Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2012
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Iunie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

ARMAGHEDON la JANDARMERIE

• într-o scrisoare remisã redactiei, un grup de jandarmi denuntã prespuse practici neortodoxe ale conducerii • autorii anonimei se plîng cã nu au avut posibilitatea sã voteze, iar jandarmii cu „pile“ au fost favorizati, în sensul cã au pãzit sectiile de votare pe care si le-au dorit • un alt aspect grav prezentat de denuntãtori este cel privind asa numitele cazuri ale unor cadre care sînt trimise la investigatii psihiatrice pe motiv cã ar avea probleme •

Jandarmeria Neamt stã pe un butoi cu pulbere. Cel putin asa reiese dintr-o scrisoare anonimã remisã redactiei de un „grup de lucrãtori din IJJ Neamt“. Unele dintre aspectele prezentate sînt grave si ar putea sã facã obiectul unor cercetãri mai amãnuntite din partea celor în drept. Paharul nemultumirilor pare cã s-a umplut cu prilejul alegerilor locale, cele mai multe aspecte din cuprinsul delatiunii fãcînd referire la modul în care jandarmii au fost împãrtiti la sectiile de votare, si nu numai. Un alt aspect prezentat este cel al jandarmilor care sînt trimisi la diverse controale psihiatrice pe motiv cã ar avea probleme de aceastã naturã. Conducerea Inspectoratului Judetean de Jandarmi Neamt a rãspuns punct cu punct la toate acuzatiile aduse. „Ni s-a furat dreptul de a ne exprima opinia prin vot pentru administratia publicã localã. Desi legea prevedere clar aceste drepturi, comanda unitãtii a hotãrît cã noi nu putem participa la vot. (...) Locotenent colonelul Trifan Dan ne-a comunicat cã cei care vor vrea sã voteze nu vor putea pentru cã nu sînt efective ca sã-i schimbe în serviciu. Ba, am fost luati si la misto si chiar amenintati cã dacã ne vom cere acest drept vom fi repartizati la cele mai îndepãrtate sectii de votare. (...) Am intrat în misiune la ora 13 si am iesit dupã aproximativ 40 de ore. Noi avem cunostintã cã aceastã misiune trebuia sã se execute în douã schimburi nu pe unul singur. Existã oameni care si-au exprimat dorinta de a vota si prin raport scris, însã au fost repartizati la sectii de votare îndepãrtate de localitatea de domiciliul tocmai pentru a nu vota“, se aratã în scrisoarea remisã redactiei. La aceste acuzatii, conducerea Jandarmeriei a oferit urmãtorul rãspuns: „ÃŽn cadrul instructajelor efectuate s-a precizat cadrelor unitãtii cã au dreptul de a vota, dar nu a fost nici o solicitare în acest sens. Dacã ar fi fost astfel de solicitãri, unitatea era pregãtitã sã-l înlocuiascã pe respectivul pentru o perioadã de timp, cît sã-si exercite acest drept (...). La ora 13 s-a executat instructajul cu efectivele din cadrul structurilor din Piatra Neamt, dupã care s-a plecat în misiune, jandarmii avînd obligatia de a lua în pazã sectia pînã la ora 18. Datoritã faptului cã unitatea a avut de asigurat un numãr foarte mare de sectii de votare (115 sectii), misiunile permanente de pazã au trebuit continuate si nu au existat efective pentru a executa acest gen de misiune în douã schimburi. S-a ajuns ca un jandarm sã lucreze în aceastã perioadã pînã la 40 de ore, însã au fost cazuri exceptionale (...). Executarea serviciului militar impune respectarea cu strictete a disciplinei militare si suportarea rigorilor vietii ostãsesti (...).

Oameni distribuiti la sectii dupã bunul plac al unui ofiter

ÃŽn continuare, jandarmii nemultumiti se plîng de faptul cã locotenent colonelul Trifan Dan, prim adjunctul inspectoratului, ar fi distribuit oamenii pe sectii dupã bunul lui plac si pãrtinitor. „Jandarmii au fost distribuiti la sectii în functie de telefoanele date si interventiile celor care au primit daruri pentru a facilita locurile din oras. Ceillati au fost trimisi la sectii de votare uitate de lume“, se aratã în plîngere.
Conducerea IJJ Neamt rãspunde, afirmînd cã primul adjunct are atributii de a planifica, organiza si coordona misiunile compartimentelor si subunitãtilor. La acuzatia conform cãreia transportul la sectiile de votare s-ar fi fãcut preferential, în sensul cã unor cadre li s-a aprobat transportul cu masinile personale cu posibilitatea de decontare a cheltuielilor, iar altora fãrã decontare, sefii Jandarmeriei Neamt au precizat: „La nivelul unitãtii s-au stabilit douã trasee de deplasare a cadrelor cãtre locul unde îsi vor desfãsura misiunea. Traseul mai lung si pe care se regãseau mai multi jandarmi a fost ales pentru a fi acoperit de cãtre autocarul unitãtii. Deplasarea pe al doilea traseu s-a fãcut cu autovehiculele personale, acestia avînd dreptul de a deconta transportul, dar si în acest caz s-a luat decizia ca fiecare autovehicul sã transporte mai multe cadre cãtre destinatie“. Cît priveste folosirea la procesul electoral al cadrelor care lucreazã în ture, desi nu ar trebui sã se procedeze astfel, IJJ Neamt a precizat cã toti cei care executã misiuni si depãsesc programul de lucru vor beneficia de timpul de recuperare aferent, în termen de 60 de zile de la data executãrii misiunii, atunci cînd situatia o va permite.

Jandarmi trimisi la psihiatrie?

Ultimul punct din lista nemultumitilor se referã la situatia lucrãtorilor care ar fi trimisi la consultatii psihiatrice. „Unor cadre care trec prin momente dificile în viatã si care sînt abãtuti si supãrati din motive personale, li se ia arma din dotare si sînt trimisi la investigatii psihiatrice, fiind scosi din serviciu. (...) Cei cãrora li s-a luat armamentul sînt pusi sã execute misiuni în zone dificile ale orasului, riscîndu-si viata, neavînd posibilitatea de a se apãra în caz de nevoie. Si asta, deoarece comandantului îi este teamã ca nu cumva respectivul sã facã vreo prostie cu armamentul din dotare“. Sefii jandarmilor nemteni afirmã cã legea le permite sã ia mãsuri atunci cînd identificã probleme de naturã psihologicã datorate situatiilor de viatã personale negative sau stresante. „Conform normelor metodologice în vigoare se poate restrictiona accesul temporar la armament si munitie. Pe fondul persistentei si a amplificãrii problemelor psihologice cadrele militare pot fi îndrumate pentru evaluãri de specialitate la Spitalul Militar Iasi. Cei care sînt în astfel de situatii, nu mai executã misiuni independent sau în patrule de douã persoane, ci sînt integrati în dispozitive mai ample, unde riscurile sînt mai mici, fiind observati si protejati de cãtre colegi“, se aratã în comunicatul transmis de cãtre cãpitanul Cãtãlin Resmeritã, purtãtorul de cuvînt al jandarmilor nemteni.

Articol afisat de 2475 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective