Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 August 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SOMNUL ELECTORAL

SOMNUL ELECTORAL

• alegãtorii din cele 19 comune ce compun Colegiul 6 nu s-au îngrãmãdit la urne • prezenta la vot, ieri la ora 14, era de 32% • sãtenii din Bîrgãoani au fost cei mai harnici, procentul în aceastã zonã fiind de peste 20% înainte de ora 11 • la Bodesti, oamenii s-au arãtat dezinteresati de procesul electoral • „Chiar dacã nu se schimbã nimic, am fost si am votat“, a spus un sãtean care vede asfaltul numai cînd merge la oras • la sectia de votare 432 din Trifesti, un cetãtean a fost validat, chiar dacã avea buletinul expirat • la Secuieni, cel mai vîrstnic elector a avut 85 de ani •

Alegãtorii din cele 19 comune ce compun Colegiul 6, au tratat alegerile de ieri pentru alegerea functiei de deputat, rãmasã vacantã în urma decesului lui Victor Surdu, cu indiferentã. Asta a fost concluzia reporterilor de la „Monitorul“ care au luat, ieri dimineatã, la pas comunele în care cetãtenii au fost chemati la vot. Cei mai harnici s-au dovedit a fi alegãtorii din Bîrgãoani, unde am ajuns putin dupã ora 11. Secretosi, oamenii nu prea au chef de discutii si rãspund sec la întrebãri, cu cîte un da sau nu. Procentul celor care se prezentase la vot, ieri la ora 11,15, era de peste 22% la sectia de votare nr. 170 si de peste 18% la sectia nr. 171. La prima sectie se prezentaserã 105 alegãtori din cei 475 înscrisi pe listã, iar la cea de-a doua sectie mentionatã doar 100 de persoane din cele 539 ce figureazã în listele electorale. La nici una dintre cele douã sectii nu se înregistrase vreo problemã, cei doi presedinti caracterizînd atmosfera ca fiind una calmã. Am fãcut cale întoarsã din Bîrgãoani spre satul Baratca. Aici am aflat cã alegãtorii nu au o sectie de votare, fiind arondati la sectia din satul Dîrloaia, undeva la 2-3 kilometri distantã. Am mers mai departe spre satul Vlãdiceni, parte din comuna Bîrgãoani. Dupã mai bine de 3 kilometri, parcursi pe un drum de tarã, timp în care am înghitit din plin praful de august, am ajuns la sectia de votare 179, unde erau asteptate la urne 359 de persoane. ÃŽnainte de a intra în sectia de votare stãm de vorbã Mihai Floria, un vlãdiscean de 63 de ani, care vede asfaltul numai la televizor sau doar atunci cînd merge la oras sã mai cumpere cîte ceva. „Drumuri mai proaste ca la noi nu o sã mai gãsiti. Vã garantez asta! Desi nu meritã sã mai votezi, pentru cã oricum nu se schimbã nimic, am fost si mi-am fãcut datoria de cetãtean. De fiecare datã, la alegeri, candidatii ne viziteazã si ne cer sã-i alegem, promitînd marea cu sarea, dupã care ne uitã. Eu, dupã 20 de ani de democratie, m-am convins cã nu se va face nimic niciodatã. Asta este clar“, ne-a spus bãrbatul, dînd din mînã a lehamite. De la Liliana Cozma, presedinta sectiei de votare nr. 179 Vlãdiceni, aflam cîteva minute mai tîrziu, si anume în jurul orei 12, cã s-au prezentat la urne 112 persoane din cele 359 înscrise pe liste. Peste putin timp, ajunsi în Bodesti, aveam sã aflãm cã se poate si mai rãu. La sectia 180, din centrul comunei, se prezentaserã la vot doar 139 de persoane din cele 989 existente pe listã, iar la sectia vecinã, nr 181, doar 120 de cetãteni îsi exprimaserã dreptul de vot din cei 919 asteptati la urne. Ieri, la ora 14, procentul celor care se prezentaserã la vot era de 32%.

Interzis fotografiatul!

Alegerile în cîteva comune înscrise în Colegiul nr. 6 Neamt s-au derulat fãrã probleme deosebite, ce-i drept în ritmul „melcului“, dat fiind cã pînã la prînz doar sãtenii cu spirit civic s-au prezentat la urne de la primele ore ale diminetii. O zi obisnuitã, de duminicã, pe ulitele satelor fiind prea putini sãteni. Prea devreme însã pentru ca bãtrînii satului sã se adune la sfat pe la porti, sau în centrul satului. Majoritatea localnicilor au fost la Bisericã, iar tinerii s-au dovedit prea putin interesati de exercitarea votului, pînã la orele amiezei. Soselele erau însã „blindate“ de masinile stranierilor, veniti acasã în concedii. Astfel, la Sectia de votare 300, din Horia, din cei 1.671 de cetãteni cu drept de vot, înscrisi pe listele permanente, au votat 340 pînã la ora 11.30. Media de vîrstã a fost cuprinsã între 30-60 de ani. Vasile Leonatu, presedintele Sectiei de votare 300 a declarat cã nu au fot înregistrate incidente legate de consumul de alcool sau dispute electorale pe tema alegerilor. La Ruginoasa, un afis mare trona în sectia de votare 385, în care era mentionat cã este interzis filmatul sau folosirea camerelor foto. Desi reporterul „Monitorului“ s-a legitimat si a prezentat acreditãrile, acceptul pentru fotografiere a fost interzis cu cerbicie de presedinta circumpscriptiei electorale, Adriana Cazacu. ÃŽn mod cert, afisul era valabil pentru locuitori, mai putin pentru ziaristii acreditati sã tinã electoratul la curent cu situatia exercitãrii dreptului de vot. La ora 12, dintre cei 677 de cetãteni ai comunei, înscrisi pe listele de vot, 280 deja votaserã. Cei mai multi dintre electori aveau peste 50 de ani. Interesate de deputatul care le va reprezenta interesele în Colegiul nr. 6, cîteva persoane au venit la vot la cîteva minute dupã ora sapte, înainte de a merge la serviciu. Tot la Ruginoasa s-a conturat si posibilitatea unei contestatatii, vizavi de faptul cã reprezentantii USL au observat masini la poarta scolii. „Nu vã pot relata ce s-a întîmplat, decît în momentul în care vom depune o contestatie la Biroul Electoral Judetean Neamt. Pînã atunci nu pot face nici un comentariu, în acest sens“, a mentionat Adriana Cazacu. ÃŽn curtea scolii, erau adunate cîteva grupuri care asteptau probabil sã intre în sectiile de votare, sau pur si simplu erau preocupate de soarta comunitãtii. La peste un kilometru distantã de scoalã, la orele prînzului, cîtiva localnici stãteau „la un pahar de vorbã“, spiritele fiind însã potolite.

La vot cu buletinul expirat

La Sectia de votare nr. 432 Trifesti, din cei 1.897 de locuitori ai comunei care figurau în listele de permanentã, 433 si-au exercitat dreptul de vot pînã la ora 12.20. Prezenta a fost apreciatã de cãtre presedintele Sectiei de votare, Mihai Bîrjoveanu, drept una slabã, comparativ cu celelalte scrutinuri de pînã atunci. Un bãrbat s-a prezentat la vot, avînd asupra sa buletinul expirat. Cu toate acestea, votantul figura în listele permanente, fiind validat în urma aplicatiei pe care membrii comisiei de votare au efectuat-o în acest scop. Trei persoane s-au prezentat la sectia de votare Trifesti, însã acestea au fost îndrumate la circumscriptia de la Sofrãcesti, unde acestia figurau pe listele de permanentã. La sectia de votare 402, de la Secuieni, din cei 995 de votanti înscrisi pe liste, pînã la ora 13, au votat 260 de persoane. Presedinta sectiei de votare 402, Carmen Stanciu nu a semnalat nici un incident care sã perturbe bunul mers al alegerilor. Cel mai vîrstnic alegãtor a fost un bãtrîn în vîrstã de 85 de ani, din Secuieni care a constientizat importanta votului sãu pentru binele comunitãtii, sperînd într-o pensie mai mãricicã si o viatã tihnitã.

Nereguli la vot

Pe parcursul zilei de ieri, dar si celei premergãtoare, politistii au primit mai multe sesizãri privind presupuse nereguli, dar si alte fapte legate tot de procesul electoral. Sîmbãtã, în jurul orei 10,10, politistii din Botesti au fost sesizati cu privire la faptul cã Cristian B., de 32 de ani si Marcelin M., de 35 de ani, ambii din localitate, au fost agresati de Liviu H., de 49 de ani, din Piatra Neamt si Dan M., de 49 de ani, din Roman. Politistii au înregistrat plîngerea, cercetãrile fiind efectuate sub aspectul comiterii infractiunilor de lovire sau alte violente. Ieri dimineatã, în jurul orei 4, politistii din Grumãzesti au primit o reclamatie cã mai multe persoane lipesc afise electorale. Oamenii legii au identificat 14 tineri care, folosind 4 autoturisme, se deplasau prin comunã lipind afise. În portbagajele autovehiculelor au fost gãsite afise si solutie folositã la lipit. Indivizii au fost sanctionati contraventional cu amendã. O altã sesizare s-a referit la faptul cã în Grumãzesti si Petricani ar fi deschise mai multe baruri în apropierea unor sectii de votare. Verificãrile efectuate nu au confirmat reclamatiile, barurile fiind închise. Ieri dupã amiazã politistii din Pãstrãveni au fost sesizati cu privire la faptul cã o persoanã împarte buletine de vot stampilate. Ajunsi la locul indicat, politistii au identificat un bãrbat care-i explica unei bãtrîne, folosind un specimen, cum sã voteze. Desi bãtrîna le-a spus oamenilor legii cã individul nu-i sugera pe cine sã voteze, ci îi explica cum se voteazã, politistii l-au sanctionat pe bãrbat cu amendã.

Articol afisat de 2763 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective