Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Noiembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PRIMARUL CARE ESTE CEL MAI BUN...

PRIMARUL CARE ESTE CEL MAI BUN...

• un sondaj de opinie comandat de primarul Arnãutu aratã cã activitatea lui este cea mai bunã si cea mai foarte bunã în proportie de 76% • consilierii locali au medii între 5,83 si 7,59 • printre codasi se numãrã si consilieri din opozitie, dar si unii din PDL • si unii si altii se îndoiesc de corectitudinea sondajului • „De unde sã stie cetãtenii activitatea consilierilor, dacã ei vin doar la sedinte de 2-3 ori pe lunã, intrã si ies, fãrã sã mai facã altceva“, a replicat Decebal Arnãutu • sondajul a costat circa 100 de milioane de lei vechi, fiind plãtit din bugetul local •

Primarul Decebal Arnãutu a pus recent la dispozitia consilierilor locali rezultatele unui sondaj de opinie pe teme socio-economice, realizat la initiativa sa, în perioada 17-22 iunie 2011. Întrebãrile si rãspunsurile redate sub forma unor diagrame au fost adunate într-o cãrticicã avînd pe antet numele firmei ROCOR GROUP SRL. Nu s-a spus nimic despre expertiza firmei mentionate, misterul persistînd si dupã o cãutare, fãrã folos, pe Google. Societatea respectivã nu este de gãsit în nici o bazã de date. Revenind la sondaj, acesta aratã, în linii mari, cã activitatea edilului tîrgnemtean este catalogatã de 76% dintre repondenti ca fiind bunã si foarte bunã, în timp ce consilierii locali au primit medii între 5,83 si 7,59, unii fiind necunoscuti pentru o mare parte dintre intervievati. Sondajul nu spune, însã, si numãrul exact de persoane care au fost chestionate.

Ãsta da, sondaj, aceleasi note, pozitii diferite

Alesii nu sînt atît de bine vãzuti precum primarul, iar centralizarea notelor acordate pentru activitatea lor de pînã acum a dus la medii cuprinse între 5,83 si 7,59, cel mai bine fiind notat independentul Serafim Lungu. El este urmat de Adrian Mironeasa, PDL (fost consilier, în prezent director al firmei de salubritate ECO TG Tîrgu Neamt), cu 7,52, iar a treia medie, respectiv 7,02, a revenit lui Florin Soric, PDL. Restul alesilor tîrgnemteni, indiferent de partid, au între 6 si 7, pentru ca ultimul loc sã fie împãrtit, cu aceeasi medie 5,83, de Doinel Boca, de la PNL, si Vasile Dron, de la PSD. La un studiu mai atent al diagramelor se observã cã unor reprezentãri grafice identice li s-au asociat, în mod bizar, rezultate diferite. E cazul liberalului Traian Humulescu, „cotat“ cu media 6,98, desi notele sale aratã leit ca ale lui Serafim Lungu, indicînd, în concluzie, un nivel maxim de popularitate. Identice sînt si notele obtinute de liberalul Doinel Boca si pedelistul Ion Burlacu, dar primului i s-a calculat media 5,83, iar celui de-al doilea, 6,5. Medii diferite au si pesedistii Vasile Dron si Paul Chitic, desi au note similare.

„Doar Arnãutu e singurul care este cunoscut si apreciat. E un sondaj fãcut de el, pentru el“

Veridicitatea sondajului e pusã de unii la îndoialã. „Pentru mine acest sondaj nu conteazã, e nesemnificativ si nerelevant. Se vede cã e fãcut pe genunchi, la ordin politic“, a declarat Doinel Boca. „E o aiurealã de sondaj, nu mã afecteazã în nici un fel ce scrie acolo. Dintre toti, doar Arnãutu e singurul care este cunoscut si apreciat. E un sondaj fãcut de el, pentru el. ÃŽn rest nimeni nu e bun, nici vicele, nici consilierii. Pe cine a întrebat sã-mi dea mie notã? Nu se spune numãrul repondentilor, studii, vîrstã, sînt anumite criterii luate în considerare cînd se face un sondaj. Am cãutat pe internet si nu am gãsit Rocor Group SRL, am vrut sã vãd dacã e o firmã de sociologie. Sînt bani cheltuiti aiurea, se vede clar cã nu e un sondaj corect“, a spus Vasile Dron.

Sondaj criticat si de consilierii PDL

Nici Emanoil Brodoceanu si Maria Vrînceanu, codasii din rîndul pedelistilor, nu cred în veridicitatea studiului. „Am dubii serioase în legãturã cu sondajul. Nici nu l-am prea luat în considerare. Nici nu stiu cît de competentã e firma care l-a realizat“, a spus Brodoceanu, care a primit cea mai micã medie dintre pedelisti, respectiv 6,02, fiind, potrivit sondajului, un necunoscut pentru 51% dintre cei intervievati. Penultimul loc într-o ierarhie a consilierilor PDL a revenit, cu media 6,2, Mariei Vrînceanu, sorã mai micã a Ministrului Muncii, Sulfina Barbu: „E o uniformizare în acel sondaj. Fiind cea mai tînãrã dintre consilieri, mã declar multumitã dacã am o cunoastere de 50% în fata electoratului. Dar, pe de altã parte, foarte mare încredere în sondaj nu am, mai ales cã existã speculatii cã s-ar fi fãcut si la nivelul comunei Timisesti. Ce legãturã are cu Tîrgu Neamt? ÃŽn plus nu se spune pe ce segment de populatie si pe ce numãr de persoane s-a realizat, nici nu am auzit de firma respectivã. As putea spune cã am un grad foarte scãzut de încredere în acest sondaj, cred cã ar trebui sã ne uitãm fiecare la activitatea lui“ a fost de pãrere consiliera.

„Oamenii nici nu stiu cine sînt consilierii. Primesc note bune doar de la vecini, rude, prieteni“

ÃŽn opinia primarului Decebal Arnãutu, sondajul este corect si supãrarea membrilor legislativului nu este justificatã. „Sondajul e comandat de primãrie, de primar. A costat în jur de o sutã de milioane de lei vechi, din bugetul local. Banii au fost alocati pentru studiu sociologic încã de la începutul anului, cînd s-a constituit bugetul. Nu stiu sã vã spun acum despre firmã, nu stiu cine este, a fost aleasã printr-o selectie de oferte, nu m-am ocupat eu, ci alte compartimente ale primãriei. Acum (n.r. - sfîrsitul sãptãmînii trecute) nu sînt la birou, sînt la Tîrgu Mures si ca sã furnizez alte date trebuie sã mã interesez. Nu m-am amestecat deloc în acest sondaj, datoria mea a fost sã aflu ce vor cetãtenii sã se înfãptuiascã în oras. ÃŽn 11 ani de activitate ca primar am fãcut doar douã sondaje, e nevoie de unul mãcar odatã la patru ani. Cum sã fie multumiti consilierii de sondaj dacã atunci cînd vin la depuneri de coroane, de exemplu, si mã refer aici la cei din opozitie, pleacã imediat. Oamenii nici nu stiu cine sînt consilierii locali, sau ei sînt cunoscuti doar de cetãtenii din cartierele lor, primind în consecintã note bune doar de la vecini, rude, prieteni, membri de partid. Marea majoritate nu ies prin oras, nu se întîlnesc cu cetãtenii pe cartiere. La acele întîlniri pe care le avem noi, joia, la Casa Culturii, nu vin. Cînd îi invit la bisericã, la cîte un hram, participã doar unu-doi din cartierul respectiv. De unde sã stie cetãtenii activitatea lor dacã ei merg doar la sedinte de douã-trei ori pe lunã, intrã si ies, fãrã sã mai facã altceva. Le-am explicat si dînsilor: nu fiti supãrati, e activitatea voastrã. Faceti ca primarul, stati de vorbã cu oamenii, pupati-i, sã le strîngeti mîna, sã aveti întîlniri cu ei, nu veniti doar la sedinte si atît. Eu în 41 de ani am avut o permanentã relatie cu oamenii. Fiecare om ar trebui sã-si facã un proces de constiintã si sã se întrebe ce am fãcut sã mã cunoascã lumea? Probabil nemultumiti de sondaj sînt cei din opozitie, nu de la putere, fiindcã celor care mã sprijinã le-am explicat si au înteles“, a spus Decebal Arnãutu.

Aproape toatã lumea-i multumitã de ce se petrece în Tîrg

O altã parte a lucrãrii este rezervatã încrederii în institutiile statului. Cel mai bine stã Politia, cu 62%, urmatã de Primãria Tîrgu Neamt - 58%, Consiliul Local - 39%, Consiliul Judetean si Prefectura - 34%, în timp de Guvernul se situeazã la doar 7%. Sînt si o serie de întrebãri referitoare la investitii, iar repondentii s-au întrecut în aprecieri favorabile, circa 90% dintre rãspunsuri evidentiind pãreri bune si foarte bune despre reabilitarea blocurilor si a trotuarelor, a spitalului si policlinicii, constructia unei baze sportive la Humulesti, reabilitarea parcului de lîngã Casa Culturii. Sînt si întrebãri aparent mai greu de descifrat, în genul „Ce pãrere aveti despre reabilitarea strãzilor?“. Nu se spune dacã e vorba despre lucrãri efectuate pînã în prezent sau despre planuri de viitor, dar 84% dintre cei intervievati au rãspuns, fãrã ezitare, cã au o pãrere foarte bunã si bunã. La alte sectiuni, serviciile de salubritate sînt apreciate favorabil de 62% dintre cetãtenii chestionati si se mai spune cã 72% ar fi de acord cu initiativa primarului de înfiintare a unei societãti comerciale agricole pe lîngã Consiliul Local.

Articol afisat de 1986 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective