Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2012
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Martie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SECURITATEA CEAUSISTÃ SI „ATENTATUL“ UNOR COPII

SECURITATEA CEAUSISTÃ SI „ATENTATUL“ UNOR COPII

• de la o joacã de copii, pietreanul Mihai Bontea a fost tîrît prin puscãrii si condamnat politic • cicã ar fi atentat la siguranta statului comunist • dupã ce a executat pedeapsa a fost urmãrit de Securitate pînã aproape la Revolutie • de peste 20 de ani stã în acelasi bloc cu securistul care l-a anchetat cînd era un copil •

Pietreanul Mihai Bontea, de 72 de ani, proprietarul unei mici fabrici de mobilã din oras, a avut parte de-o viatã tumultoasã. De prin anul 1959, adicã timp de vreo trei decenii a tinut pe jar fosta Securitate, motiv pentru care nici el nu a avut o viatã prea usoarã. Totul a plecat de la o joacã de copil, de la un mic „rãzboi“ pe care el si alti vreo cinci pusti l-au inventat în anul 1954, pe cînd avea numai 13 ani. Copii fiind, au gãsit douã arme, fãrã munitie, au creat o micã organizatie secretã si au inventat numai un rãzboi al lor pe care l-au desfãsurat pe dealul Cîrloman. Au avut si un jurnal si nume conspirative cum ar fi „Monte Cristo“, „George Farrow“ ori „Luigi Wampa“. Aveau carnete de membru si achitau cotizatii lunare. Cînd s-au plictisit, pustii au abandonat „lupta“, iar grupul s-a destrãmat cîtiva ani mai tîrziu, cînd Bontea si alti doi prieteni au intrat la Liceul „Petru Rares“. ÃŽn 1959 Securitatea a aflat de micul lor joc si l-au catalogat ca atentat la siguranta statului comunist. Si a început prigoana. Bontea a fost arestat, gãsit vinovat si condamnat la 8 ani de muncã silnicã. ÃŽn final acuzatiile s-au schimbat, au pierdut caracterul politic si s-a ajuns la o pedeapsã de doi ani din care a executat efectiv un an, nouã luni si 29 de zile. Foarte greu si-a terminat studiile, a devenit inginer, dar a fost mereu urmãrit de Securitate. Recent a cerut în instantã recunoasterea caracterului politic al condamnãrii si daune de un milion de euro. A avut cîstig de cauzã cu prima cerere, iar pentru a doua Tribunalul Neamt i-a acordat 150.000 de euro. Statul român nu a fost dispus la platã, a fãcut recurs, iar Curtea de Apel Bacãu a întors sentinta si a considerat cã nu i se cuvin despãgubiri.

Arme gãsite în ruinele unei foste brutãrii

Viata nemteanului urmãrit aproape toatã viata de Securitate nu a fost deloc una usoarã. Cu toate acestea Mihai Bontea se poate considera un om realizat. A reusit sã finalizeze liceul si cu toate vitregiile a urmat si facultatea si a devenit inginer. Nu i-a fost usor nici în productie, dar a rãzbit si acolo. Si-a întemeiat o familie frumoasã si se mîndreste cu douã fiice. Acum, la vîrsta la care unii îsi cresc nepotii, el nu are liniste si pentru a fi activ si a se simti de folos în continuare, a pus bazele unei firme de mobilã. „Familia este cea care m-a ajutat foarte mult, care m-a sprijinit întotdeauna, si de unde mi-am luat resursele ori de cîte ori am avut nevoie. Familia este locul unde într-adevãr îti gãsesti linistea si echilibrul. Nu pot sã-mi închipui o viatã fãrã ai mei si nu cred cã as fi reusit în viatã dacã ei nu mi-ar fi fost aproape“, spune Mihai Bontea despre cei de lîngã el, sotia si cele douã fiice. Chiar dacã incidentul care i-a marcat destinul a avut loc în urmã cu foarte multi ani, rememoreazã faptele ca si cum acestea s-ar fi întîmplat ieri. „Eram niste copii de 13 ani, care aveam în cap toate aventurile pe care le mai vãzusem în filmele de rãzboi. ÃŽn plus, unul dintre noi, Petru Botezatu, care acum este rezident în SUA, avea colectia de cãrti de aventuri «Dox». Erau în vogã la acea vreme. Poate nu s-ar fi întîmplat nimic dacã într-o bunã zi nu ne-am fi dus sã ne jucãm în ruinele unei foste brutãrii din cartierul Precista. Eram cinci în grup si ne ascundeam unii de ceilalti. Ce vreti, eram copii. Numai cã la un moment dat, unul dintre noi a gãsit în peretii unei foste magazii armele. De acolo a început totul. Atunci s-au pus bazele organizatiei «Vulturul»“, a povestit Petru Bontea.

Un carnet gãsit la mãnãstire

Acesta si-a amintit cã din acea organizatie fãceau parte pe lîngã el Petru Botezatu, Mihai Cristali, care acum se aflã în Timisoara, Constantin Apescãritei, Dan Cocias, Mihai Horia si Dumitru Necula. Acesta din urmã a decedat, iar unora din membrii grupului li s-a pierdut urma. „Asa a luat fiintã asociatia Vulturul. Botezatu era cãpitan, eu eram secretar si strîngeam cotizatiile, iar toatã activitatea era mentionatã într-un registru jurnal pe care îl tineam eu. Ne jucam si noi si ne imaginam rãzboaie pe care le purtam pe dealurile din împrejurimile orasului. Nu rãsturnam noi atunci regimul politic (rîde - n.r.), în nici un caz nu de asta a fost vorba. Pur si simplu ne jucam si ni se pãrea absolut fantastic. ÃŽn fine, anii au trecut, iar dupã ce am terminat scoala generalã eu, Botezatu si Cristali am intrat la liceu. Restul s-au împrãstiat care pe unde. Nimeni nu ne-a întrebat niciodatã nici de arme, nici de carnetele de membru pe care le aveam la asociatia noastrã si nici de registru. Asta pînã în anul 1959, cînd Constantin Apescãritei ar fi vrut sã se cãlugãreascã. Ar fi mers la Mãnãstirea Horaita si a intrat sub îndrumarea unui cãlugãr mai în vîrstã. A stat acolo destul de putin, cîteva luni, dupã care a abandonat lucrurile acolo si a plecat. Printre toate obiectele lui pe care le lãsase la mãnãstire se afla si carnetul de membru de la asociatia noastrã. A fost cãutat, a fost gãsit pe la Bucuresti si de aici a pornit totul“, a rememorat Mihai Bontea anii de dinaninte de începerea calvarului.

„Crema societãtii românesti era în puscãrie“

Apoi, Securitatea i-a vînat la propriu pe toti membrii fostei asociatii „Vulturul“. Bontea a fost arestat pe cînd era elev de liceu si timp de doi ani a fost purtat prin mai multe penitenciare din tarã. „Cel mai greu cred cã le-a fost pãrintilor, care foarte mult timp nu au mai stiut nimic de mine. Nu stiau dacã-s viu sau nu si nu aveau nici cea mai micã idee unde m-as putea afla. Timp de doi ani, în perioada 1959 - 1960 am fost în Penitenciarul Bacãu, Penitenciarul Jilava, înapoi la Bacãu, în Penitenciarul de la Piatra Neamt, iar la Bacãu, si ultimul a fost colonia de muncã Peninsula, din judetul Constanta, subcolonia Nazarcea. La anchetã am luat si bãtaie, dar cel mai greu era cînd ne tineau în picioare, la perete, ore, zile, nopti, de nu mai stiam în ce zi sîntem, ori dacã-i zi sau e noapte. ÃŽn acele vremuri eram cîte 100 în camerã si nu apucam niciodatã sã-i stim pe toti, pentru cã foarte repede se fãceau schimbãri, plecau unii, veneau altii. ÃŽn acele vremuri tulburi, în închisoare se afla crema societãtii românesti. Erau toti intelectuali, oameni cu carte, culti, cititi. Vorbesc de profesori universitari, juristi, toti cei care se opuneau sistemului, ori despre care sistemul credea cã se opun. Am auzit atunci cã printre noi ar fi fost si Pãstorel Teodoreanu. Nu l-am cunoscut personal, dar am auzit cã ar fi fost încarcerat la aceeasi închisoare unde mã aflam si eu“, a mai spus pietreanul.

Stã în acelasi bloc cu securistul care l-a anchetat

Cel care s-a ocupat de ancheta în cazul Bontea a fost Aurel Mihalcea. Acesta s-a aflat o vreme în rîndurile Securitãtii din Piatra Neamt, iar mai apoi în structurile de la Bacãu. „La înfiintarea judetului, Mihalcea a devenit comandantul Securitãtii din Piatra Neamt. El ne-a anchetat. Culmea este cã acum locuiesc cu el în acelasi bloc, pe aceeasi scarã. Din anul 1990 sîntem vecini. Cînd m-am mutat eu acolo el deja locuia în acel bloc, venise se pare de la Caras Severin unde lucrase în Securitate pînã la Revolutie. Sîntem vecini de ani de zile, dar asta nu înseamnã nimic pentru mine. A încercat la un moment dat sã mã contacteze, sã vorbeascã cu mine, nu stiu ce-ar fi avut sã-mi spunã. Am refuzat dialogul, atît i-am spus: «Nu am ce discuta cu dumneata». ÃŽmi este absolut indiferentã persoana lui si nu vreau sã am de-a face cu el. Nici mãcar o clipã nu am intentionat sã plec eu de acolo cînd mi-am dat seama cã sîntem vecini, nici acum nu-mi doresc acest lucru. Asta-i rãzbunarea mea, dacã pot sã-i spun asa: sã stau lîngã el si sã-l sfidez. Noi, cei condamnati politic avem douã mari calitãti: nu urîm si nu ne rãzbunãm. Vrem doar sã ni se recunoascã caracterul politic al perioadei de detentie. Sînt solutii diferite, de la o instantã la alta. Mie mãcar mi s-a recunoscut acest caracter, dar Curtea de Apel Bacãu a apreciat cã nu mi se cuvin daune. Dar în cazul lui Cristali, la Timis, s-a dat altã solutie, nu i-a fost recunoscut acest caracter. Sîntem totusi în aceeasi tarã, iar instantele judecã dupã aceleasi legi, nu-i asa?. Eu am atacat sentinta, iar acum cauza se aflã la ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie, care va da o sentintã definitivã“, a mai spus Mihai Bontea. Acesta este presedintele filialei nemtene a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, si prin asociatie a initiat o actiune similarã cu a lui si în numele lui Petru Botezatu, care acum se aflã în SUA.

„De prin ã'87 nu am mai prezentat interes“

Dupã toate cele pe care le-a pãtimit din cauza unui joc de copil, l-am întrebat pe inginerul Bontea dacã se simte un om liber, ori dacã încã se simte urmãrit, filat sau supravegheat. „ÃŽn nici un caz nu mã simt amenintat. De nici un fel. Stiu despre ce vorbesc. Am fost urmãrit de cînd am iesit din închisoare pînã prin 1987. Apoi gata, au încetat. Nu am stiut niciodatã de ce mã urmãresc si nici de ce au încetat sã facã acest lucru. Probabil cã nu mai prezentam interes. Si-or fi dat seama în sfîrsit cã nu prezint nici un pericol. Nu stiu ce sã spun. ÃŽn ce priveste anii de dupã Revolutie, abia atunci m-am simtit un om liber, cu adevãrat“, a mai adãugat Petru Bontea. Tot atunci Mihai Bontea a devenit director general la fabrica de mobilã din Piatra Neamt. Cu toate suferintele îndurate pînã la acel moment nu a avut nici un gînd sã emigreze în lumea largã, desi posibilitãti a avut destule. De asemenea, nu a intrat în nici o formatiune politicã, chiar dacã i s-a propus acest lucru din mai multe directii. „Am fost curtat de multi, dar nu am acceptat. Nu am fost membru al nici unei formatiuni politice. Nu am fãcut nimic si am fost arestat, daã' sã mai si fac ceva...“, a încheiat pietreanul cu un surîs amar în coltul gurii.
Dintre toti „Vulturii“ el este unul din cazurile fericite, un om cu o viatã împlinitã. Altii, din acelasi grup, nu au avut suficientã tãrie pentru a trece peste greutãtile suferite în perioada comunistã si au rãmas profund marcati de perioada nesfîrsitã de interogatorii, precum si de perioada detentiei, si nu si-au mai revenit niciodatã

Articol afisat de 2725 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective