Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Iunie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
POLITIA SE RUPE-N 14

POLITIA SE RUPE-N 14

• prefectul a fãcut publicã noua structurã a posturilor de politie • în judet vor functiona 14 sectii • nici un angajat din sistem nu va rãmîne fãrã serviciu, dar va avea obligatia de a asigura permanentã în patrulare • la Piatra Neamt se vor concentra 6 posturi în sectie • politistii par sã agreeze aceastã reorganizare, mai ales cã nu se discutã de disponibilizãri •

Politia Neamt îsi va schimba organizarea. Nu neapãrat pe verticalã, cît pe orizontalã. Concret, zilele trecute prefectul Mihai Archip a discutat cu chestorul sef Liviu Popa despre transformarea Inspectoratului de Politie într-o structurã cu 14 sectii, în locul celor peste 80 de posturi care existã în momentul de fatã. „Este un proiect care poate suporta unele modificãri, dar deocamdatã aceasta este varianta agreatã. La nivelul întregii tãri va demara o amplã actiune de reorganizare a Politiei Rurale care vizeazã desfiintarea tuturor posturilor comunale din teritoriu si contopirea acestora sub forma unor sectii de politie ruralã, conduse de un ofiter si avînd în jurisdictie mai multe comune. Cu alte cuvinte, vorbim despre reînfiintarea unor structuri, cum ar fi sectoristul. Mãsura este motivatã de faptul cã existã localitãti în care functionarea permanentã a unui post de politie nu se justificã, fie prin prisma numãrului mic de locuitori, fie prin prisma ratei scãzute a infractionalitãtii, situatie în care cheltuielile pentru întretinerea respectivului post de politie reprezintã bani aruncati aiurea, lux pe care ministerul nu si-l permite, mai ales în vreme de crizã. Este doar un concept, pentru cã nu a fost luatã încã o decizie, dar cu mici ajustãri el poate fi implementat într-o perioadã relativ scurtã, de cîteva luni. Nu putem sã ne permitem luxul sã tinem 3 politisti într-o comunã de o mie de locuitori, la una de trei mii si la una de cinci mii. Nu ne putem permite luxul sã ne distribuim resursele pe care le avem în mod haotic si fãrã nici un fel de analizã pe ceea ce înseamnã riscurile si vulnerabilitãtile pe care le avem. ÃŽn mediul rural nu va fi nici o reducere de personal. Politistii nu vor pierde la salariu pentru cã vor fi sectoristi! La ora actualã risipim bani tinînd deschise posturi de politie pentru care se asigurã încãlzire, apã, electricitate... Aceste fonduri le vom realoca pentru benzinã si piese de schimb la masinile care vor fi 24 de ore din 24 pe stradã, asigurînd permanentã la patrulare“, a declarat prefectul Mihai Archip.

Politistii acceptã modificarea

Politistii nemteni au aflat si ei în ultimele zile de modul în care se intentioneazã sã fie reorganizat Inspectoratul. Prima impresie lãsatã de oamenii legii este aceea cã acceptã schimbarea, mai ales cã proiectul nu pomeneste nimic de disponibilizãri. „Ideea este agreatã de colegi, mai ales cã nu am auzit pe nici unul sã se plîngã. Sefii de post chiar acceptã ideea, mai ales cã nu pierd foarte mult la salariu, indemnizatia de conducere fiind undeva între 60 si 70 de lei. Pe de altã parte, atîta timp cît se spune cã nu se vor face disponibilizãri este bine. Fiecare sectie va fi condusã de cãtre un ofiter care va fi împuternicit la comandã pînã la organizarea concursului. Va exista un Compartiment de Micã Criminalitate si unul de Sigurantã. La fiecare sectie va exista o patrulã care va asigura permanenta si care se va deplasa acolo unde este nevoie. Cel mai probabil, la fiecare post vor exista cîte doi ofiteri, multi urmînd sã vinã de la birourile de politie ruralã care vor fi desfiintate. Cu alte cuvinte, cele douã compartimente vor fi conduse de ofiteri“, a declarat Neculai Isache, liderul SNPPC Neamt. Comisarul sef Paul Tablan, împuternicit la comanda Politiei Neamt spune cã este prematur de comentat pe marginea acestui subiect, întrucît proiectul se aflã în faza de discutii. Ofiterul a mai precizat cã IJP Neamt a trimis punctul sãu de vedere la Bucuresti vizavi de acest subiect, al reorganizãrii institutiei. „Nu se stie nimic exact în acest moment. Ni s-a cerut si nouã pãrerea si am transmis punctul nostru de vedere. Cel mai probabil, sãptãmîna viitoare vom sti mai multe si vom avea o creionare a statului de functii“, a declarat comisarul sef Tablan.

Posturile de politie devin locuinte de serviciu sau case de odihnã

Imobilele în care functioneazã sectiile de politie comunalã si care apartin IGPR vor deveni, dupã caz, locuinte de serviciu sau case de odihnã, astfel cã utilitãtile vor fi plãtite de cãtre ocupantii lor. Autoritãtile considerã cã în felul acesta se vor „împusca doi iepuri cu acelasi glont“, pentru cã mai apar ceva locuinte pentru sectoristi si se scapã de plata utilitãtilor si reparatiilor pentru aceste imobile, care nu va mai fi în grija statului. „ÃŽn fiecare sectie va exista un departament pentru cercetarea micilor infractiuni si echipaje de patrulare intercomunitare. Consider cã e mult mai bine dacã se ajunge la o astfel de formulã si se va asigura permanentã non-stop, lucrîndu-se în schimburi, fãrã a mai exista timpul liber de dupã-program, ca acum, cînd posturile de politie se închid. S-a decis sã se punã în practicã acest proiect cu sectiile de politie dupã ce s-a implementat în Satu Mare modelul pilot. Nu va exista criteriul populatiei, ci al infractionalitãtii. Sînt zone în judet unde problematica infractionalã este ridicatã, unde manifestarea criminalitãtii este mai acutã. Acolo se vor aloca resurse mai multe“, a mai spus prefectul Mihai Archip. Iatã cum vor arãta noile structuri:
Sectia Piatra Neamt va reuni 6 posturi actuale - Alexandru cel Bun, Pîngãrati, Gîrcina, Dobreni, Negresti si Bodesti;
Sectia Roman - Gîdinti, Sagna, Doljesti, Bîra, Boghicea si Stãnita;
Sectia Tîrgu Neamt - Pipirig, Vînãtori Neamt, Rãucesti, Brusturi si Drãgãnesti;
Sectia Bicaz - Tarcãu, Tasca, Bicazu Ardelean, Bicaz Chei si Dãmuc;
Sectia Roznov - Dumbrava Rosie, Sãvinesti, Zãnesti, Podoleni, Costisa, Girov, Dochia si Mãrgineni;
Sectia Borlesti - Tazlãu, Borlesti, Piatra Soimului, Rediu si Cîndesti;
Sectia Rãzboieni - Rãzboieni, Dragomiresti, Tupilati, Stefan cel Mare si Bîrgãoani;
Sectia Poiana Teiului - Poiana Teiului, Grinties, Ceahlãu, Hangu, Farcasa si Borca;
Sectia Urecheni - Urecheni, Tibucani, Pãstrãveni, Petricani si Timisesti;
Sectia Bãltãtesti - Bãltãtesti, Ghindãoani, Agapia, Crãcãoani si Grumãzesti;
Sectia Români - Români, Moldoveni, Secuieni si Bahna;
Sectia Sãbãoani - Sãbãoani, Gherãiesti, Botesti, Tãmãseni si Cordun;
Sectia Oniceni - Ion Creangã, Icusesti, Valea Ursului, Oniceni, Bozieni, Poienari si Pîncesti;
Sectia Dulcesti - Dulcesti, Horia, Trifesti, Ruginoasa, Fãurei si Vãleni.

Articol afisat de 3488 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective