Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2011
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 5 Decembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mos Nicolae si capitalismul stiintific

La vita e bella



• Din nou 1 Decembrie, din nou Ziua Nationalã, din nou prilej de mîndrie patrioticã. La Bucuresti, pe lîngã huiduieli, presedintele care face baie are parte si de manifestãri de admiratie netãrmuritã si supusenie, ca pe vremea boierilor. Un sãrman îi sãrutã dosul mîinii în vãzul multimii. ÃŽnduiosãtor. Uitîndu-mã la imaginile de la Alba Iulia si vãzînd cu cîtã demnitate merge premierul, cu cocarda peste paltonas, în ritmul huiduielilor, mã cuprinde un sentiment ciudat. Cum poate un om serios sã mai iasã în multime cu un aer atît de senin si, mai ales, atît de senil? Mi se face rusine. Astept, pe cale de consecintã, pupatul în cur. ÃŽn direct si la o orã de maximã audientã. Dupã baie. De multime. Sãrmanã natie, sãrman popor pe post de apã caldã.

• ÃŽnflãcãrat de patriotism, nu pot totusi sã nu realizez încã o datã cã în România cea sãrbãtoreascã se poartã în disperare penalitãtile. Fiecare penalizeazã pe fiecare, oricine poate îl pãcãleste pe celãlalt, avînd grijã ca jaful sã nu poatã fi probat, si nimeni nu mai produce nimic. Penalitãtile ajung în cele mai multe cazuri mult mai mari decît datoriile propriu-zise, nelãsînd nici o sansã datornicului de a se despovãra. Penalizati, bãieti, penalizati! E mai simplu si mai usor decît a merge la muncã.

• O bancã din Ploiesti a prãjit, la propriu, 150.000 de euro. Se pare cã Dumnezeu mai dã uneori si semne vitale. Cu toate cã, dacã ne gîndim bine, tot noi vom fi cei care vom plãti daunele, stiut fiind faptul cã, prin lege divinã, bãncile trebuie sã facã perpetuu profit. Dincolo de crizã, dincolo de viatã, dincolo de moarte. Si, mai grav, dincolo de lege.

• De altfel, cersetorii de la bãnci, vor în continuare bani. Vin si la ei sãrbãtorile, nu? Trîntorii acestia nenorociti trãiesc în altã lume. Blocheazã salarii, rad tot si nu se declarã niciodatã îndestulati. Bani si asa, degeaba plãtiti. Dupã cum am constatat, nu ai nici o sansã sã plãtesti cît vor ei decît dincolo de moarte. Bazati pe proteguirea unei justitii inepte, dispretuind orice prevederi legale, tac si „fuck“. ÃŽntre timp se pregãteste o nouã rundã de sprijinire a bãncilor strãine, de cãtre populatie. Vai de ea! Oricum, în virtutea amînãrilor efectelor hotãrîrilor judecãtoresti privind salarizarea bugetarilor pînã în 2016, astept cu interes penalizãrile pe care guvernul, în mod firesc, ar trebui sã le plãteascã. De ce rîdeti?

• O ceatã de nesimtiti, adunati sub titulatura unei firme de fãcut bani din ordinãrii, îsi face o reclamã scîrboasã pe toate posturile teve. „Unde-s multi, cîstigul creste“ spun ei justificîndu-si „bucuria de a cumpãra“; la de trei ori valoarea produsului, evident.

• Si fiu de bancher, si beat si bîlbîit. Posesor de Bayern Motorische Werke, student la Haga, în Dutch, dupã a doua sesiune a bacalaureatului. Pe banii fostului cioban ajuns bancher. Sunã ca dracu’, vorba lui Petre Roman. Analfabetul ucigas este opera noastrã, a profesorilor aflati la îndemîna pãrintilor, veritabili ministri ai educatiei, dar pe care nu-i intereseazã din ce pricini ne cersim fãrîma de salariu pe scãrile bãncilor.

• Din cugetãrile unui cap pãtrat: „Se încearcã acreditarea ideii cã statul este rãspunzãtor de starea fiecãrui cetãtean. Nu este adevãrat“. Bine ai grãit mãria ta! Nu esti rãspunzãtor pentru nimic. „Toatã tara asta este o tarã de mãmicute si bebelusi“. Si de bolnavi, împãrate! Care de anul viitor vor trebui sã-si plãteascã spitalizarea. Sper sã trãiesc pînã cînd veti da socotealã. ÃŽn fata natiei ãsteia prostite si imbecilizate de performantele capitalismului.

• Bani multi pentru administratia prezidentialã si pentru serviciile secrete. Boschetarul din garsoniera de sub mine, turnãtor sub acoperire la „Raza Soarelui“, îmi rîde în nas si, beat mort, îmi tine o lectie de capitalism stiintific. Prietenul militienilor tocmai si-a luat cei 40 de lei ca soldã de la plutonierul sef si s-a îmbãtat ca un bou. Animalul ãsta stie cel putin sã trãiascã. Asemeni unui vierme, dar trãieste, nu?

• La Parlament si în institutiile fundamentale ale statului Ziua Nationalã se sãrbãtoreste non stop în tot uichendul. Parlamentarii si-au tras o sãptãmînã de vacantã, regretînd cã din pricini meteorologice nu pot sã meargã la sãnius. Prin ministere bate vîntul în ciuda faptului cã elevii merg la scoalã. Normal, profesorii trebuie sã fie întotdeauna ocupati.

• Românii se bat pe viatã si pe moarte pentru tigãile cu pret redus.
Bucãtãriile si debaralele sînt pline de teflonãrii de doi bani; goale. Ce sã ne mai mirãm cã nu putini sînt aceia care, nãrãviti la avantajele universului secãnd hend, vîneazã „giumboxul lui Smaili“, „sufletul petrecerii“ si „alte chestii din garaj“.

• ÃŽncepe sezonul colindelor, aceastã afacere muzical dramaticã exersatã cu osîrdie de toti cei ce se cred a fi îndreptãtiti sã cînte. De la grupa micã la folkistii liceeni, de la rãgusiti la rîgîiti si la supersoprane, toti urlã colinde. Vedetele au pornit în turnee plãtite în euro de cãtre municipalitãtile sensibile la cerintele muzicale ale populatiei, manelistii bocesc nasterea Domnului cu acorduri si onomatopee de care ne-am sãturat pînã peste cap si muzicienii mai fini o trag în ritmuri pop si rock, cu Crãciunite în curul gol. Un cîntec de sãrbãtori e tara toatã. Si pe deasupra, inflatie de bancuri. Cineva vrea sã ne facã sã rîdem. Se spune cã rîsul e benefic pentru sãnãtate. Si alungã foamea.

• Cînd mã gîndesc ce ne asteaptã în 2012 mã apucã disperarea. ÃŽncã un an din viata noastrã va fi pierdut iremediabil în virtutea calitãtii de martori consecventi si îndobitociti ai bãtãliei cetelor de imbecili pentru putere. Care putere se aflã la îndemîna unei populatii cel putin bizare. Care, deocamdatã, pare a fi destul de multumitã de libertatea de a umbla pe strãzi si a se zgîi la ghirlandele luminoase. Acum, ca în fiecare an, e preocupatã de tocarea banilor la sopingul de sezon.

• Pentru cã, mîine searã, cel putin asa se spune, vine Mos Nicolae. Cu noul manual de capitalism stiintific în traistã. La incredibilul pret de numai 14,99 lei. ÃŽmpreunã cu ziarul, evident.

Articol afisat de 2231 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective