Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 August 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

INTERLOPII SI CJ-ul

„Ascultati de interlopi la dumneavoastrã acasã“

• consilierii „poporului“ au virat cãtre uslasi • teoretic, fãrã presedinte • „trãdarea“ din sedinta de CJ de ieri a atras o replicã fãrã precedent a presedintelui forului judetean • „Ascultati de interlopi la dumneavoastrã acasã“ a spus Culitã Tãrâtã • în Consiliul Local a fost liniste, noua aliantã popularo-uselistã nefiind la fel de evidentã • se vorbeste de noi vicepresedinti la CJ • nici viceprimarul APEL al municipiului Piatra n-ar putea fi mai linistit, spun unele surse •

Legendele urbane vorbesc de faptul cã jocurile pentru sedinta CJ de ieri ar fi fost fãcute la Monte Carlo. De cãtre oameni de onoare din Piatra Neamt. Jenant pentru Monte Carlo. Miza: firme si bani. Rezultatul: cutite pe masã sau în spate.

Buboiul care puroia de ceva timp în judet, dregãtoriile la firmele subordonate CJ, a pleznit asearã în sedinta extraordinarã a forului nemtean, unde interese de grup, nu si de partid, au înclinat balanta cãtre USL. Consilierii PP-DD au virat cãtre USL, spre „uimirea“ sefului lor, care a avut un schimb de replici neprincipial cu o persoanã din public. Miscãrile de forte si maniera în care au fost fãcute au determinat o replicã durã din partea presedintelui CJ Culitã Tãrâtã: „Ascultati de interlopi la dumneavoastrã acasã!“, a spus el adresîndu-se noii majoritãti din CJ. Au fost consilieri care i-au cerut sã nominalizeze interlopii la care a fãcut referire... Momentul a fost depãsit prin înghitirea în sec de cãtre unii dintre cei prezenti si a fost nevoie de mai bine de douã ore ca sã fie votat primul proiect de pe ordinea de zi, în toiul unui scandal de zile mari.

Zi neagrã pentru APEL

Toate discutiile din legislativ s-au învîrtit de fapt în jurul unor interese: împãrtitea ciolanului, pentru cã majoritatea proiectelor de hotãrîri au vizat desemnarea consilierilor în AGA si CA ale societãtilor subordonate consiliului. De la începutul sedintei s-a anuntat de cãtre presedintele Tãrâtã cã în 3 dintre societãtile CJ, respectiv Troleibuzul, Drupo si Apa Serv, trebuie sã fie cîte 7 membri în adunãrile generale ale actionarilor, adicã 3 de la USL, 3 de la APEL si 1 de la PP-DD. La Neamt Turism trebuie 3, iar la WWW Neamt - unul. Frecusurile au început imediat ce s-au fãcut nominalizãrile, pentru cã, în cazul societãtii Troleibuzul s-au fãcut 3 nominalizãri de la APEL, iar cînd a venit rîndul celor de la USL sã anunte au strigat 5 oameni. Dorinel Ursãrescu, de la USL, s-a arãtat extrem de vocal si a zis cã se pot face nominalizãri cîte vrea partidul si nu cîte impune presedintele. Culitã Tãrâtã a dat citire textului de lege în baza cãruia reprezentativitatea partidelor în AGA si CA este direct proportionalã cu numãrul de consilieri desemnati de electorat. Ulterior avea sã se afle „smecheria“ uselistã, pentru cã per total au respectat proportia privind reprezentativitatea, întrucît cînd s-au încheiat propunerile la toate societãtile, uselistii erau în numãr egal cu apelistii. E drept cã acolo unde nu le-a convenit, nici nu au fãcut nominalizãri. Spre regretul APEL, nemaifunctionînd alianta stabilitã la constituirea legislativului, „oamenii presedintelui“ nu prea au încãput în dregãtoriile judetului.
Asadar, în AGA la Troleibuzul sînt uselistii Neculai Puscasu, Vasile Nica, Emilia Arcan, Dan Constantin si Vasile Pruteanu. La Drupo, activitatea societãtii va fi asiguratã de 4 pepededisti - Ciprian Serba, Stefãnut Ploscaru, Iulia Serban, Nadina Simion si uselistul Dan Constantin. La Compania Apa Serv, AGA este reprezentatã de Neculai Andone, Dorinel Ursãrescu, Andrei Ignat, Gabriel Visan, Ionel Arsene si Nadina Simion. La Neamt Turism, sustinerea consilierilor a fost pentru Dionisie Dumitrascu, de la APEL, ceilalti neavînd propuneri. Completarea locurilor rãmase disponibile se va face în sedintele viitoare. Adicã, unii au luat caimacul, altii...

O fatã plîngea, alta rîdea!

Dupã scandaluri cu multi decibeli, a început votul. La cererea presedintelui Tãrâtã, votul s-a fãcut în cabina pregãtitã special, în ciuda atitudinii de împotrivire uselistã, care ar fi vrut vot la vedere. „Ce Dumnezeu, legea e lege si nu poate fi negociatã! Se spune cã votul trebuie fãcut secret. Se voteazã la cabinã!“, a spus presedintele. Pînã la urmã s-a fãcut precum voia lui, dar asta a însemnat mai bine de o orã si jumãtate de voturi „secrete“, pentru cã fiecare consilier avea de tãiat sau nu zeci de nume. Apoi a urmat lunga centralizare a voturilor în cazul fiecãrui consilier propus a intra în vreo AGA sau CA. Timp în care s-au bãut zeci si zeci de pahare cu apã, cã nu mai apucau secretarele CJ sã ostoiascã setea consilierilor. Si tot în acest timp, interesul se vedea pe fetele tuturor alesilor. Cele mai multe zîmbete erau afisate în tabãra noii Puteri. ÃŽncerca sã zîmbeascã si fostul vice Pintilie, care chiar si-a justificat atitudinea triumfãtoare, explicînd cã „e tare bine în opozitie, cã te poti distra“. Mai „distrati“ pãreau a fi totusi cei din USL si 4 pepededisti, cãrora le-au iesit socotelile fix cum si-au calculat dinainte de sedintã.
Întrunirea legislativului judetean s-a întins tîrziu în noapte, undeva dupã ora 21. Rãmîne de vãzut cînd se va stinge vîlvãtaia. Si în ce termeni, pentru cã dincolo de presiunile mai mult sau mai putin voalate asupra votului, mai rãmîne un aspect de legalitate si reprezentativitate. Dacã noua majoritate îsi va mentine rîndurile strînse, un urmãtor pas ar putea fi vizarea functiilor de vicepresedinte.

Se repetã scenariul si la CL?

Este mai mult decît posibil ca întîmplãrile din sedinta de CJ sã se repete si în Consiliul Local Piatra Neamt. Cel putin asa aratã informatiile pe care le detinem. Cert este cã la sedinta de CL de ieri nu s-a repetat scenariul de la Consiliul Judetean. Alianta PP-DD-APEL a functionat ca unsã. Cele 10 proiecte de hotãrîre au fost aprobate fãrã probleme, cu mentiunea cã majoritatea au fost completate cu amendamente.
Cît priveste viitorul protocolului PP-DD-PDL, declaratia unei persoane din mediul politic este mai mult decît concludentã. „Sîntem 3 partide în CL si încearcã fiecare sã detinã suprematia. Se poartã discutii, se fac calcule si, pînã la urmã, probabil se vor face niste schimbãri. Este prea devreme sã ne pronuntãm la ce anume se va ajunge, dar negocieri se poartã“, a declarat o persoanã implicatã în jocul de la CL Piatra Neamt.
Pe surse am aflat cã vizat de aceste noi negocieri ar fi un post de viceprimar. Iar cum se vorbeste tot mai mult în ultima perioadã de o întelegere între PP-DD si USL, direct vizat ar fi viceprimarul sustinut de cei de la APEL. Postul ar putea reveni unei persoane din USL, cei de la PP-DD avînd deja unul, iar ca nume, cel mai vehiculat este cel al liderului pesedistilor pietreni, Aurelia Simionicã. Desi sînt si unii care nu ar paria pe numele mentionat. Oricum, dupã vointa pietrenilor, în CL Piatra Neamt sînt 11 consilieri USL, 9 APEL si 3 PP-DD. Aritmetica simplã aratã cã o aliantã între uslasi si PP-DD ar însemna o majoritate „confortabilã“ de 14 la 9. Cel putin pe hîrtie.

Ce se întîmplã la PP-DD?

Asa cum este bine stiut, presedintele acestei formatiuni în plan local, Mihai Fãrcãsanu, a bãtut palma cu APEL-ul, însã lucrurile i-au scãpat de sub control. Primul semnal a venit luni searã, cînd colegii sãi au votat cu USL în Consiliul Judetean. Aceasta cu toate cã Mihai Fãrcãsanu era ieri dimineatã mai mult decît optimist si hotãrît sã facã orice pentru functionarea vechiului protocol. Liderul PP-DD a declarat cã nu a existat nici o negociere cu USL în ceea ce priveste un nou protocol de colaborare. „Cei de la USL nu au nici un dialog cu PP-DD. Cel putin, cu mine nu a vorbit nimeni de la USL. Dacã sînt discutii pe sub masã, cei care le fac riscã sã fie pedepsiti conform statutului si li se poate retrage sprijinul politic. Protocolul cu APEL functioneazã si nu a intervenit nimic în acest sens“, a declarat, ieri dimineatã, Mihai Fãrcãsanu. Ceea ce s-a întîmplat dupã, nu prea i-a confirmat spusele. Si dacã rãmîne pe aceeasi pozitie, ar putea sã-i infirme si postul de vicepresedinte al CJ.

DRUPO, mãrul discordiei?

Situatia tensionatã dintre APEL si „fractia“ din PP-DD se pare cã are la bazã functiile din AGA de la Drupo, firmã ce apartine Consiliului Judetean, informatia ajungînd la redactie cu mult înainte de sedinta de asearã. Societatea se aflã cu un pas în groapã, un recent audit scotînd la ivealã o „gaurã“ de 150 de miliarde de lei. Cu toate acestea, cineva de la PP-DD ar fi solicitat 4 functii în AGA la Drupo (ceea ce s-a votat asearã), cerintã respinsã de cei de la APEL. Supãrati, cei de la PP-DD au discutat cu reprezentantii USL, care au fost de acord sã le ofere cele 4 functii, dar cu o conditie: sã facã majoritatea cu ei în CJ. Una peste alta, un lucru este cert, si anume cã USL vrea musai sã aibã un cuvînt de spus atît în CJ, cît si în CL Neamt. Pentru asta este dispus sã facã aliante cu oricine, mai putin PDL. „Noi vrem o majoritate în Consiliul Judetean si în Consiliul Local. Asa cum PDL nu are nici o problemã sã facã majoritate cu PP-DD, cred cã putem sã facem si noi acelasi lucru. ÃŽn aceste conditii este firesc sã ne dorim functiile de vicepresedinte la CJ si viceprimar la CL. ÃŽn acest moment avem discutii cu mai multi posibili parteneri. Am dorit sã facem aliantã cu UNPR, mai ales cã avem o aliantã la nivel central, însã nu s-a concretizat nimic pînã în prezent“, a declarat Ionel Arsene, liderul social democratilor nemteni. Cît priveste nominalizãrile pentru functiile de vicepresedinte si viceprimar, politicanul a declarat cã vor fi luate decizii numai în urma unor consultãri în cadrul USL.

Articol afisat de 3919 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective