar 170 de milioane de lei vechi pe cînd necesarul pe 2012 este de aproape douã miliarde de lei. Cu toate acestea, le-au fost achitate handicapatilor toate drepturile la timp, iar noii reprezentanti ai administratiei locale (în iunie s-a schimbat primarul!) sustin cã dacã vor avea solicitãri, vor angaja asistentii personali fãrã probleme si vor gãsi solutii pentru a le plãti salariile.

La Alexandru cel Bun, nimeni nu s-a atins de sãrmani

O comunã în care autoritãtile au înteles cã nu din banii ce li se cuvin celor loviti de soartã se pot face „afaceri“ este Alexandru cel Bun. Primarul Ion Rotaru a declarat cã oricum numãrul însotitorilor persoanelor cu handicap era mic, dar si dacã ar fi fost mai multi, nu s-ar fi bãgat nimeni peste aceastã categorie socialã. „Nu rezolvam noi problemele comunei cu banii de la însotitori sau de la cei cu care viata nu a fost prea darnicã! I-am lãsat sã îsi vadã de vietile lor, le-am dat tot timpul banii care li se cuvin si dacã putem, încercãm sã îi ajutãm“, a spus primarul Ion Rotaru. Pentru a se sti de modificarea legislativã în baza cãreia se pot face angajãri pentru supravegherea persoanelor cu handicap grav, de la Consiliul Judetean s-au transmis informãri în primãriile nemtene. „Merg în multe comune si voi continua acest demers, pentru cã vreau ca toate autoritãtile locale sã stie cã sînt obligate sã angajeze însotitori pentru persoanele cu dizabilitãti, dacã acestea îsi doresc sã aibã pe cineva care sã le poarte de grijã. S-au fãcut multe nedreptãti cînd s-au disponibilizat acesti însotitori, pentru cã ei chiar fãceau o treabã fãrã de care oamenii aflati în suferintã nu se descurcã“, a declarat Mihai Hanganu, consilier pe probleme sociale al presedintelui CJ Neamt, Culitã Tãrâtã.

Articol afisat de 2266 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective