Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 August 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
POMPIERUL ALPINIST

POMPIERUL ALPINIST

• plutonierul major Ciprian Onoriu Oprisan a escaladat vîrful Ararat, cel mai înalt din Turcia • el a fãcut parte dintr-o expeditie compusã din 7 persoane, toti membri ai Clubului Freestyler • „Pe munte este diferit. ÃŽn expeditii nu existã discriminare, conteazã experienta, tehnica, ce faci acolo“, spune nemteanul • acesta nu se aflã la prima ispravã de acest gen, avînd la activ alte cuceriri importante, printre care si vîrful Mont Blanc • pompierul intentioneazã sã ajungã si în Himalaya •

Are 34 de ani si iubeste muntele de cînd se stie. Se numeste Ciprian Onoriu Oprisan, iar din 2006 salveazã vieti, fiind angajat la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Neamt, cu gradul de plutonier major, în functia de comandant echipaj SMURD. Pompierul nu a uitat de prima sa dragoste, muntele, iar de cîte ori are ocazia nu rateazã nici o expeditie importantã cu amicii sãi. Ultima a avut loc în perioada 12-18 iulie, si a vizat cucerirea vîrfului Ararat, cel mai înalt din Turcia. Grupul de alpinisti, din care a fãcut parte si Ciprian Oprisan, a fost format din 11 persoane. Din Piatra Neamt, de la Clubul Freestyler au fost 7 participanti, respectiv Ciprian Oprisan, Simion Poiana, Ricã Cristi, Ionela Olteanu, Ionut Stefãnescu, Viorel Tofan si Lucian Mihai. Lor li s-au alãturat bucurestenii Ovidiu Popescu, Ioana Tomescu, George Tomescu si brasoveanca Alexandra Toader. „Punctul de plecare a fost orasul Dogubayazit, iar dupã 4 zile ne-am întors. 9 dintre membrii expeditiei au reusit sã cucereascã vîrful, iar alti doi alpinisti din echipã au urcat pînã la tabãra de vîrf de la 4.200 metri. Am urcat pe ruta sudicã si am parcurs mai multe etape. La tabãra de la altitudinea de 4.200 metri am stat pentru aclimatizare. Ziua în care am ajuns pe vîrf a început la ora 2 dimineata, conditiile meteorologice fiind extrem de grele, pentru cã am avut parte de vînt puternic, ceatã, zãpadã si plafon de nori. Am reusit sã depãsim toate aceste obstacole si sã ne bucurãm împreunã de reusitã pe vîrf, la 5.137 metri. ÃŽn ultima zi a expeditiei am vizitat împrejurimile, dupã care am mers în orasul Van, unde ne-au fost înmînate «certificatele de vîrf»“, a declarat Ciprian Oprisan.

Ambitii mari

Mîndru de performanta sa, salvatorul nemtean spune cã deja se gîndeste la expeditiile viitoare. „Pe munte este diferit. ÃŽn expeditii nu existã discriminare. Conteazã experienta, tehnica si ce faci acolo. Citesc foarte mult despre locul unde merg. România este tara în care m-am nãscut si am crescut si o reprezint în întreaga lume. Sper ca expeditiile montane pe care le-am reusit pînã în prezent, prin mijloacele financiare proprii si modeste, sã fie un model pentru cei care au vointã si curaj. Deja mã gîndesc la expeditiile viitoare. ÃŽn functie de resursele financiare de care voi dispune, voi încerca sã cuceresc si alte vîrfuri, cum ar fi Elbrus – 5.642 m Europa, Africa - Kilimanjaro 5.895 m, Aconcagua - America de Sud cu 6.960 de metri si Himalaya“, a spus Oprisan. Salvatorul nemtean a realizat mai multe performante pe timpul expeditiilor pe care le-a desfãsurat. ÃŽn iulie 2008, a cucerit vîrful Mitykas - 2.917 metri, din Grecia; pe 22 iunie 2009, vîrful Grand Paradiso - 4.061m - Italia; 24 iunie 2009, Franta, Mont Blanc - 4.810 m. Cît priveste meseria sa de bazã, Ciprian spune cã se îmbinã perfect cu pasiunea. „Existã o foarte strînsã legãturã între profesia mea si pasiunea mea, alpinismul. Ambele, meseria de salvator si pasiunea pentru alpinism, presupun calitãti fizice si psihice peste media unui om obisnuit. De altfel, deviza sub care salvatorii de vieti si bunuri îsi desfãsoarã misiunile este „Sacrificiu si devotament”, devizã care se potriveste si celor pasionati de munte“, a conchis pompierul nemtean. ÃŽn ultimii ani, plutonierul major Ciprian Oprisan a salvat multe vieti, avînd la activ numeroase misiuni de descarcerare si acordare a primului ajutor ca urmare a producerii unor situatii de urgentã.

Carte de vizitã

ÃŽn anul 2001, Ciprian Oprisan a absolvit Universitatea Tehnicã „Gheorghe Asachi” Iasi, Facultatea Constructii de Masini - profil mecanic, specializarea masini hidraulice si pneumatice. ÃŽn 2009, salvatorul nemtean a absolvit Universitatea „Titu Maiorescu“, Facultatea de Drept, Master - Medierea conflictelor în drept.
Detine un certificat de absolvire „Cursurile de conducere a mijloacelor auto si cunoasterea regulilor de circulatie; atestat profesional - electromecanic auto; Certificat de identitate sportivã alpinism si escaladã; Diplomã - Scoala de manechine si fotomodele Compania „Costin Mãrculescu” 2005; Certificat de absolvire - program de creare a abilitãtilor de utilizare a tehnologiilor informationale si de comunicare; Certificat de absolvire - curs de prim ajutor calificat, defibrilare semiautomatã si descarcerare 2007; Curs de perfectionare în descarcerare - Mission de Jumelage Roumanie 11 avril 2008 desincarceration; Permis de conducere - categoriile B, C. ÃŽnainte de a lucra la ISU, Ciprian Oprisan a fost salvamontist în cadrul Serviciului Salvamont Neamt.

Articol afisat de 1739 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective