Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Iunie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Potop cu gheatã

Potop cu gheatã

• o furtunã violentã, abãtutã asupra orasului de sub Cetatea Neamtului, a provocat daune însemnate • într-un sfert de orã strãzile si trotuarele au fost inundate, s-au rupt copaci si grindina a provocat pagube importante •

O zi canicularã de varã s-a transformat brusc într-una de apocalipsã, la Tîrgu Neamt. Abia trecuse un alai de înmormîntare, cu fanfarã, prin centrul orasului, care oprise curiosii din drum si scosese locatarii blocurilor la ferestre. Era putin dupã ora 12, cînd soarele pîrjolitor a fost acoperit rapid de nori negri, si fãrã veste a început potopul. Ploaia revãrsa din cer rîuri de apã care au inundat rapid trotuarele si strãzile, dînd impresia cã vor lua masinile la vale. Totul s-a întunecat, iar rafalele puternice de vînt pãreau gata sã smulgã totul din calea lor. Ca si cum nu era de ajuns, a început sã cadã grindina, de mãrimea unor cirese altoite, care izbeau puternic în geamuri si parbrizele masinilor. Trecãtorii fugeau care-încotro, încercînd sã se adãposteascã cît mai iute prin magazine sau scãri de bloc. Gheata a rupt fãrã milã frunzele copacilor si a lãsat doar tulpini goale în locul florilor din jardinierele de lîngã trotuare. ÃŽngreunatã de stratul gros de grindinã, apa se revãrsa în toate pãrtile pe drum, amintind de un torent învolburat de munte, dupã dezghet. Totul a durat mai putin de un sfert de orã, dar a fost destul pentru a distruge recolte, a rupe copaci si a inunda curti si subsoluri de blocuri. Ploaia a continuat, dar cu o intensitate mai redusã, si din ceruri tunetele se rostogoleau încã amenintãtor peste pãmînt. Strãzile însã s-au animat, si lumea discuta contrariatã de dezastrul provocat de furtunã. Aspectul trotuarelor amintea de o zi de iarnã, stratul de gheatã de circa 5 cm îngreunînd trecerea celor încãlcati cu sandale. Vestile circulau repede. Oamenii îsi plîngeau culturile de pe cîmpuri, via, grãdinile de zarzavaturi, florile din curti, acoperisurile teraselor, iar altii socoteau pagubele provocate de copacii cãzuti peste masini, bombãnind cu nãduf despre vecinii care au tinut mortis sã pãstreze copacii, în loc sã amenajeze spatii verzi. Era cazul unui bãrbat ce locuia într-un bloc din centrul orasului. Pe aleea din spatele imobilului un cires de aproape 10 metri înãltime nu a mai putut tine piept furtunii si a iesit din rãdãcinã, cãzînd peste un autoturism si spãrgînd totodatã geamurile unui apartament de peste drum, de la etajul doi, spre spaima locatarilor. ÃŽn cele din urmã copacul care bloca aleea a fost tãiat în bucãti, si s-a degajat zona. Au mai fost si alte cazuri de arbori care s-au prãbusit. Viceprimarul Iftime Petrariu a declarat cã în teren se aflau vreo 5 echipe mixte, cu lucrãtori de la Primãrie, pompieri, Eurosal, Apa Serv. „Nu avem victime, dar sînt stricãciuni provocate de acumulãri mari de apã si cãderi de copaci. Mai ales în partea de sud a orasului s-au semnalat curti si subsoluri de bloc inundate, si intervenim pentru a scoate apa cu douã masini de la pompieri si de la Apa Serv. Alte echipe taie cu drujbele copacii cãzuti din cauza furtunii“, a spus viceprimarul tîrgnemtean.

Autoritãtile au intervenit pentru limitarea pagubelor

Prãpãdul abãtut asupra orasului Tîrgu Neamt si localitãtile limitrofe a fost anuntat de Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã cu cîteva minute înainte ca vremea sã se strice. A fost instituit rapid codul portocaliu pentru fenomene meteorologice periculoase, fenomenele vizate fiind ploi cu caracter torential si intensificãri de vînt cu aspect de vijelie si grindinã. Imediat dupã ce potopul a trecut, pompierii militari au intervenit pentru limitarea pagubelor. „Dupã cîteva minute de la intrarea în vigoare a atentionãrii de cod portocaliu, în zonele vizate au apãrut primele probleme. Astfel, pompierii militari, sprijiniti de voluntarii din cadrul SVSU Tîrgu Neamt au fost solicitati pentru îndepãrtarea a 5 arbori care au cãzut ca urmare a manifestãrii fenomenelor meteo, în douã dintre situatii arborii producînd avarii unui autoturism, respectiv unei cutii care adãpostea racordurile unei conducte de gaz metan. ÃŽntreaga turã de serviciu din cadrul Detasamentului de Pompieri Tîrgu Neamt a fost alertatã si a intervenit cu autospecialele, motopompele si motofierãstraiele din dotare pentru îndepãrtarea arborilor cãzuti, dar si pentru evacuarea apei din subsolul unui bloc si dintr-o curte“, a declarat cãpitanul Iulian Jugan, purtãtorul de cuvînt al ISU Neamt.
Ieri dupã amiazã, furtuna se îndrepta spre zona Roman, autoritãtile fiind puse în gardã din timp. Trebuie spus cã avertizarea meteo a fost completatã cu una hidrologicã, în acest sens fiind emisã o avertizare hidrologicã - cod galben, în intervalul 24 iunie ora 18 - 26 iunie ora 13, potrivit cãreia se vor înregistra scurgeri importante de pe versanti, torenti, pîraie în bazinul hidrografic al rîului Bistrita cu depãsiri ale cotelor de atentie.

Articol afisat de 2977 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(R. AANEI; D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective