Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Octombrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Circulatia si ordinea publicã la primãrii, în fazã de proiect

• desi sindicatele nu agreazã varianta transferului politistilor de ordine publicã si a politiei rutiere cãtre administratiile locale, MAI-ul a elaborat deja un proiect de lege în acest sens • politistii care vor ajunge în subordinea primarilor vor fi functionari publici cu statut special • acestora li se vor aplica prevederile Legii privind statutul politistului •

Nici nu a trecut o lunã de cînd în sedinta Consiliului Superior de Apãrare al Tãrii se lua decizia „reconfigurãrii sistemului de ordine publicã prin transfer de personal si responsabilitãti în coordonarea administratiei locale”, cã reprezentantii ministerului au si realizat un proiect de lege în acest sens. Si atoate acestea în conditiile în care sindicalistii din politie s-au arãtat nemultumiti de aceastã hotãrîre, dar si de faptul cã nu au fost chestionati pe marginea acestei modificãri legislative. Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual atrage atentia cã acest transfer declanseazã o procedurã politicã pentru destructurarea Politiei Române. „Mutarea politistilor în subordinea administratiei locale, practic integrarea lor în Politia localã, nu este rodul unei actiuni transparente, care sã fie sustinutã de un studiu sociologic si criminologic. La fel, pentru acest proiect de interes public si national, nu a fost prezentat nici un studiu de fezabilitate(...). Fãrã nici o „redefinire” conceptualã, deci fãrã o bazã stiintificã, s-a trecut direct la faza operationalã, solicitîndu-se Guvernului sã elaboreze actele normative pentru destructurarea Politiei Române(...) Cerem argumente clare pentru aceastã modificare a Sistemului de ordine publicã, întrucît sînt prea multe suspiciuni legate de încercarea de aservire a politistilor din Politia Românã la interesele politice ale administratiei, pentru campania si alegerile locale si parlamentare din 2012. Totodatã, solicitãm o analizã transparentã, cu date concrete, despre deficientele managementului superior al Politiei Române, deficiente care au determinat aprecierea CSAT cã serviciile oferite de Politia Românã în structura ei actualã nu sînt eficiente“, se aratã într-un comunicat al politistilor din SNPPC.

Se rãspunde cu proiectul de lege

Desi sindicalistii nu au primit nici un rãspuns la problemele ridicate de ei, pe internet circulã deja proiectul de lege care va pune în practicã decizia CSAT. Mai exact, este vorba de modificãrile ce ar urma sã fie aduse unor acte normative în vederea reorganizãrii Politiei locale.
Conform poiectului respectiv, mai multe articole din Legea 155/2010 a politiei locale, ar urma sã fie modificate, iar altele adãugate. Astfel, Politia localã va functiona în orase cu o populatie de peste 20.000 de locuitori si municipii. Politia localã poate functiona si în comune sau în orase cu o populatie de sub 20.000 de locuitori, dacã autoritãtile locale hotãrãsc în acest sens. Conform proiectului de modificare si completare a legii, în localitãtile cu o populatie de peste 20.000 de locuitori, în care nu existã politie localã, aceasta se înfiinteazã prin preluarea si reorganizarea structurilor de sigurantã publicã si patrulare si, partial, a celor de politie rutierã din cadrul Politiei Române. ÃŽn localitãtile cu o populatie de peste 20.000 de locuitori în care existã politie localã, aceasta se reorganizeazã prin preluarea structurilor de sigurantã publicã si patrulare si, partial, a celor de politie rutierã din cadrul Politiei Române. ÃŽnfiintarea structurilor de politie localã, în localitãtile cu o populatie sub 20.000 de locuitori se face fãrã preluarea vreunor structuri din cadrul Politiei Române”. Politia localã va functiona ca un compartiment în cadrul aparatului de specialitate al primarului sau ca institutie publicã de interes local, cu personalitate juridicã.
Personalul politiei locale ar urma sã fie compus din politisti locali;
functionari publici care ocupã functii publice generale; personal contractual. Vor fi politisti locali functionarii publici cu statut special cãrora li se aplicã prevederile Legii privind statutul politistului, acestia urmînd sã fie denumiti politisti locali cu statut special; functionarii publici care ocupã alte functii publice specifice de politist local, adicã viitorii politisti locali cu atributii specifice.

Articol afisat de 1936 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective